Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ"— Sunum transkripti:

1 GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

2 GENEL ÖZELLİKLER Bölge Türkiye’nin güneydoğu kesimini oluşturur. Kuzeyinde ve doğusunda Doğu Anadolu Bölgesi, güneyinde Suriye, batısında Akdeniz Bölgesi bulunur. Yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin en küçük bölgesidir.

3 İKLİM Akdeniz Bölgesi ile aynı enlemlerde yer alan bölgenin batı kesimlerinde Akdeniz ikliminin etkisi görülür. Doğuya gidildikçe bu etki azalır, karasallık artar. Bölgede yaz ayları aşırı derecede sıcaktır. Bunda, deniz etkisine kapalı olmasından dolayı nemliliğin az olması, güneydeki çöl bölgelerinden gelen sıcak hava kütlelerinin etkisi vardır. Kış aylarında sıcaklık artar.

4

5

6 BİTKİ ÖRTÜSÜ Bölgede aşırı sıcaklık ve buharlaşmanın etkisiyle bitki örtüsü zayıftır. Genellikle bozkırlar yaygındır. Orman bakımından ne fakir bölgedir. Bölgenin batısında bazı maki türleri de bulunur.

7 NÜFUS VE YERLEŞME Bölgede nüfus artış oranı yönünden Marmara Bölgesi’nden sonra ikinci sıradadır.Nüfus yoğunluğu tarımın yapıldığı ova ve akarsu boylarında artar.Kırsal nüfus, kentsel nüfustan daha fazladır. Son yıllarda şehirlere yapılan yoğun göçler kent nüfusunu artırmıştır.

8 TARIM VE HAYVANCILIK Bölge ekonomisindeki en büyük gelir tarımdan elde edilir. Verimli ve geniş ovalarda buğday, arpa, pamuk, nohut, kırmızı mercimek, susam yetiştirilir. Ancak kuraklık nedeniyle genellikle yeteri kadar verim alınamamaktadır. Ancak GAP’ın gerçekleşmeye başla- masıyla bölgede sulanan alanlar artmaya başlamıştır.

9 MADENLER Bölgedeki en önemli maden Diyarbakır, Adıyaman, Siirt ved Batman dolaylarındaki yataklardan çıkarılan petroldür. Cizre ve Silopi’de linyit, Mardin-Mazıdağı’nda fosfat Mardin-Çamurlu’da doğal gaz çıkarılmaktadır.

10 SANAYİ VE TURİZM Bölgede sanayi fazla gelişmemiştir.Ancak bazı kentlerde petrol ve tarım ürünlerini işleyen sanayi kolları bulunmaktadır. En önemli sanayi merkezi Gaziantep’tir. Adıyaman’daki Nemrut Harabeleri, Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki tarihi eserler bölgenin önemli turistik yerleridir.


"GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları