Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Slovakya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Bratislava Önemli şehirleri :Kösice, Zilina Dili:Slovakça Dini:Hıristiyanlık.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Slovakya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Bratislava Önemli şehirleri :Kösice, Zilina Dili:Slovakça Dini:Hıristiyanlık."— Sunum transkripti:

1

2 Slovakya Yüz ölçümü:49.036 km 2 Nüfusu:5.414.937 İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Bratislava Önemli şehirleri :Kösice, Zilina Dili:Slovakça Dini:Hıristiyanlık Para birimi:Slovak kronu

3 Çekoslovakya’nın Tarihçesi Çekoslovakya'yı oluşturan topraklar, I.Dünya Savaşı sonuna kadar Avusturya – Macaristan İmparatorluğu'na bağlıydı. Çekoslovakya 1918'de bağımsızlığına kavuşmuştur. 1948'de yönetimi ele geçiren komünistler, Çekoslovakya'yı SSCB'nin uydusu hâline getirdiler. 1968'de "ılımlı bir sosyalizm" uygulamak isteyen Çekoslovakya, Varşova Paktı kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir. 1989'da Sovyet Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'un ılımlı politikaları sonucu komünist yönetime karşı ülkede gösteriler başlamıştır. 1992'de ülkedeki iki büyük etnik grubu oluşturan Çeklerin ve Slovakların anlaşması üzerine ikiye ayrılmıştır. Ülke topraklarının batısı Çek Cumhuriyeti adını almıştır.

4 Slovakya’nın Sınırları Kuzeyde Polonya, güneyde Macaristan, doğuda Ukrayna, batıda ise Çek Cumhuriyeti ile komşudur.

5 Slovakya’nın Sınırları

6 Slovakya’nın Yer Şekilleri Slovakya'nın büyük bir kesimi dağlıktır. En önemli düzlüğü Tuna ovasıdır. Ondava ve Vah ırmakları önemli akarsularıdır.

7 Slovakya’nın Yer Şekilleri

8 Slovakya’nın İklimi Karasal iklim görülür. Yükseklerde kışlar serttir. Ova ve dağ etekleri nispeten ılımandır.

9 Bratislava 48°K – 17°D / 132m 10°C / 583mm

10 Slovakya’nın Nüfusu Nüfusu, 2001 yılına göre 5.414.937'dir. Nüfusun çoğunluğu Slovak'tır. Az miktarda Çek, Ukrayna ve Romen nüfusu da vardır.

11 Slovakya’nın Ekonomik Etkinlikleri Tarım önemlidir. Yer altı kaynakları azdır. Demir, bakır, çinko, civa ve magnezyum çıkarılır. Ormancılık ve hayvancılık önemlidir.

12 Tarım Slovakya ekonomisi tarıma dayanır. En önemli tarım alanla­rını Tuna Ovası ile Karpat'ların etekleri oluşturur. Tarım ürünleri arasında; tahıl, şeker pancarı, tütün en önemli yeri tutar.

13 Hayvancılık Tarımsal faaliyetler içerisinde hay­vancılık da önemlidir. Domuz, koyun ve sığır beslenir.

14 Maden ve Enerji Yer altı kaynakları bakımından fakirdir. Taş kömürü, demir, bakır, magnezyum, altın, gümüş ve cıva çıkartılır. Hidroelektrik enerji potan­siyeli yüksektir. Elektrik enerjisi ihtiyacını Vah ve Hron gibi ırmaklar üzerine kurulu barajlardan ve nükleer santrallerden sağlar.

15 Sanayi Dağılan Çekoslovakya’da sanayi yatırımlarının daha çok Çek topraklarında yapılmış olması Slovakya'nın sanayi tesisleri bakımından fakir oluşunun temel nedenidir. Ülkede silâh sanayi önemlidir. 1990 öncesinde üretilen silâhlar, SSCB'ye satılıyordu. 1990'dan sonra SSCB'nin dağılmasıyla silâh satışı durduğu için fabrikalarının birçoğu kapanmıştır. Demir-çelik, kimya, orman ürünleri, makine ve elektrikli aletler diğer sanayi kollarıdır.

16 Ulaşım Ülkede ihtiyaca cevap verebilecek kara ve demir yolu ağı yeterince gelişmemiştir. Mevcut yollar, ana çizgileriyle Tuna ve Vah Irmağı vadilerini takip eder. Tuna Nehri'nden nehir taşımacılığında yararlanılır.

17 Ticaret İhracatı: çeşitli makineler, orman ürünleri, traktör ve silâh satar. İthalâtı: Petrol, doğal gaz, taş kömürü alır. Ticaretini daha çok BDT, Avusturya ve Almanya ile yapar.

18 Slovakya – Türkiye İlişkileri Türkiye - Slovakya ilişkileri 1992 yılından sonra gelişme sürecine girmiştir.

19 Bratislava

20 Devin Kalesi Bratislava

21 Bratislava

22


"Slovakya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Bratislava Önemli şehirleri :Kösice, Zilina Dili:Slovakça Dini:Hıristiyanlık." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları