Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN : Gökçe Erdo ğ du SINIF: 10-A NUMARA: 15 SÜLFİRİK ASİT (H 2 SO 4 )

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN : Gökçe Erdo ğ du SINIF: 10-A NUMARA: 15 SÜLFİRİK ASİT (H 2 SO 4 )"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN : Gökçe Erdo ğ du SINIF: 10-A NUMARA: 15 SÜLFİRİK ASİT (H 2 SO 4 )

2 SÜLFÜRİK ASİT NEDİR? Sülfürik Asit (H 2 SO 4 ), sanayide önemi büyük, güçlü ve son derece a ş ındırıcı bir AS İ Ttir. Zaç ya ğ ı veya zaç asidi olarak da bilinir. Ya ğ kıvamında renksiz bir sıvıdır.

3 Canlı dokulardan metallere ve ta ş lara kadar bir çok farklı malzemeyi a ş ındırabilir. Bu yüzden vücudun bir yerine temas etti ğ i zaman, anında orayı birkaç dakika bol miktarda suyla yıkayıp, sonra yanık tedavisi yapmalıdır.

4 SU İLE REAKSİYONU Asitin üzerine su ilave edilmez ! Suyun üzerine asit eklenir. Sülfürik asitin hidrasyon reaksiyonu oldukça ekzotermiktir(ısı veren). Güvenlik nedeniyle, büyük miktardaki asit üzerine su dökmektense, su üzerine ufak miktarlarda asit dökülmesi tavsiye edilir. Asit ile su bir araya geldi ğ i zaman ekzotermik bir reaksiyon gerçekle ş ir. Hızla gerçekle ş en reaksiyon sonucu açı ğ a çıkan ısı eklenen suyun buharla ş masına ve buharla ş an suyun da dı ş arı çıkma iste ğ i sonucu etrafa asitin saçılmasına neden olur. Ama su üzerine azar azar asit ilave etmek ki kimya bilimciler buna “asiti suda bo ğ mak“ da derler; reaksiyonu yava ş latarak olu ş abilecek etkiyi de azaltır.

5 ÜRETİMİ Kükürt ya da kükürt içeren madde, kükürt dioksit (SO2) vermesi için kuru havayla yakılır. Sülfür dioksit (S02) filtre edilir ve dönü ş türücüye (konverter) gider. Burada daha fazla hava ile platin ya da vanadyum pentoksit katalizörlü ğ ünde kükürt trioksite (S03) dönü ş ür. Bu kükürt trioksit (SO3) suya eklenerek, sülfürik asit (SO3 + H2O ----> H2SO4) elde edilebilir.

6 KULLANIM ALANLARI Akü sektöründe, Gübre, Pigment, Boyar madde, İ laçlama, Patlayıcı madde, Metal, Metalurji, gibi sektörlerde kullanılır.

7 ÖNLEM Bu bile ş ik; son derece tahri ş edici ve tehlikeli olabilir. Yutulması veya solunulması halinde solunum sisteminde ciddi yanıklara sebep olur. Buna ek olarak cilde veya göze temas halinde de ciddi yanıklara sebep olabilir. Bu kimyasal ile çalı ş ırken çeker ocak veya iyi havalandırılmı ş bir alanda çalı ş manız ve uygun koruyucu giysi ve gözlük kullanmanız tavsiye edilir.


"HAZIRLAYAN : Gökçe Erdo ğ du SINIF: 10-A NUMARA: 15 SÜLFİRİK ASİT (H 2 SO 4 )" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları