Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Seramik Dental İmplantlar

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Seramik Dental İmplantlar"— Sunum transkripti:

1 Seramik Dental İmplantlar
Bilge TÜRETKEN Selin ÇOLAK

2 Dental İmplant Nedir? Dental implant sabit ya da hareketli
protezlere desteklik sağlamak amacıyla, ağız mukozası veya çene kemiklerinin içine veya üzerine yerleştirilerek sabit, bölümlü veya tam protezlere desteklik yapan maddelerden oluşan malzemelere denir.

3 Günümüz diş hekimliğinde, hastaların diş eksikliklerinin implant destekli protezler ile Tedavisi giderek artmaktadır. Aynı zamanda dişhekimliğinde çok önemli bir yer kazanan estetik kavramıyla birlikte hastalar; diş eksiklerini doğal görünümlü, implantlarla restore edilmesini istemektedirler. Diğer materyallere oranla, seramik materyallere mikroorganizmaların daha az tutunma eğiliminde olduğu çalışmalarda rapor edilmiştir

4 Diş boşluklarının giderilmesinin
fonksiyonel ve estetik bazı zorlukları vardır. Protezin başarısı; Osteointegrasyona İmplantın yüklenmesine Uyumlu konumlanmasına Görünüşün estetik gereksinimin karşılanmasına bağlıdır.

5 Diş İmplantlarında Kullanılan Biyoseramik Malzeme Türleri
Alümina ( 𝐴𝑙 2 𝑂 3 ) Zirkonya (Zr 𝑂 2 ) Kalsiyum-fosfat (Ca-P) seramikler

6 Zirkonya ZrO2 CSZ Yoğunluk 5.68 g/cm3 6.1 g/cm3 Elastisite Modülü
210 GPa Ergime Sıcaklığı 2710 C Kısmen Stabilize Edilmiş Zirkonya (PSZ) Dönüşüm Toklaşması

7 Özellikleri Biyoinerttir Yorulma dayanımı yüksektir.
Monoklinik, tetragonal ve kübik yapılarda bulunur. Mekanik özellikleri sinterlemeye bağlıdır Sinterlemede zirkonyatetragonal yapıdan, monoklinik yapıya dönüşebilir. Soğutmada tekrar tetragonal faza dönebilir. Zirkonyayı kübik fazda kısmen kararlı tutabilmek için stabilizatörler (MgO) kullanılır. Dönüşümlerde hacim değişimi nedeniyle çatlaklar oluşur.

8 Özellikleri Zirkonyumun kristal yapısı nedeniyle,
mekanik streslerle oluşan çatlaklar, İmplant kırıklarına yol açmaz. Yüksek kimyasal dirence ek olarak, titanyum implantlara oranla zirkonyum implantlara bakteri tutulumu daha düşüktür. Görünümleri oldukça opaktır. Dokuyla son derece uyumlu olan zirkonyum, yüksek dirence sahip bir porselendir ve bu özelliklerinden dolayı günümüzde restorasyonlarda gerek tek kron, gerekse 3-4 üniteli protez uygulamalarında kullanılmaktadır.

9 Zirkonya İmplantlar Zirkonyum içeren birçok seramik sistem mevcut
ise de, günümüzde diş hekimliğinde yaygın olarak 3 sistem kullanılmaktadır. Bunlar; Yttrium tetragonal zirkonya polikristalleri (3Y-TZP) Magnezyum kısmi stabilize zirkonyum (Mg-PSZ) Zirkonyumla güçlendirilmiş alümina (ZTA) dır.

10 HIP İşlemi Zirkonyum seramiklerin dental implantolojide kullanım alanı bulmalarının bir nedeni de seramik implantların sinterleme tekniklerindeki gelişmelerdir. Seramik implantlarda uygulanan HIP (hot isostatic postcompaction) işlemi, özel bir sinterleme işlemidir ve Y-TZP’ nin özelliklerini geliştirir. Materyalin yoğunluğunu arttırmak amacıyla kapalı bir sistemde yüksek sıcaklık ve basınç uygulanması işlemidir. Günümüzde HIP yöntemi, Kırılma mekaniğinin geliştirilmesinde kullanılır. materyal direncinin yaklaşık % 20 oranında arttırır. Pöröziteyi azaltır. Yoğunluk ve saflığı arttırır. Restorasyonun ömrünü uzatır, Düşük risklerde çatlak büyüme eğilimini azaltır.

11 Alümina (Al2O3) Yoğunluk 3.9 g/cm3 Elastisite Modülü 380 GPa
Ergime Sıcaklığı 2070 C

12 Özellikleri Biyoinerttir.
Korozyon dayanımı, aşınma direnci, mekanik özelliklerine bağlı olarak, yük taşıyan implantlarda kullanılır. Mekanik özellikleri tane boyutuna ve gözenekliliğine bağlıdır. Saflığı sinterlemede sıvı faz oluşumunun önüne geçmek için %99,5’in üzerinde olmalıdır.

13 Dental uygulamalarda kullanılan alümina, iri tane yapısına sahip alfa-Al2O3’nın °C sıcaklıkta sinterlenmesi sonucu elde edilir. Alümina, 20 yılı aşkın süredir ortopedik uygulamalarda kullanılmaktadır.

14 Kalsiyum-fosfat (Ca-P) seramikler
Kalsiyum hidroksiapatit (HA: Ca10(PO4)6(OH)2) ve tri-kalsiyum fosfat (TCP: Ca3(PO4)2) insan kemik ve dişlerinin inorganik fazlarını oluşturmaktadırlar. Dünyada son otuz yıl içinde artan oranlarda, kemik ve dişlerin çatlak ve boşluklarının doldurulması ve tedavisinde yukarıda anılan kalsiyum fosfat esaslı biyoseramik protezler kullanılmaya başlanmıştır.

15 HA Kaplanmış Tİ-6Al-4V İmplantının Çene Kemiğine Yerleştirilmesi

16 Hidroksiapatit Kullanım Alanları
HA sert vücut dokuları, cilt ve kas dokularıyla mükemmel bir biyouyumluluk gösterir. Ayrıca toksit oluşturmaz ve kemiğe direkt olarak bağlanabilir. Bu nedenle HA sert doku implantları için en uygun seramik malzeme olarak görülmektedir. Ancak bu biyoseramiğin eğme dayanımı ve kırılma tokluğu insan kemiğinden daha düşük olmasından dolayı sadece ağır yük dayanımının önemli olmadığı uygulamalarda HA kullanılabilir.

17 Kaynaklar Ahmet PASİNLİ, Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu, Makine Programı Bornova / İZMİR Kadir FİRİDİNOĞLU Suna TOKSAVUL Muhittin TOMAN, Ege Üniversitesi, Dişhekimliği Fakültesi, Protetik Diş Tedavisi AD, İZMİR Ferhan Eğilmeza, DDS, PhD, Arzu Zeynep Yıldırım Biçera DDS, PhD, Gülfem Ergünb, DDS, PhD Araştırma Görevlisi, Gazi Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi ,Protetik Diş Tedavisi A.D. Doçent, Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Protetik Diş Tedavisi A.D. Prof. Dr. Zeynep YEŞİL DUYMUŞ Yrd. Doç. Dr. Hasan GÜNGÖR, Atatürk Üniversitesi


"Seramik Dental İmplantlar" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları