Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ZEKAT. Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Zekat Zekatın terim anlamı: Zengin Müslümanların yılda bir kez malının veya parasının belli bir miktarını.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ZEKAT. Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Zekat Zekatın terim anlamı: Zengin Müslümanların yılda bir kez malının veya parasının belli bir miktarını."— Sunum transkripti:

1 ZEKAT

2 Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Zekat Zekatın terim anlamı: Zengin Müslümanların yılda bir kez malının veya parasının belli bir miktarını Allah rızası için ihtiyaç sahiplerine vermeleridir. Zekât kelime olarak, “artma, çoğalma, arınma ve bereket” anlamlarına gelir. Zekât kelime olarak, “artma, çoğalma, arınma ve bereket” anlamlarına gelir.

3 Hicretten iki yıl sonra Medine'de farz kılınmıştır. Zekat farz bir ibadettir.

4 "Namazı kılın, zekatı verin, önceden kendiniz için yaptığınız her iyiliği Allah katında bulacaksınız. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızı görür." (Bakara suresi, 110. ayet) Zekatın farz olması ile ilgili ayetler

5 Zekatın amacı: Allah'ın emrini yerine getirmek, toplumsal yardımlaşmayı yaygınlaştırmak ve yoksulları korumak.

6

7 1- Müslümanın malını bereketlendirir. Zekatın bireysel faydaları: 2- Allah'ın verdiği nimetlere şükür etme imkanı sağlar. 3- Zekat veren, içinde yaşadığı topluma karşı insanlık görevini yerine getirmiş olur. 4- İnsandaki cimrilik, bencillik gibi kötü duyguları yok eder; bunların yerini iyilik, hayırseverlik gibi güzel duygular alır.

8

9 1- Zenginlerle fakirler arasındaki kıskançlık, düşmanlık gibi kötü duyguları giderir. Zekatın toplumsal faydaları: 3- Bir ülkedeki fakir sayısının azalmasına katkı sağlar. 2- Zenginlerle fakirler arasındaki dostluk, saygı ve sevgi bağlarını güçlendirir. 4- Ekonomik dengesizlikleri önler, ekonomik hayatın canlanmasını sağlar.

10

11 1- Müslüman Zekat kimlere farzdır: 5- Zengin (nisab miktarı malı olan) 2- Hür 3- Akıl sağlığı yerinde 4- Ergenlik çağına ulaşmış Bu özelliklere sahip kişiler zekat vermekle yükümlüdürler.

12 Bir kişinin bir yıllık gelirinden yeme, içme, barınma, giyinme, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını ve varsa borçlarını karşılayacak miktarı çıkardıktan sonra elinde 81 gram altın (bazı kitaplarda 85 veya 80 olarak geçer) veya buna eş değer mal ya da para kalırsa bu miktara nisab miktarı denir. Bu durumdaki kişi elindeki nisab miktarı malın zekatını vermekle yükümlüdür. Nisab miktarı

13 - Zekat verilecek malın gelir getiren cinsten olması gerekir. (altın, gümüş, ticaret malları, menkul değerler vb) Zekat nelerden verilir: - Zarurî ihtiyacımız olan malların zekatı verilmez. (oturduğumuz ev, giydiğimiz elbiseler, ticari amaçlı değil de binmek için kullandığımız arabamız vb) - Zekat verirken malın iyisinden verilmelidir.

14 - Öncelikle kendi akraba ve komşularımızdan ihtiyaç sahibi olanlara Zekat kimlere verilir - Yoksullara - Müellefe-i kulûb'a (kalbi İslam'a ısındırılmak istenen gayr-i müslimlere) - Düşkünlere - Borçlu olanlara - Yolda kalmış yolculara - Zekat memurlarına

15 Kişi bakmakla yükümlü olduğu yakınlarına zekat veremez. Bunlar; eş, çocuk, torun, anne, baba, büyükanne, büyükbabasıdır. Peygamber (s.a.v.) ve ailesine de verilmez. Zekat kimlere verilmez:

16 - Öncelikle niyet edilmelidir. Çünkü zekat bir ibadettir. Zekat nasıl verilir: - Allah rızası için verilmelidir. (itibar kazanmak veya reklam yapmak için değil) -Verirken fakiri incitecek davranışlardan kaçınmalıdır. "Öyleyse yetimi sakın üzme, isteyeni azarlama" -(Duha suresi, 9. 10. ayetler) -Verirken fakiri incitecek davranışlardan kaçınmalıdır. "Öyleyse yetimi sakın üzme, isteyeni azarlama" -(Duha suresi, 9. 10. ayetler)

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31 Kendisine zekat farz olduğu halde, cimrilik duygusuyla zekat vermeyenlerin ahirette uğrayacakları feci akibeti Rabbimiz bizlere şöyle bildirmektedir: "Altın ve gümüşü yığıpta onları Allah yolunda harcamayanlar yok mu, işte onlara elem verici bir azabı müjdele!"Allah (Bu paralar) cehennem ateşinde kızdırılıp bunlarla onların alınları, yanları ve sırtları dağlanacağı gün (onlara denilir ki) : "işte bu kendiniz için biriktirdiğiniz servettir. Artık yığmakta olduğunuz şeylerin (azabını) tadın!" (Tevbe süresi: ayet 34-35)

32

33 Kıyamet gününde, fakirlerden dolayı zenginlerin vay hâline! Çünkü onlar şöyle diyecekler:Ey Rabbimiz! Bu zenginler bize haksızlık ettiler. Senin, bizim için onlara farz kıldığın hakkımızı vermediler.Allah teâlâ da şöyle diyecektir: İzzetim ve Celâlim hakkı için, sizi yaklaştıracağım, onları uzaklaştıracağım.

34 “Mallarınızı zekatla koruyun.Hastalıklarınızı sadaka ile tedavi edin.Bela dalgalarına dua ve tazarru ile karşı koyun.” (et-Tergib ve`t Terhib, c.1,s.520) -Abdullah b. Mes`ud`tan şöyle dediği rivayet olunmuştur: “Biz, namazı dosdoğru kılmakla ve zekatı vermekle emrolunduk.Kim, zekatı vermezse onun namazının hayrı yoktur.” (et-Tergib ve`t- Terhib, c.1,s.540)

35

36 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM


"ZEKAT. Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Zekat Zekatın terim anlamı: Zengin Müslümanların yılda bir kez malının veya parasının belli bir miktarını." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları