Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KAYGI NEDİR? Güçlü bir istek ya da dürtünün amacına ulaşamayacak gibi gözüktüğü durumlarda beliren tedirgin edici bir duygu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KAYGI NEDİR? Güçlü bir istek ya da dürtünün amacına ulaşamayacak gibi gözüktüğü durumlarda beliren tedirgin edici bir duygu."— Sunum transkripti:

1 KAYGI NEDİR? Güçlü bir istek ya da dürtünün amacına ulaşamayacak gibi gözüktüğü durumlarda beliren tedirgin edici bir duygu.

2 SINAV KAYGISI NEDİR? KORKU YOĞUN KAYGI BAŞARININ DÜŞMESİ ENDİŞE Sınav kaygısı; sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan, yoğun kaygı, endişe ve korku duygularının bir arada yaşanması durumu olarak tanımlanıyor. Normal olarak her insan çeşitli durumlarda bu duyguları yaşıyor; ancak henüz gelişimleri devam eden çocuk ve gençlerde bu psikolojik yaşantı, kolaylıkla başa çıkamayacakları bir hal alabiliyor.

3 KAYGI DURUMUNDA OLUŞAN FİZİKSEL VE DUYGUSAL TEPKİLERİMİZ NELERDİR? Kaygının duygusal ve fiziksel belirtilerle kendini gösterdiğini söyleyen, SINAVLARIN, kişilerin üzerinde büyük baskı yaratıp, performanslarını yeterince sergileyememelerine sebep olabilir. Bu durum duygusal yönden; panik hissi, sinirli olma, ağlama, aşırı engellenmişlik hissi, şaşkınlık, unutkanlık şeklinde kendini gösterebilirken fiziksel yönden kalp atışlarının hızlanması, mide bulantısı, titreme, kasılma, baş ağrısı veya aşırı terleme şeklinde sergilenebilir“.

4 KAYGI DÜZEYİ NE KADAR OLMALIDIR? Kaygı düzeyinin bizi harekete geçirecek, çalışmaya itecek düzeyde olması çok önemlidir. Hiç kaygı duymadığımız durumlarda harekete geçmek için çaba göstermeyiz. Yine aşırı kaygılı olduğumuz da öğrenme öğrendiklerimizi kullanabilme ile ilgili algımızı pasifleştirir. Ama orta düzey bir kaygı çalışma isteğimizi motive edicidir.

5 SINAV ÖNCESİNDE NELER YAPILABİLİR? Derslerle ilgili bilgileri öğrenme yöntemimiz kısa sürede pek çok dersi ve konuyu öğrenme olarak devam etmiş ve de bu öğrenme yöntemi halen devam ettiriliyorsa. Elde ettiğimiz şeyin bilgiyi depolamak yerine kaygıyı arttırmak olduğunu görürüz. ÇALIŞMALARIMIZI PLANLAYARAK Günlük kalıcı öğrenmelerin gerçekleşmesi için o gün içinde öğrendiğimiz konuları evde tekrar okuyarak pekiştirmek çok önemlidir. Böyle bir çalışma; bu bilgiler sınavda sorulduğunda kolayca hatırlayıp bilgiyi kullanabilmemizi sağlar. Sınavdan bir iki gün önce sınav var diye günlük yaşam alışkanlıklarımızda çok farklı değişiklikler yapmamız doğru olmayabilir. Alıştığımız düzene uymadığı için bizi yorabilir. Hiç yemediğimiz bir yemeği o gün yemek ; bizi rahatsız edebilir. Yada çok erken uyumaya çalışmak gece uyanmamıza ve bir daha uyuyamamamıza neden olabilir. Bu da performansımızın düşmesinde etkili olabilir. Günlük beslenme ve uyku düzenimiz aynen devam ettirilmelidir. SADECE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ UNSUR; son iki Gün yeni Öğrenmeler yapmamak.çünkü;bu durum bilgi karmaşasına yol açabilir. Vücudumuzu fazla yormadan, müzik yada sevdiğimiz bir filmi izleyip alıştığımız saatte uyumalıyız. Sınav ile ilgili araç gereçlerimizi de önceden eksik olmayacak şekilde kalemliğimizde bulundurmalıyız. Sınav kaygısını azaltmanın en temel yolu derslerle ilgili bilgi eksikliğini tamamlamak ve konulara olabildiğince hakim olmaktır. Sınav kaygısını azaltmanın en temel yolu bilgi eksikliğini minimuma indirmek ve konulara olabildiğince hakim olmaktır. Sınav kaygısını azaltmanın en temel yolu bilgi eksikliğini minimuma indirmek ve konulara olabildiğince hakim olmaktır.

6 SINAV SIRASINDA NELER YAPILABİLİR Derin Nefes Meditasyonunu Uygulama Derin nefes almanın anahtarı karından derin nefes alarak, ciğerlerinize mümkün olduğunca temiz hava almaktır. Karnınızdan derin nefes aldığınızda, üst göğüs kafesinizden solurken aldığınızdan daha çok oksijen solursunuz. Alacağınız fazla oksijen sizin daha az gergin-endişeli hissetmenizi sağlar. Derin nefes alma, diğer pek çok rahatlama uygulamalarının temel taşıdır. Her bir nefes alış verişinizi 3’er saniyelik kısımlara bölün. Yani 3 saniyede nefes alın (daha yavaş veya hızlı değil), 3 saniye nefesinizi içinde tutun ve 3 saniyede bu nefesi geri verin. Bunu yaparken parmaklarınızla sayabilirsiniz.ÇOK ZORLANDIĞINIZ SORULARDA VE YENİ TESTE GEÇİŞ AŞAMASINDA DERİN NEFES ALMA TEKNİĞİNİ UYGULAYABİLİRSİNİZ. İkinci ve en önemli şey olumlu iç konuşmadır. ‘sadece sınava odaklanacağım bu sınavda elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım’ diye başlamak. yapmakta zorlandığınız sorular üzerinde çok uzun süre beklemek, bizim kolaylıkla yapabileceğimiz sorulara zamanın yetmemesine ve zihnimizin o soruda takılıp kalmasına neden olur. Bu nedenle o sorunun yanına soru işareti koyup bütün test bittikten sonra dönmeli ve soru ile ilgili cevabı hiçbir şekilde hatırlayamıyorsak en yakın iki seçenekten birini (bizce ilk düşündüğümüz genelde doğru olur) işaretleyebiliriz. Çünkü yanlış cevaplar doğru cevapları götürmüyor. Sınav süresini etkili kullanmak cevap anahtarı ile soru kitapçığını karşılaştırmak, seçenekleri cevap kağıdına geçirirken kaydırma yapma ihtimalini ortadan kaldırır. Bedeninizin gevşemesine izin verin. Kollarınızı iki tarafa doğru açın, gözlerinizi kapatın ve zihninizi olabildiğince boşaltın.

7 GEVŞEME EGZERSİZİ NEDİR? NASIL YAPILIR? Siz bunu derin nefes alma, meditasyon ve yoga yaparak yada bisiklet sürmek, düzenli yürüyüş yapmak gibi ritmik egzersizler yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Yaşamınıza bu faaliyetleri sığdırmak için yollar bulmak günlük stresi azaltmaya, enerjinizi ve moralinizi artırmaya yardımcı olabilir. Bunlar sınav kaygısıyla ilgili yaşadığınız stresi normal düzeye çekmenize ve de olaylar karşısında sakin kalmanıza yardımcı olacaktır. Etkili bir şekilde stres ile mücadele için, vücudun doğal gevşeme unsurlarını etkinleştirmemiz gerekir.


"KAYGI NEDİR? Güçlü bir istek ya da dürtünün amacına ulaşamayacak gibi gözüktüğü durumlarda beliren tedirgin edici bir duygu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları