Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN : SAD İ YE D İŞ BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN : SAD İ YE D İŞ BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED."— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN : SAD İ YE D İŞ BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED

2 HZ. MUHAMMED İ N İ NSAN İ YÖNÜ Hz. Muhammed (s.a.v.)* bizler gibi bir insandır. Di ğ er insanlar gibi bir anne ve babadan dünyaya gelmi ş tir. Hz. Muhammed (s.a.v.) acıktı ğ ında yemek yemi ş, susayınca su içmi ş tir. Geçimini sa ğ lamak için çalı ş mı ş, yorulunca dinlenmi ş tir.

3 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N İ NSAN İ YÖNÜ So ğ uktan ve sıcaktan etkilenmi ş tir Çevresindeki insanlarla dostluk, arkada ş lık, akrabalık kurmu ş tur. Hastalaanmı ş tır. Üzülüp a ğ lamı ş tır. Arkada ş larına ş aka yapmı ş yeri geldi ğ inde gülmü ş tür.

4 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N İ NSAN İ YÖNÜ Hepimiz gibi uyumu ş tur Kendi temizli ğ ini kendi yapmıı ş tır. E ş ine yardımcı olmu ş tur. Çocukları ile çocuk olmu ş tur.

5 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N PEYGAMBERL İ K YÖNÜ Hz. Muhammed, Allah’ın kulu ve aynı zamanda peygamberidir. O, Allah tarafından insanlara İ slam’ı tebli ğ etmekle görevlendirilmi ş seçkin bir insandır. Hz. Muhammed’i di ğ er insanlardan ayıranen önemli özellik, Allah’tan vahiy almasıdır.

6 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N PEYGAMBERL İ K YÖNÜ Bu durumla ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de ş öylebuyrulur: “De ki: Ben de ancak sizin gibi bir insanım, (Ne var ki) bana, ‘Sizin ilahınız ancak bir tek ilahtır.’ diye vahyolunuyor... Son peygamberdir. Hatemul enbiyadır. Allahın kutlu elçisidir. Habibullahtır.

7 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N PEYGAMBERL İ K YÖNÜ Peygamberin di ğ er görevi kuranı açıklamaktıır. İ nsanları do ğ ru yola göstermektir. İ nsanları allaha ula ş tırmada vesiledir.

8 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N PEYGAMBERL İ K YÖNÜ İ nsanları kötülüklerrden uzakla ş tırır. İ nsanlı ğ ın kurtulu ş u için önderdir. Güzel ahlakı tammamlamak iiçin gönderilmi ş tir. Allahın emirlerini insanlara ula ş tırmada aracıdır. Uyarıcıdır., Müjdeleyicidir.

9 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N PEYGAMBERL İ K YÖNÜ SON PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED Yüce Allah, insanlara do ğ ru yolu göstermek, onları kötülüklerden uzakla ş tırıp iyiliklere yöneltmek amacıyla zaman zaman peygamberler göndermi ş tir. Peygamberlerin ilki, aynı zamanda ilk insan olan Hz. Âdem’dir. Son peygamber ise Hz. Muhammed (s.a.v.)’dir. “Muhammed...Allah’ın resulü ve peygamberlerin sonuncusudur. Allah her ş eyi hakkıyla bilendir.” 1 ayetinde bu durum açıkça belirtilmi ş tir.

10 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N PEYGAMBERL İ K YÖNÜ SON PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED Hz. Muhammed’den sonra artık peygamber gelmeyecektir. Hz.Muhammed’in peygamberli ğ i evrenseldir, tüm zamanlar ve mekânlar için geçerlidir. Dolayısıyla da onun getirdi ğ i evrensel ilkeler, kıyamete kadar geçerlili ğ ini devam ettirecektir.

11 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N PEYGAMBERL İ K YÖNÜ SON PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED Hz. Muhammed (s.a.v.), 571 yılında Mekke’de dünyaya gelmi ş tir. 610 yılının ramazan ayının Kadir Gecesi’nde, kırk ya ş ında iken Allah’tan ilk vahyi almı ş ve peygamber olarak görevlendirilmi ş tir. Hz. Peygamber kırk ya ş ından, vefat etti ğ i 63 ya ş ına kadar peygamberlik görevini en iyi ş ekilde yerine getirmek için çaba harcamı ş tır.

12 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N PEYGAMBERL İ K YÖNÜ KURANI AÇIKLAYICIDIR. Yüce Allah, insanları do ğ ru yola iletmek, onlara emir, yasak ve ö ğ ütlerini bildirmek için bazı kutsal kitaplar göndermi ş tir. Bu kitapların sonuncusu Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an’ın muhatabı insandır. Onun emir ve yasakları, ilkeleri insana yöneliktir.

13 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N PEYGAMBERL İ K YÖNÜ KURANI AÇIKLAYICIDIR. İ nsan, Kur’an’ı okur, anlar ve ilkelerini hayata geçirirse hem dünyada hem de ahirette mutlulu ğ a ula ş ır. Bundan dolayıdır ki insanın Kur’an-ı Kerim’i okuması ve anlaması gerekmektedir

14 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N PEYGAMBERL İ K YÖNÜ KURANI AÇIKLAYICIDIR Hz. Muhammed (s.a.v.)’in en önemli görevlerinden biri, Kur’an’ı insanlara açıklamaktır. Çünkü Kur’an-ı Kerim, vahiy yoluyla Hz. Muhammed (s.a.v.)’e gönderilmi ş tir.

15 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N PEYGAMBERL İ K YÖNÜ UYARICIDIR. Yüce Allah, insanlık tarihi boyunca birçok peygamber göndermi ş tir. Bu peygamberler insanlara do ğ ru yolu göstermi ş ler, onları çe ş itli konularda uyarmı ş lardır

16 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N PEYGAMBERL İ K YÖNÜ UYARICIDIR Peygamberler zincirinin son halkası olan Hz. Muhammed’in temel görevlerinden biri de insanları uyarmaktır. Yüce Allah, ona bu görevini çe ş itli ayetlerde hatırlatmı ş tır. Örne ğ in bir ayette, “Do ğ rusu biz seni hak (Kur’an) ile müjdeleyici ve uyarıcıolarak gönderdik...” 2 buyurmu ş tur

17 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N PEYGAMBERL İ K YÖNÜ RAHMET PEYGAMBER İ D İ R Hz. Peygamber rahmet ve merhamet peygamberiydi. İ nsanlara sevgi, ş efkat ve anlayı ş la yakla ş ırdı. Hiç kimseye kaba ve kırıcı davranmazdı. Ba ş kalarına zarar vermemeye, onları incitmemeye özen gösterirdi.

18 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N PEYGAMBERL İ K YÖNÜ RAHMET PEYGAMBER İ D İ R Çocuklara sevgiyle yakla ş ır, zaman zaman onlarla oynar ve ş akala ş ırdı. Ya ş lıları, kimsesizleri, yetimleri koruyup gözetirdi. Kimseye kin beslemez, dü ş manlık etmezdi.

19 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N PEYGAMBERL İ K YÖNÜ RAHMET PEYGAMBER İ D İ R Daima ş fkatliydi. İ nsanları affediciydi. Ya ş lıları severdi Çocuklarla oyun oynardı

20 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N PEYGAMBERL İ K YÖNÜ RAHMET PEYGAMBER İ D İ R Kurallara uyardı. Sadece insanlara de ğ il do ğ aya da rahmetti. İ nsanları siyah beyaz ayırmazdı. Zengin fakir ayrımı yapmazdı.

21 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N PEYGAMBERL İ K YÖNÜ GÜZEL AHLAK PEYGAMBER İ D İ R Güzel ahlak sahibiydi. Çabuk öfkellenmezdi.

22 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N PEYGAMBERL İ K YÖNÜ GÜZEL AHLAK PEYGAMBER İ D İ R Güzel ahlakı tamamlamak için gönderilmi ş tir. Ailesine güzel Ahlakı tavsiye ederdi. El emin di.

23 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N PEYGAMBERL İ K YÖNÜ GÜZEL AHLAK PEYGAMBER İ D İ R Kuran ahlakı ile ahlaklanmı ş tı. Herkes ahlakını takdir ederdi. Güzel örnekti. En güzel örnekti.

24 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N PEYGAMBERL İ K YÖNÜ GÜZEL AHLAK PEYGAMBER İ D İ R Hz. Muhammed (s.a.v.), Yüce Allah’ın insanlar arasından seçip görevlendirdi ğ i bir elçidir. Ancak onu sıradan bir insan gibi görmek do ğ ru de ğ ildir.

25 BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED HZ. MUHAMMED İ N PEYGAMBERL İ K YÖNÜ GÜZEL AHLAK PEYGAMBER İ D İ R Hz. Peygamber, mükemmel ahlaka sahip olan, seçkin bir insandır. Bu durum bir ayette, “Ve sen elbette yüce bir ahlak üzeresin.” 1 ifadesiyle belirtilmi ş tir.


"HAZIRLAYAN : SAD İ YE D İŞ BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları