Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARASAL BİYOMLAR ORMAN BİYOMLARI. Tropikal yağmur ormanları, ekvator kuşağı çevresindeki Orta ve Güney Amerika, Afrika, Avusturalya ve Asya gibi alçak.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARASAL BİYOMLAR ORMAN BİYOMLARI. Tropikal yağmur ormanları, ekvator kuşağı çevresindeki Orta ve Güney Amerika, Afrika, Avusturalya ve Asya gibi alçak."— Sunum transkripti:

1 KARASAL BİYOMLAR ORMAN BİYOMLARI

2 Tropikal yağmur ormanları, ekvator kuşağı çevresindeki Orta ve Güney Amerika, Afrika, Avusturalya ve Asya gibi alçak rakımlı bölgelerde yer alır Yoğun yağış ve yüksek nem oranına sahiptir. Yeryüzündeki en yüksek tür çeşitliliğine sahiptir. Tropikal yağmur ormanlarında mevsimler arası farklılık görülmez TROPİKAL YAĞMUR ORMANLA RI

3

4  Yağmur ormanı veya tropikal orman denilince ilk akla gelenler, göz alıcı kelebekler, orijinal görünümlü böcekler, rengarenk kuşlar, geniş yapraklı, büyük ve yemyeşil ağaçlardır.

5 Toprak Yapısı  Tropik yağmur ormanının toprağı yalnızca 7.8-10 cm kalınlığa sahiptir ve eskidir.  Toprağın altında kalın kil tabakası bulunur. Bir kez zarar görünce, tropik yağmur ormanının toprağının kendini toplaması yıllar sürer.  Genellikle yağmur ormanları toprağının zengin ve verimli olduğu sanılır. Ancak bu kanaatin doğru olmadığı kısa bir zaman önce anlaşılmıştır. Bu ormanların toprağı besin açısından fakirdir. Fakir topraktan çok zengin bitki çeşitliliği çıkması da yağmur ormanı ekosisteminin tasarımındadır.

6 TROPİKAL YAĞMUR ORMANLARI BiyomBitki ÖrtüsüHayvanlar Tropikal Yağmur Ormanları Sürekli yeşil kalan, yayvan yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar, otsu ve kısa boylu bitkiler, dev otsu bitkiler Fil, şempanze, orangutan, yarasa, kartal, yılan, kertenkele, kurbağa, domuz, antilop, kaplan, jaguar, leopar, yılan, diğer kuş türleri, kelebek türleri, böcek türleri

7

8  Bir yağmur ormanında, geniş gövdelerinde çeşitli liken ve mantar türleri bulunan yaklaşık 50 metre uzunluğundaki ağaçlar yer alır.

9

10 CESET ÇİÇEĞİ 1878’de keşfedilen çiçeğin yaydığı çürümüş et kokusunun, böcekleri cezbettiği belirtiliyor.

11 Anavatanı ise Peru yağmur ormanları. 6. Mutlu Yaratıklar ( Calceoloria Uniflora)

12 Tropik ormanda ki Yabani zencefil çiçeği

13 VAMPİR(DRAKULA)ORKİDE Kolombiya, Peru, Ekvador gibi ülkelerdeki yağmur ormanlarında yetişen, şekli de adı gibi ürkütücü olan bir orkide türü.

14 HANGİ İKLİM TİPİ GÖRÜLÜR? EKVATORAL İKLİM

15 DÜNYA’DA NERELERDE BULUNURLAR?

16

17 Yağmur ormanlarında yaşayan halk

18 HAVA ÇOK SICAK OLDUĞU İÇİN GENELLİKLE AÇIK RENKLİ VE İNCE KIYAFETLER SEÇİYORUZ. İKLİMİN GİYİM TÜRLERİNE ETKİSİ

19 YAŞAYAN CANLILAR  Yağmur ormanları dünyamızın akciğerleridir. Tüm dünyada yaşayan canlı türlerinin %50’si Amazon’da yaşamaktadır. Bu biyolojik çeşitlik Amazonları bizim için çok daha değerli yapıyor.

20 Okapi ;  Zebra ve Antilop arasında olan bu hayvan türü aslında zürafaların uzaktan akrabasıdır. Orta Afrika yağmur ormanlarında yaşmaktadır. Uzun, çevik yapıları ve yapışkan dilleri ile yapraklar, tomurcuklar, otlar ve meyve ile beslenirler. Dilleri ile göz kapaklarını ve kulaklarını temizleyebilirler.

21 Cam kurbağaları ;  Orta ve Güney Amerika’nın yağmur ormanlarında yaşayan bu transparan kurbağalar çok dikkat çekici hayvanlardır. İç organlarının tamamı rahatlıkla görülür. Yaklaşık 150’den fazla çeşitleri vardır. Saydam ciltleri ile gerçekten ilginç hayvanlardır.

22 Amazon nehir yunusu ;  Nehir yunusları bir tek Amazon’da yaşarlar. Bulanık suları severler. Bu sık orman örtüsü altında ki nehirlerde ve sıklıkla Güney Amerika Orinoco havzasında yaşarlar. Renkleri pembedir. Bu nedenle onlara pembe yunus da denilmektedir.

23 Cassowary ;  Yeni Gine ve Kuzeydoğu Avustralya yağmur ormanlarında bulunan renkli ve uçamayan kuşlardır. Dünyanın üçüncü büyük kuşlarıdır. Dişileri, erkeklerine göre çok daha gösterişlidir. Görüntüleri kask giyen deve kuşu gibidir.

24 İpek maymunu ;  Güney Amerika’nın yağmur ormanlarında yaşarlar. Dünyanın en küçük maymunlarıdır. Sürekli olarak ikiz doğururlar. 22 değişik türü vardır. Bu maymun türü dünyada sadece bu bölgede yaşamaktadır.

25 Güneş ayısı ;  Dünyada ki en küçük ayı türlerindendir. Güneydoğu Asya’nın yağmur ormanlarında yaşarlar. Ormanda yaşama adapte olsun diye sanki özellikler ile donatılmıştır. Göğsünde U şekilli bir renk daha bulunur.

26 Siamang ;  Siyah tüylü bir maymundur. Güneydoğu Asya ormanlarında yaşarlar. Balon şeklinde bir boğaz keseleri vardır. Yüksek sesle bağırması ile bilinir. Bağırma, rakiplerini kendi bölgesine sokmamak içindir.

27 Mata mata ;  Dünyanın en sıra dışı kaplumbağasıdır. Amazon ve Orinoco havzalarında yaşarlar. Üçgen şeklinde başı ve düz kabukları vardır. Ciddi manada kamuflajlıdırlar. Mata mata, ağaçlar arasında ağaç gibi durabilir. Bunun nedeni kabuklarının kamuflaj yapabilmesidir.

28 Yağmur Ormanları ve Biyolojik Çeşitliliğin Yok Olması  Yeryüzünde yaşayan hayvanların yüzde 80’ini barındıran tropik yağmur ormanları günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Ekolojik sistemler bozulurken, pek çok canlının yaşam alanı yok edilmektedir. Bitki örtüsünün yoğunluğu nedeniyle tropik yağmur ormanları gezegenimizin en önemli oksijen kaynaklarından biri durumdadır. Bu nedenle onların yok edilmesi büyük ekolojik felaketlere yol açabilir.

29

30 Yağmur ormanları, yağmurları çeken ve oksijen oranını koruyan bir yapıya sahiptir. Bu ormanların olmaması dünya iklimini kurak hale getirir. Dünyadaki oksijenin yüzde 20’si Amazon ormanlarında üretilir. Tatlı su kaynaklarının üçte ikisi Amazon Nehri’nde bulunur. Yağmur ormanları, biz elimizi sürmeden önce karaların yüzde 16’sını kaplıyorken şimdi dünyanın ancak yüzde 5’lik bir alanında kalmış durumdadır. DİKKAT EDELİM !!!

31  Söz konusu çeşitliliği gözünüzde canlandırabilmeniz için birkaç örnek verelim: Bir hektar tropikal orman 600’den fazla ağaç türü barındırabilir..Tek bir ağacın üzerinde 43 ayrı karınca türü görülebilir. Tropikal ormanlarda yaşadığı tahmin edilen böcek türü sayısı milyonlarcadır. Her yıl Büyük Britanya adası kadar büyük bir alan, yağmur ormanlarından eksilmektedir. BÜTÜN BUNLARA RAĞMEN MALESEF;

32

33 Buradaki yok edilişin en büyük faktörü insandır. 400 milyon yıllık evrim dört dakikada bir elektrikli testere ile yok ediliyor. Bu hızlı yok olma sürecinde küçük canlı türleri daha fazla fazla etkilenmesine rağmen insanların ilgisini genellikle daha büyük türler, özellikle memeli hayvanlar çekmektedir. Yeryüzünün son 500 milyon yıllık sürecinde canlılar altı kez toplu yok olma olayı ile karşılaştılar. Bilim adamları yeryüzünün 7’inci toplu yok olma olayı ile karşı karşıya olduğuna inanıyor. Eğer ormanların yok olması bugünkü hızı ile devam ederse 21’inci yüzyılın sonunda bitki ve hayvan türlerinin yarısı yok olmuş olacak. Bir asır içerisinde yapılan tahribatı giderebilmek için doğa, milyonlarca yıl çalışmak zorunda kalacak.

34 BU TAHRİBATI NASIL DURDURABİLİRİZ?  Bu gidişi durdurabilmek için insanlığın ortak olarak hareket etmesi gerekiyor. Bilim yolu ile yeryüzünün ve üzerinde yaşayan canlı türlerinin tanınıp anlaşılması ve türlerini devam ettirmeleri için gerekli ortamların korunması gerekmektedir.

35 KAYNAKÇA  https://www.msxlabs.org https://www.msxlabs.org  www.bbc.com www.bbc.com  www.mailce.com www.mailce.com  www.sorudershanesi.com www.sorudershanesi.com  www.sirtcantam.com.tr www.sirtcantam.com.tr  www.forumsal.net www.forumsal.net  https://exetnews.wordpress.com https://exetnews.wordpress.com  http://mutlulukkenti.com/ http://mutlulukkenti.com/  www.gaiadergi.com www.gaiadergi.com


"KARASAL BİYOMLAR ORMAN BİYOMLARI. Tropikal yağmur ormanları, ekvator kuşağı çevresindeki Orta ve Güney Amerika, Afrika, Avusturalya ve Asya gibi alçak." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları