Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAĞLIK HUKUKU. GENEL OLARAK: Sağlık hukuku; tıbbın uygulanmasından kaynaklanan sağlık personelinin hak ve yükümlülükleri, yasal sorumluluğu, hasta hakları,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAĞLIK HUKUKU. GENEL OLARAK: Sağlık hukuku; tıbbın uygulanmasından kaynaklanan sağlık personelinin hak ve yükümlülükleri, yasal sorumluluğu, hasta hakları,"— Sunum transkripti:

1 SAĞLIK HUKUKU

2 GENEL OLARAK: Sağlık hukuku; tıbbın uygulanmasından kaynaklanan sağlık personelinin hak ve yükümlülükleri, yasal sorumluluğu, hasta hakları, ilaç hukuku medikal hukuk gibi konuları ele alan bir hukuk dalıdır. Sağlık hukuku aynı zamanda da sağlık hizmeti, hastalık sigortası, hastanelerin hukuksal yapısı, tıp eğitimi, doktorluk ve diğer sağlık personeli mesleklerinin hukuksal yapısı, sağlık harcamaları, Sağlık Bakanlığı’nın görev ve yetkileri, teşkilatı gibi konuları da araştırma konusu içerisine alır.

3 Sağlık hukuku önemi her geçen gün artan bir hukuk dalıdır. Zira genel olarak Türkiye’de 1931 yılından bu yana doktorlar ve hastaneler aleyhine açılan davaların sayısının 17000 civarlarında olmasına karşın sadece son iki yılda açılan davaların sayısının 1500’e yaklaşması bunun bir göstergesidir. Her 30 doktordan 1 i şikayet edilmektedir. Ancak hemen belirtelim ki bu rakamlar çok gelişmiş ülkelerde açılan davalar ile kıyaslandığında çok azdır.

4 Acil hastalarda doktor sorumluluğu ve hastayı kabul etme Hastayı aydınlatma yükümlülüğü Sır saklama yükümlülüğü Adli olgu bildirimi Adli Bilirkişilik Tanı ve tedavi amaçlı işlemlerde doktorun sorumluluğu Cinsel saldırı muayenesi İlaç yan etkilerinde Doktorların sorumlulukları Tanı araçlarının kullanımından kaynaklanan sorunlarda Doktorun sorumluluğu

5 Örneğin ; Almanya’da her yıl doktorlar aleyhine hatalı tıbbi uygulama nedeniyle 40.000 dava açılmaktadır. Bunlardan 12.000’e yakınında mahkemeler doktorları kusurlu görerek yüksek miktarlarda tazminat ve cezalara hükmetmişlerdir.

6 Doktorların bu durumu eleştirmek yerine “temel hukuksal gereklilikleri” yerine getirmelerinde fayda vardır. Bunun tersine, sağlık hukukunda ki bu gelişmelerin “savunmacı tıbba” neden olduğunu belirterek sağlık hukukunu eleştiri konusu yapmanın ne denli yanlış olduğunun yabancı ülkelerle kıyaslama yapılması durumunda ortaya çıkacağı yadsınamaz bir gerçektir..

7 Belirtmek gerekir ki; hastalarına tıbbi müdahaleyi özenli bir şekilde yapan, tıbbi standartlara uyan, hukukun “aydınlatma” ya ilişkin öngördüğü yükümlülükleri yerine getiren ve faaliyetini kayıt altına alan doktorların endişelenmesine de gerek yoktur.

8 SON OLARAK ; Ülkemizde 30 doktordan 1 inin şikayet edildiğini, son iki yılda açılan davaların sayısının 1500’e yaklaştığını, doktorların %49.5 inin ise sağlık hukukundaki yasal düzenlemelerden habersiz olduğunu göz önüne aldığımızda doktorların sağlık hukuku alanında bu bilinmezler kuyusunda kaybolmak yerine en analitik çözümün üretilmesi için hukukçulardan destek almalarında fayda vardır.

9 SAĞLIK HUKUKUNUN ÖNEMİ Tıp hukukunun ülkemizde sağlıklı gelişimi bakımından sadece sağlık çalışanlarının değil, bu hukuku uygulamak durumunda olan hukukçularında iyi yetişmiş olması gerekmektedir. Bugüne kadar doktorlar mesleklerini vicdanlarına ve hastaya zarar vermeme ilkesi gibi etik ilkeler çerçevesinde yerine getirdiklerini, bu nedenle hukukun bu konulara karışmaması gerektiğini düşünmüşlerdir. Ancak hatalı tıbbi uygulamalar nedeniyle bir çok dava açılmış ve giderek bu davalarının sayısının artıyor olması sağlık alanının giderek hukuklaşacağının göstergesidir.

10 Son olarak vurgulamak gerekir ki kutsal olan doktorluk mesleğinin değeri ve önemi sağlığımızı kaybettiğimiz zaman geri almak için feda edebileceğiniz şeylerin değeri ve önemi kadardır ve sağlık, geri almak için fedakarlık yapılabilecek en önemli değerdir.

11 SON SÖZ...


"SAĞLIK HUKUKU. GENEL OLARAK: Sağlık hukuku; tıbbın uygulanmasından kaynaklanan sağlık personelinin hak ve yükümlülükleri, yasal sorumluluğu, hasta hakları," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları