Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Erzurum Kongresi (23 Temmuz – 7 Ağustos  Erzurum Kongresi, Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile Trabzon Muhafaza-i Hukuk cemiyetinin katkılarıyla.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Erzurum Kongresi (23 Temmuz – 7 Ağustos  Erzurum Kongresi, Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile Trabzon Muhafaza-i Hukuk cemiyetinin katkılarıyla."— Sunum transkripti:

1 Erzurum Kongresi (23 Temmuz – 7 Ağustos 1919

2  Erzurum Kongresi, Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile Trabzon Muhafaza-i Hukuk cemiyetinin katkılarıyla toplandı.  Kongrenin toplanma amacı Doğu Anadolu’da bir Ermeni Devleti ve Doğu Karadeniz’de bir Pontus devleti kurulmasına engel olmaktı.

3  Kongreye doğu illerinden gelen 57 temsilci katılmıştır.  Mustafa Kemal ve Rauf Bey’in Kongreye katılabilmesi için seçilen iki delege istifa etmiştir.

4  Kongrede üyeler tarafından Mustafa Kemal başkan olarak seçilmiştir.

5  Kongre sonunda alınan kararlar şunlardır:  Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, birbirinden ayrılamaz.  Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet topyekün kendini savunacaktır.  Kuvayımilliye’yi etkin, milli iradeyi hakim kılmak esastır.  Manda ve Himaye kabul edilemez.

6  Kongrede, dokuz kişiden oluşan Temsil Heyeti seçildi ve başkanlığına Mustafa Kemal getirildi.  Bu durum Milli Mücadele’nin liderliğe konusunda Mustafa Kemal’in önünü açmıştır.

7  Kongre kararları yurdun her yerine, İstanbul’daki işgal kuvvetlerine ve yabancı devlet temsilciliklerine gönderildi.

8  Erzurum Kongresi; amacı ve toplanış biçimi olarak bölgesel, aldığı kararlar bakımından ulusal bir kongredir.  Kongrede ilk kez milli sınırlar ve yeni bir hükumet kurmaktan söz edilmiştir.

9  Manda ve himaye fikri ilk kez Erzurum Kongresi’nde reddedilmiştir.  Kongre, Mustafa Kemal’in kısa bir konuşması ile kapanmıştır.  Ahmet Kuş 11/i 257


"Erzurum Kongresi (23 Temmuz – 7 Ağustos  Erzurum Kongresi, Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile Trabzon Muhafaza-i Hukuk cemiyetinin katkılarıyla." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları