Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOSYAL SORUMLULUK VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI YAPAN=TUĞÇE TÜREDİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOSYAL SORUMLULUK VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI YAPAN=TUĞÇE TÜREDİ"— Sunum transkripti:

1

2  Sosyal sorumluluk; kamu, özel sektör ve sivil toplumun bir amaç etrafında toparlanarak, ortak yaşama yönlenmeleridir. Diğer bir bakış açısından sosyal sorumluluk; kişi ve kurumların kendi çıkarlarının olduğu kadar toplumun genel çıkarlarını da geliştirecek ve koruyacak eylemlerde bulunmasıdır.

3 Sosyal sorumluluk ile ilgili bazı hikaye örnekleri:

4 Bir Yol Var Umuda…  Yüksekova / HAKKARİ’ye atandıktan sonra başladı serüven.. Hemen hemen herkesin içinde olan o yardımseverlik, insanlara ışık olma hayali; 25 senedir kendimi bildim bileli benim de hep içimde bir yerlerdeydi. Yol bilmez, yöntem bilmezdim. Biraz da imkansız olduğunu düşünürdüm. “Hangi birine yetişeceksin?” sorusunu duya duya içimdeki o ateş; önce lise, sonra üniversite ve devamında meslek hayatımda söndü.

5

6  Sonrasında hayatıma dokunan güzel insanların vesilesi ve biraz da “Evet! Tabii ki ben, sen, biz kurtaracağız bu dünyayı” iç sesiyle açtım sayfamı. Bir yol var umuda koydum adını.. Çünkü herkes umutlarının peşindeydi ve o umutlara giden yollar vardı. Ama birileri vardı.. Umudu sadece ekmek olan.. Umudu sadece bir çift ayakkabı olan.. Öyle büyük hayaller değil.. Bir kitap, bir kalem ile gözleri pırıl pırıl parlayan..  Benzerlerini bildiğiniz, aşina olduğunuz bir sosyal sorumluluk projesi. İhtiyaç sahibi okullar, aileler ve çocuklar ile onlara destek olmak isteyen yardımseverler arasında köprü kurmak maksadı ile kurulan bir instagram sayfası.  Destekler direkt olarak ihtiyaç sahiplerine gidiyor. Kırtasiye, erzak, giyim vs. gibi yardımları içeriyor. Hiçbir şekilde maddi yardım almıyor, kabul etmiyor, talep de etmiyoruz. Temiz olduğu sürece ikinci el eşyalarınız da kabul görülüyor.  Desteklerin küçüğü büyüğü yok.. Zincir sizinle büyüyor. Daha çok çocuğun ve ailenin yüzü gülüyor.. Zamanla daha güzel işler yapmayı umut ediyorum. Sevgiler…  Okul Öncesi Öğretmeni  Tilbe Nur TURAN

7  Engelsiz Hayata Merhaba Projesi  Bu proje çalışması; sosyal bilimler ve sosyal analiz ilkeleri bağlamında yapılan Ar-Ge faaliyetleri çerçevesinde engellilerin sosyal ön yargılardan kurtularak toplumsal yaşama bir özne olarak katılabilmelerine ve başkalarına yük olmadan sorumluluk almak suretiyle bağımsız ve öz güvenli şekilde yaşam sürdürebilmelerine yönelik örnek bir uygulamadır.  Bu proje; engelli nitelikteki dezavantajlı bireylere iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu alanlarda mesleki eğitimin verilmesini, işletmelerin gerektirdiği beceri ve yetkinliklerin kazandırılması sayesinde engellilerin istihdam edilebilirlikleri ve istihdam fırsatları artırılması noktasında çağdaş dünyamıza ışık tutmuştur. Bu proje; engellilerin istihdamlarında ilgili kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonu güçlendirmesi ve gelecekte daha büyük ölçekli projelerin üretilmesi açısından finansal, eğitimsel, psiko-sosyal ve çevresel etkileri itibariyle ilk olması niteliğiyle model uygulama örneklerini içermektedir.

8

9

10  Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri, resmî kurumların dışında kalan ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukukî ve çevres el amaçları doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle çalışan, üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alan, kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlar veya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır. Sivil toplum örgütleri oda, sendika, vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.politiksosyalkültürelhukukîçevres ellobiodasendikavakıfdernek

11  Anlam ve içerik bakımından kitle örgütlerinden ayrılırlar. Sivil toplum kuruluşlarının önemli bir kısmı güdümlü bir yapılanma içerisinde belli merkezlere bağlı çalışmaktadırlar. Fakat buna karşın kitle örgütleri ise, adı üstünde, kitlelerin ürünü, sesi ve gücüdürler. Bu ürün, ses ve güç, demokratik ilkelerin örgütlenmenin omurgasına yerleşmiş olmasından meydana gelir. Burada sözü edilen demokrasi halkın doğrudan demokrasisidir. Yani halkın kendi örgütü içinde, kendisini ifade edebilme özgürlüğüdür.kitle örgütlerindendoğrudan demokrasisidir  Kitle örgütü, bünyesinde belirli bir toplumsal sınıfı veya çeşitli toplum katlarından gelen, aynı meslekten kişileri veya toplumun aynı özelliğe sahip belli unsurlarını barındıran, ve temsil ettiği kitlenin ekonomik-demokratik hak ve çıkarlarını savunan örgütlere verilen isim.Çoğunlukla girişimcilerden oluşan bu toplumlar gönüllü olarak yardım etmek amacıyla çalışırlar.

12 SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI VE GÖREVLERİ. Ülkemizde Yüzlerce Sivil toplum kuruluşu, dernekler vakıflar bulunmaktadır. Bunların içerisinde en çok bilinen kuruluşlarından bazılarının isimleri ve görevleri şu şekildedir.

13  Tema: Ülkemizde doğal varlıkların ve çevre sağlığının korunması, erozyonla mücadele, toprak örtüsü ve toprağın korunması ve ağaçlandırmanın önemi hakkında kamuoyunu eğitmek ve bilinçlendirmek.

14  Akut: Temel görevi, dağ ve diğer doğa kazalarında, doğal afetlerde, yetkili ve imkanı dahilinde tüm koşullarda, zor durumda kalmış, yardıma ihtiyacı olan, yardım talep eden herkesin yardımına koşmaktır.

15  Kızılay : Doğa olaylarında zarar görenlere çadır, battaniye, giysi ve yiyecek yardımları yapar. Bunun için önceden bu maddeleri depo eder. Yoksul, kimsesiz ve düşkünler için aşevleri açar. Sağlık merkezleri kurar.

16  LÖSEV: lösemili ve kan hastası çocukların, sağlık ve eğitim başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının sağlanmasına yardımcı olmak, bunun yanısıra, kalıtsal ve edinsel kan hastalıkları konusunda ulusal düzeyde tedavi, eğitim ve araştırma kurumları kurmak ve işletmektir.

17  TEV : Türk Eğitim Vakfının Temel amacı yetenekli fakat maddi olanaklardan yoksun çocukların ve gençlerin eğitim ve öğrenimlerini sağlamak için yardım etmek, ülkemize ve insanlığa katkılar yapacak öncü gençleri ve onların yetişecekleri eğitim sistemini desteklemek.

18  SORULAR  1-Sosyal sorumluluk ne demektir? Kısaca açıklayınız.  2-Sivil toplum örgütleri hangi isimler altında faaliyet gösterirler?  3-Sivil toplum kuruluşlarına örnekler veriniz.  4-LÖSEV’in görevi nedir? Açıklayiniz.

19  CEVAPLAR  1-Kamu,özel sektör ve sivil toplumun bir amaç etrafında toplanarak ortak yaşama yönlenmeleridir.  2-Oda, sendika, vakıf, dernek  3-Tema. akut, kızılay, lösev, tev  4- lösemili ve kan hastası çocukların, sağlık ve eğitim başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının sağlanmasına yardımcı olmak, bunun yanısıra, kalıtsal ve edinsel kan hastalıkları konusunda ulusal düzeyde tedavi, eğitim ve araştırma kurumları kurmak ve işletmektir.


"SOSYAL SORUMLULUK VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI YAPAN=TUĞÇE TÜREDİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları