Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORTAK AKIL NEDİR?. BİRLEŞTİRİLMİŞ ZEKA Bir gruptaki kişilerden her biri düşüncelerini bağımsızca açıklar ve daha sonra bu düşüncelerin en iyilerine.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORTAK AKIL NEDİR?. BİRLEŞTİRİLMİŞ ZEKA Bir gruptaki kişilerden her biri düşüncelerini bağımsızca açıklar ve daha sonra bu düşüncelerin en iyilerine."— Sunum transkripti:

1 ORTAK AKIL NEDİR?

2

3 BİRLEŞTİRİLMİŞ ZEKA Bir gruptaki kişilerden her biri düşüncelerini bağımsızca açıklar ve daha sonra bu düşüncelerin en iyilerine birlikte karar verilir. Bu sürece “BİRLEŞTİRİLMİŞ ZEKA” adı verilir.

4 Her bir kişi kendisinden önce bir konu ile ilgili çalışan insanların fikirlerini alarak o fikirlerin üzerine kendi fikir ve çalışmalarını katarak yaptığı çalışmaya ise “ORTAK AKIL” adı verilir.

5 İcat süreçleri ortak akıl için örnek süreçlerdir.

6 İlk insanlar çeşitli icatlar yapmışlardır.Bunlara ilk örneklerden biri tekerlektir.Tekerleği bulan mucitten sonra tekerleğe yönelik yeni çalışmalar olmuştur.

7 Ortak akıl denince akla gelen olgu sürdürülebilirliktir. Günlük yaşantımızda çeşitli teknolojik gelişmeler olur.Bu teknolojik gelişmelerin biri diğerinin devamı şeklinde devam eder.Bu da ORTAK AKIL’IN sonucudur.

8 Buna en yakın örnekler cep telefonlarıdır.Bir 5-10 sene önce sadece tuşlu, arayıp mesaj atılabilen cep telefonları bulunmaktaydı.Bu telefonlardan sonra icat edilen telefonlarda mucitler tuşlu telefonları yok sayarak devam etmediler o telefonların üstüne yeni özellikler katarak hareket ettiler.

9 Bu konuyu daha da özelleştirecek olursak da bilim ve teknolojideki ortak akıl dinamiğini fen bilimlerine indirgeyecek olursak şu örnekler karşımıza çıkar.

10 Atom Modelleri

11 John Dalton (Jon Dalton) Atom ModeliJohn Dalton Atom modeli ile ilgili ilk bilimsel çalışmayı yapmıştır. Dalton’a göre; Atom içi dolu berk küre şeklindedir. Bir elementin bütün atomları şekil, büyüklük ve kütle yönüyle aynıdır. Atomlar içi dolu küreciklerdir. Bilinen en küçük parçacık atomdur. Atomlar parçalanamaz, yeniden oluşturulamaz. Atomlar belirli oranlarda birleşerek molekülleri meydana getirir. Elementin bütün atomları aynı olduğu gibi bir bileşiğin de bütün atomları aynıdır. Kimyasal tepkimelerde atomların yapılarında hiçbir değişiklik olmaz, tekrar eski haline dönebilir. John Dalton Atom Modeli Dalton teorisinde günümüze göre bakıldığında birçok hata ve eksiklik vardır. Ancak ilk bilimsel çalışma olduğu için sonraki bilimsel çalışmaların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu nedenle önemlidir.

12 John Joseph Thomson (Jon Cosef Tamsın) Atom Modeliohn Joseph Thomson Maddenin en küçük parçasının atom olmadığını ve onu oluşturan temel parçacıklar olduğunu savunan Thomson’a göre; Atomun içerisinde artı ve eksi yükler bulunur. Artı ve eksi yükler, üzümlü kekin içerisindeki üzümler gibi dağınık halde ve hareketsizdir. Üzümler eksi, geri kalan kısımsa artı yüklüdür. Aynı cins yükler birbirini iter. Atom parçalanabilir. Bu modele göre elektronlar atomun kütlesinden binlerce defa daha hafif ve hareketsizdirler. Atomun kütlesinin tamamına yakın kısmını pozitif yükler meydana getirir.

13 John Joseph Thomson Atom Modeli

14 Ernest Rutherford (Örnıst Radırfort) Atom Modelirnest Rutherford Yaptığı çalışmalar sonucunda atomun çekirdekli bir yapıya sahip olduğunu keşfeden Rutherford’a göre; Atom, kütlesinin büyük kısmını oluşturan (+) yüklü çekirdek ile bu çekirdeğin etrafında dairesel yörüngelerde dolanan elektronlardan oluşur. Normal şartlarda (+) yük ile (-) yük birbirini etkisiz hâle getireceğinden atom nötrdür. Elektronlar Thomson’un dediği gibi hareketsiz değildir. Böyle olsaydı yüklerin çekim kuvvetinden dolayı elektronlar çekirdek üzerine düşerdi. Atom güneş sistemine benzer. Güneş çekirdeğe, diğer gezegenler ise elektronlara benzer. Ernest Rutherford Atom Modeli Rutherford atom modelindeki başlıca hatalar; Elektronlar hareketli olduklarından yeri tam olarak bilinemez. Bulunma ihtimallerinin yüksek olduğu yerlere elektron bulutu adı verilir. Nötrondan tam olarak bahsetmemiştir.

15 Ernest Rutherford Atom Modeli

16 Modeli Niels Bohr Atom Modeli

17 Thomson ve Rutherford’un yanında çalışmış Danimarkalı Fizikçi Niels Bohr, Rutherford modelindeki eksiklikleri gidermek için kendi adıyla anılan bir atom modeli geliştirdi. Bohr’a göre; Elektronlar, çekirdeğin etrafında istedikleri gibi dolaşmayıp yalnızca çekirdeğe belirli uzaklıktaki katmanlarda dönerler.

18 Böylelikle başlangıçtan itibaren her bilim insanı bir öncekinin çalışmasının üzerine yeni çalışmalar koyarak hareket etti.Bu duruma “ORTAK AKIL” adı verilir.


"ORTAK AKIL NEDİR?. BİRLEŞTİRİLMİŞ ZEKA Bir gruptaki kişilerden her biri düşüncelerini bağımsızca açıklar ve daha sonra bu düşüncelerin en iyilerine." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları