Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PROTEİNLER VE MİNERALLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PROTEİNLER VE MİNERALLER"— Sunum transkripti:

1

2

3

4 Protein Olmazsa Ne Olur? Besinlerle gerektiği kadar protein alınmazsa yedek protein tükendikten sonra, hücredeki yapısal proteinler yıkılmaya başlar ve sağlık bozulur. Bir diyetteki protein eksikliği, büyüme bozukluğuna; kas, kalp, solunum yolları zayıflamasına, bağışıklığın azalması ve hatta ölüme sebebiyet verebilir. Protein eksikliğine karşı öneriler Çok et yemeniz yeteri kadar protein aldığınızı göstermez. Kaliteli protein almaya özen gösterin. En iyi protein kaynakları tavuk, tavşan, hindi etleri ve yumurtadır. Yağ, protein emilimini azaltır. Yağlı protein kaynaklarından ziyade bu saydıklarımızı tercih edin. Buharda ve fırında pişirmek en çok önerilen et pişirme yöntemleridir.

5

6

7

8 B ve C grubu vitaminlerdir. B vitamini: Tohum ve tahılların kabuk kısımlarında her bir çeşidinin ayrı görevi olmak üzere genel olarak sinir sisteminin düzenlenmesi, beriberi ( Kas ve sinir zayıflaması) ve pellegra ( Vücudun ışık gören kısımlarında deri yangısı şeklinde ortaya çıkan ) hastalığı saç ve cilt sağlığı. C Vitamini: Askorpik asit, turunçgiller, biber, kuşburnu, böğürtlen de bulunur. Hava ile temas edince özelliğini kaybeder. Damarların güçlenmesi hastalıklara karşı direnç sağlar. Eksikliğinde skorbüt – diş eti kanamaları gözlenir. Oda sıcaklığında kokusuz, renksiz, suda kolay, alkolde zor eriyen kristaller halindedir. Tadı tam ekşidir. Eritildiğinde, havada, ışıkta çabuk bozulurlar. Normalden az alındığında damar duvarlarındaki hücreler bozularak jelatin gibi bir şekil alır ve kanın kılcallarından sızmasına neden olur. Bu durum ilk olarak diş etlerinde kanamalar şeklinde ortaya çıkar. Buna skorbüt denir. Grip ve soğuk algınlığına karşı direnci arttırır. Not: Suda çözünen vitaminler vücutta depo edilmezler. Bu yüzden düzenli alınmaları gerekir. Eksikliğinde rahatsızlık hemen meydana çıkar.

9

10 YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: Vücutta karaciğerde depo edilirler. Örneğin: karaciğer de depolanan A vitamini 10 ay alınmazsa yeterlidir. A Vitamini: Öncül maddesi B- karoten’ dir. Havuçta bulunur. Karaciğerde A vitaminine dönüştürülür. Turp, balıkyağı, karaciğer, et, süt, yumurta da bulunur. Enfeksiyonlara karşı direnç, gece daha iyi görmeyi sağlar. Gözün retinasında bulunan ışığa duyarlı hücrelerdeki görme pigmentinin öncül maddesidir. Eksikliğinde tavuk karası- gece körlüğü- kseroftalmi gözlenir. D vitamini: Karaciğer, balıkyağında bulunur. Deri altında bulunan 7 dehidro kollesterol adlı yağlı bileşik, güneş ışınlarındaki mor ışınlar etkisiyle D vitaminine dönüşür. Görevi: Bağırsaklardan Ca ve tuzların emilimini ve kemiklerde depolanmasını sağlar. Eksikliğinde çocuklarda raşitizm, yaşlılarda osteomalazi- kolay kemik kırılganlığı gözlenir. Not: A ve D vitamini karaciğerde depolanmasına rağmen A vitamini fazla alındığında zehir etkisi yapar. E Vitamini: Cinsiyet ve hafıza üzerine etkilidir. Ayçiçek, zeytinyağı, bitkisel tahıllarda, fındık, fıstık, ceviz. Eksikliğinde kısırlık gözlenir. Bitkisel ve hayvansal yağlar içine o kadar geniş bir şekilde yayılmıştır ki normal beslenenlerde yetersizlik söz konusu olmaz. K Vitamini: Yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunur. Bağırsakta bulunan mutualist bakterilerce sentezlenir.

11

12 A Vitamini Yağ, Peynir, Süt, Karaciğer, Taze Yeşil sebze Gece körlüğü, kalp ve böbrek hastalıkları, vücut direncinde azalma. D Vitamini Yağ, Süt, Yumurta Akı, Karaciğer, Balık Yağı Kemik hastalıkları (Raşitizm, osteomalasi) dişlerde bozukluklar E Vitamini Bitkisel yağlar, tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler Karaciğer, kalp, damar hastalıkları, kısırlık, büyümede gerileme K Vitamini Balık eti, süt, yeşil yapraklı sebzeler Pıhtılaşmada gecikme, karaciğer safra kesesi hastalıkları B1 Vitamini Bira mayası, tahıl kabukları, soya fasulyesi, karaciğer, dalak, böbrek Sinir sistemi bozuklukları eklemlerde şişmeler, kalp yetmezliği

13 B9 Vitamini B12 C Vitamini

14

15 A Vitamininin fazlalığında: Hipervitaminozunda epitelde dejenerasyon, iyileşmede gecikme, osteoporosiz, alveol kemiğinde belirgin kemik rezorbsiyonları, deride pigmentasyon, soyulmalar ve kaşıntılar, menstürasyon bozuklukları meydana gelir. E vitamini fazlalığında: E vitamini fazlalığında, mide bulantısı ve sürekli kusma ya da nadiren mide ağrıları görülür. D vitamini fazlalığında: Bulantı ve kusma yapar, böbreklere zarar verir. C vitamini fazlalığında: Çok fazla C vitamini idrarla derhal atılır. Ancak demir emiliminde artışa ve vücutta demir yüklenmesine sebep olur. Yemeklerle C vitamini fazlalığına ulaşmak mümkün değildir ancak hap şeklinde satılan C vitamin hapları ve enerji ve sağlık verdiği yalanıyla piyasada satılan vitamin takviyelerini kullanarak bu doza ulaşmanız mümkün olmaktadır. Vitamin takviyesi yapılacaksa bunun doktor kontrolünde yapılması gerekmektedir. Lütfen doktorunuza danışmadan multi-vitamin yalanına kanmayın hem sağlığınızdan, hemde paranızda olmayın.

16 10.10.2014: proteinler ödevinin Rapor ve plan hazırlıklarına başladım. 11.10.2014: proteinler konusuna rapor ve plan eşliğinde konuya baktım. 12.10.2014: proteinler ödevinin hazırlığına başladım/kaynakça yaptım. 13.10.2014: proteinler ödevinin tasarımı konusunda bilgi edindim. 14.10.2014: proteinler ödevinin raporunu çıkardım. 15.10.2014: proteinler ödevin kaynakçasını çıkardım. 16.10.2014: proteinler ödevini tamamladım. 17.10.2014:ödevin eksikliği değerlendirilecek.

17 10.10.2014:Rapor ve planın yapımına başladım. 11.10.2014:vitaminler ne proteinler konusuna bakıldı. 12.10.2014: proteinler ve vitaminler ödevin hazırlıklarına başladım. 13.10.2014: protein ve vitamin ödevinin tasarımını kararlaştırdım. 14.10.2014:ödevin konusu hakkında bilgi edindim. 15.10.2014: proteinler ödevinin kaynakçasını çıkardım. 16.10.2014: proteinler ödevini tamamladım. 17.10.2014:ödevin eksikleri değerlendirildi.

18 Kaynak: http://www.forumlorg./fen- teknoloji/120162-protein-olmazsa-ne- olur.html#ixzz2fmer3SzG Kaynak: http://www.msxlabs.org/forum/sor u-cevap/218919-vitamin-eksikliginde- gorulen-hastaliklar-http://www.msxlabs.org/forum/sor u-cevap/218919-vitamin-eksikliginde- gorulen-hastaliklar- Kaynak : http://www.tibbiyardim.com/c- vitamini-eksikligi-askorbik-asit-c-vitamini- fazlaligi.htmlhttp://www.tibbiyardim.com/c- vitamini-eksikligi-askorbik-asit-c-vitamini- fazlaligi.html


"PROTEİNLER VE MİNERALLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları