Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sağlığa genel bakış

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sağlığa genel bakış"— Sunum transkripti:

1

2

3 Dünya sağlık örgütüne göre sağlığın 3 temel ölçütü; 1- Bedensel iyilik: Vücudu oluşturan doku ve organlarda eksiklik, işlev bozukluğu, mikrop taşıma gibi durumların olmaması hali. 2- Ruhsal iyilik: Yaşına uygun olarak düşünebilen, düşündüklerini anlaşılır şekilde ifade edebilen, başkalarını anlayabilen, yerinde ağlamasını ve gülmesini bilen, güçlüklerle mücadele edebilen, koşullara uygun hareket edebilen, başarılarda mutlu olup başarısızlıkları kabullenebilen, kendisiyle barışık olma hali. 3- Sosyal iyilik: Nerede, nasıl davranacağını ve sorumluluklarını bilen, insanlarla iyi ilişkiler içinde olup büyüğünü, küçüğünü severek hoşgörülü davranan, çevresiyle barışık olma halidir.

4 Sağlık hizmetleri, fert ve toplumun sağlıklı, uzun ömürlü olmasını ve verimli çalışmasını sağlar. Bu amaçla sağlık hizmetleri yürütülür. Sağlık hizmetleri şunlardır:  Koruyucu sağlık hizmetleri  Tedavi edici sağlık hizmetleri  Esenlendirici(rehabilitasyon) sağlık hizmetleridir.

5 Koruyucu sağlık hizmetleri: Kişinin ve toplumun sağlığının korunup geliştirilmesi için kişiye ve çevreye yönelik olarak alınacak tedbirlerin tümünü ifade eder. Koruyucu sağlık hizmetleri çok geniş kapsamlı bir hizmet türüdür. Toplumda hastalık ihtimali azalttırılırsa, bütün toplum üyeleri bundan birbirine rakip olmaksızın yararlanır. Koruyucu sağlık hizmetleri iki ana gruba ayrılmaktadır. Bunlar ; 1- Çevreye yönelik hizmetler: Genel olarak çevre sağlığı hizmeti olarak bilinen bu hizmetler; yeterli düzeyde temiz hava ve su temini, katı ve sıvı atıkların sağlığa uygun imhası, haşerelerle mücadele, gıda sağlığı, atık su ve kanalizasyon, vb. hizmetleri kapsamaktadır. 2- Kişiye yönelik hizmetler: Kişileri, dolayısıyla toplumu hastalık etkenlerine karşı dirençli ve güçlü kılmayı, hastalanmaları halinde ise erken dönemde teşhis konularak hasarsız veya en az hasarla tedavi etmeyi sağlayan hizmetlerdir.

6 Tedavi edici sağlık hizmetleri: Hastalık riskinin ortaya çıkması durumunda verilen sağlık hizmetlerine tedavi edici sağlık hizmetleri denir. Tedavi edici sağlık hizmetleri, tehlikenin zararından kurtarıcı bir etkidir. Çünkü tehlikenin birçoğu ferdin çalışma gücünü geçici veya sürekli olarak ortadan kaldırmaktadır. Koruyucu sağlık hizmetlerine göre, tedavi edici sağlık hizmetlerinde kişisel fayda daha ön plandadır. Bu hizmetlerde sosyal fayda, hastalığın bulaşıcı olma derecesine veya hastanın etrafı için tehlike olma derecesine bağlıdır.

7 Rehabilitasyon hizmetleri: Sakat ve işgücünü kaybedenlere, iş gücü ve çalışma imkânı sağlamasına yönelik hizmetler rehabilitasyon hizmetleridir.Koruyucu ve tedavi edici çabalara karşın bir toplumda kalıcı bedensel ve zihinsel bozuklukları olan insanlar olabilmektedir. Bu kişilerin sosyal bakımdan yeterli hale getirilebilmeleri ve üretken bir yaşam sürdürebilmelerinde bu hizmetin ve sosyal çevrenin önemi büyüktür.

8 Sağlıklı yaşam nedir? Sağlıklı yaşam; Kişinin temizliğine, yediği yemeğe dikkat etmesi, spor yapması ile birlikte yaz kış hastalıklara yakalanmadan yaşamını idam ettirebilmesidir. Sağlıklı yaşam kişinin olmazsa olmazlarındandır. Sağlıklı yaşam, kişisel yaşantımızdan tutun da iş yaşamına kadar her yaşamımızı etkilemektedir. Sağlıklı bir yaşam için uyulması gereken ciddi kurallar vardır.

9

10 Sağlıklı bir yaşam için uyulması gereken kurallar nedir? 1. Alkol kullanmayın: Sağlıklı bir yaşam için ilk şartlardan biri Alkol kullanmamak. Alkol karar verme yeteneğini, kas kontrolünü ve görüşü zayıflatır. 2. Sağlığınızı kontrol ettirin: Sağlık sorunlarını ortaya çıkmadan fark etmek, iyi ve uzun yaşamak açısından önemli bir stratejidir. Düzenli genel sağlık kontrolü yaptırın. Yaşınıza, sağlık geçmişinize ve doktor tavsiyesine göre düzenli aralıklarla sağlık kontrolü yaptırmak önemlidir.

11 3.Aşı olmayı ihmal etmeyin: Bütün bebekler ve çocuklar difteri, Boğmaca, tetanos, çocuk felci, grip. kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği ve Hepatit B gibi hastalıklara karşı aşılanmalıdır. 4. Sağlıklı beslenin: Uygun bir beslenme hem hastalığı önler hem de baş gösteren hastalığın iyileşmesini hızlandırır. Önemli besleyici maddeler içeren yiyecekleri seçin. Doğru oranlarda çeşitli yiyecekler yiyerek kemikleriniz, dokularınız ve organlarınızın çalışması için gerekli olan farklı maddeleri sağlarsınız.

12 5.Uyuşturucudan Uzak Durun: Her türlü uyuşturucu alışkanlık yapma tehlikesini içerir. Esrar, kokain ve eroin gibi uyuşturucular vücuda ve beyne zarar verdikleri ve alışkanlık yarattıkları için tehlikelidir. Reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar bile kötüye kullanılabilir. Sağlıklı kalmak açısından Anahtar stratejilerden birisi de uyuşturucu kullanımından uzak durmak ve bütün ilaçları dozunda kullanmaktır 6.Günde yaklaşık 6-8 bardak su içmeye çalışın: Yağ ve kolesterole dikkat edin. Tereyağı gibi doymuş yağlar yerine, oda ısısında sıvı halde olan mısır, soya veya ayçiçeği gibi doymamış yağlar kullanın.

13 7.Egzersiz Yapın: Egzersiz yapmak sağlıklı yaşam tarzının vazgeçilmez unsurudur. Kasları dirileştirip kuvvetlendirir, dayanıklılığı artırır, kalbi güçlendirir, dolaşımı iyileştirir, tansiyonu düşürür, sindirimi kolaylaştırır, fazla kalorileri yakar, uykuyu düzenler, hastalıklara karşı direnci artırır ve hastalıkları atlatma yeteneğini güçlendirir. 8.İyi Uyuyun: Uyku vücudu güçlü, zihni uyanık tutar. Pek çok insan kronik uykusuzluk çeker ve bu nedenle fiziksel rahatsızlıklarla, zihinsel sorunlarla, yaralanma ve kazalarla karşı karşıya kalır. İhtiyaç duyduğunuz dinlenmeyi sağlamak için egzersiz yapın ve doğru yiyecekleri yiyin.

14 10. Tütünden Uzak Durun: Tütün ürünleri kullanımı önlenebilir hastalıklara ve erken ölümlere yol açar. Tütün ürünleri kullanmayın ve kullanıyorsanız, derhal bırakın. 9. Kilonuza Dikkat Edin: Fazla kilolar sağlığı pek çok şekilde tehdit eder. Kalbe yük bindirir ve dolaşımı yavaşlatır, kemik ve kaslarda stres oluşturur, nefes almayı zorlaştırır. Şeker, Kanser ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara yakalanma riskini artırır. Kilo vermek istediğinizde daha az yemek yiyin ve fiziksel faaliyetinizi artırın

15

16 1. Sağlık nedir?

17 2. Sağlık hizmetleri nelerdir?

18 3.Sağlığın 3 temel unsuru nelerdir?

19 4. Sağlıklı bir yaşam için uyulması gereken kurallar nelerdir?


"Sağlığa genel bakış" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları