Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

-Dövme kimine göre süs kimine göre uğur, şans kimine göre ise yaşamın evrelerinde ki duyguları simgeler. -Dövme insan ruhunun tene yansımasıdır. -Yüzyıllardır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "-Dövme kimine göre süs kimine göre uğur, şans kimine göre ise yaşamın evrelerinde ki duyguları simgeler. -Dövme insan ruhunun tene yansımasıdır. -Yüzyıllardır."— Sunum transkripti:

1

2 -Dövme kimine göre süs kimine göre uğur, şans kimine göre ise yaşamın evrelerinde ki duyguları simgeler. -Dövme insan ruhunun tene yansımasıdır. -Yüzyıllardır özelliğini kaybetmemiş bu gelenek hala güncelliğini korumaktadır.

3 * Dövme yapma geleneği hayli eskidir. * MÖ 2000’lerde Antik Mısır toplumunda dövmenin yapıldığı mumyalardan anlaşılmıştır.

4 * Geçmişte Hun Türklerinde asil ve kahraman kişilerin dövme yaptırdıkları, Roma’da tam tersi suçluları ve köleleri tanımak için bir işaret olarak kullanıldığı biliniyor. * Kızılderili’ler,eski Mısır, Kazak ve Kırgız Türklerinde sıkça görülürdü. * Özgün topluluklarda dövmeci mistik bir ayin içerisinde dövmesini yapardı.

5 * Osmanlı’da ise gemiciler ve yeniçerilerin arasında oldukça yaygındı. * Dövme Anadolu’nun doğu ve güneydoğusundaki adıyla ‘dak’, eskiden bedenin süslenmesinden öte kötülüklerden korunmak,şans ve bereket için yapılırdı.

6 Maud Stevens Wagner (1877-1961) -Bilinen ilk kadın dövme sanatçısıdır. -1911 yılında çekilmiş bir fotoğraftır.

7 -Romantik duyguları, yurt severliği ya da dindarlığı belirtmek amacıyla dövme yaygın olarak kullanıldı ve halen kullanılmaktadır. -Ama hijyene önem verilmediği ve AIDS gibi hastalıkları bulaştırdığı gerekçesiyle lisanssız dövme yapmaya yasal sınırlamalar getirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.

8 -Dövme yapımında değişik yöntemler kullanılır. -Bir tür dövme de sivri uçlu kemik, boynuz ya da çelik iğne deriye hafifçe batırılır ve açılan delikler boyayla doldurulur. Açılan deliklerden boyaya batırılmış iplik geçirilerek de dövme yapılabilir. -Günümüzde yapılan dövmeler eski yöntemlere nazaran daha modern şekilde yapılmaktadır.

9 GÜNÜMÜZDE İNSANLARIN KULLANDIĞI BAZI DÖVMELER

10 BAZI DİNİ VE DÜNYA GÖRÜŞÜNÜ SİMGELEYEN MOTİFLERİ DÖVMELERDE GÖRMEK MÜMKÜNDÜR

11


"-Dövme kimine göre süs kimine göre uğur, şans kimine göre ise yaşamın evrelerinde ki duyguları simgeler. -Dövme insan ruhunun tene yansımasıdır. -Yüzyıllardır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları