Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KEDİLER Kediler memeliler Kediler memeliler grubunda yer alır. grubunda yer alır. Doğurarak çoğalırlar. Doğurarak çoğalırlar. Yavru bakımı vardır. Yavru.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KEDİLER Kediler memeliler Kediler memeliler grubunda yer alır. grubunda yer alır. Doğurarak çoğalırlar. Doğurarak çoğalırlar. Yavru bakımı vardır. Yavru."— Sunum transkripti:

1

2 KEDİLER Kediler memeliler Kediler memeliler grubunda yer alır. grubunda yer alır. Doğurarak çoğalırlar. Doğurarak çoğalırlar. Yavru bakımı vardır. Yavru bakımı vardır. İç döllenme ve İç döllenme ve iç gelişim görülür. iç gelişim görülür. Başkalaşım geçirmez. Başkalaşım geçirmez. Etoburdur. Etoburdur.

3 Ortalama değerler esas alındığında yetişkin erkek kediler 3.5 ile 7 kilogram arasında olurken, dişi kediler 2.5 ila 4.5 kilogram arasındadır. Enleri ortalama 30 santim, uzunlukları ise 80 santim civarındadır. Ortalama değerler esas alındığında yetişkin erkek kediler 3.5 ile 7 kilogram arasında olurken, dişi kediler 2.5 ila 4.5 kilogram arasındadır. Enleri ortalama 30 santim, uzunlukları ise 80 santim civarındadır. Kedi bıyığı kalın kedi tüyünden iki üç kat kalındır. Burun bölgesinde üst dudağın yanlarından çıkan bıyıklar yine kedi tüyüne kıyasla üç kat daha derine gömülüdürler. Kökleri sinir sistemi ile ilinti halindedir. Bıyıklar tarafından algılanan bir hareket hemen köklerden sinirlere ve oradan beyine iletilerek alınacak aksiyon konusunda bilgilendirme ve uyarı işlevi görür. Kedi bıyığı kalın kedi tüyünden iki üç kat kalındır. Burun bölgesinde üst dudağın yanlarından çıkan bıyıklar yine kedi tüyüne kıyasla üç kat daha derine gömülüdürler. Kökleri sinir sistemi ile ilinti halindedir. Bıyıklar tarafından algılanan bir hareket hemen köklerden sinirlere ve oradan beyine iletilerek alınacak aksiyon konusunda bilgilendirme ve uyarı işlevi görür.

4 Kediler bir şey içerken dillerini inanılmaz bir hızla kullanırlar. Dil hızla suya dalar ve çıkar. Ağız suya değdirilmez, su dil aracılığıyla ağza taşınır. Dilin üzerinde onlarca küçük odacık vardır ve su içme sırasında bu odacıklar su havuzcuklarına dönüşür. Suya dalan dilin üzerindeki odacıklar su ile dolar ve taşımada dökülmemesi için dil ağza doğru bükülür. Dil aynı zamanda lapa yiyeceklerin yenmesinde de aynı işlevi görür. Kediler bir şey içerken dillerini inanılmaz bir hızla kullanırlar. Dil hızla suya dalar ve çıkar. Ağız suya değdirilmez, su dil aracılığıyla ağza taşınır. Dilin üzerinde onlarca küçük odacık vardır ve su içme sırasında bu odacıklar su havuzcuklarına dönüşür. Suya dalan dilin üzerindeki odacıklar su ile dolar ve taşımada dökülmemesi için dil ağza doğru bükülür. Dil aynı zamanda lapa yiyeceklerin yenmesinde de aynı işlevi görür.

5 Kediler doğduklarında 26 diş ile doğarlar ve erişkin olduklarında diş sayısı 30’a tamamlanır. Doğumdan sonra 6 ay içinde dişler yenilenir. Kediler doğduklarında 26 diş ile doğarlar ve erişkin olduklarında diş sayısı 30’a tamamlanır. Doğumdan sonra 6 ay içinde dişler yenilenir. Bir kedinin kalbi dakikada 100 ila 200 kere atar. Bir kedinin kalbi dakikada 100 ila 200 kere atar.

6 Kedi beyni 20 ile 30 gram arasındadır. Ama diğer memelilerle kıyaslandığında beyni bedenine göre en büyük olan memelidir. Örneğin kediler, kendile- rinden çok daha iri olan aslanlarla kıyaslandığında daha zekidirler. Öte yandan kedigil ailesindeki canlıların beyin yapısı inanılmaz derecede benzerlik gösterir. Kedi beyni 20 ile 30 gram arasındadır. Ama diğer memelilerle kıyaslandığında beyni bedenine göre en büyük olan memelidir. Örneğin kediler, kendile- rinden çok daha iri olan aslanlarla kıyaslandığında daha zekidirler. Öte yandan kedigil ailesindeki canlıların beyin yapısı inanılmaz derecede benzerlik gösterir. Patiler kediler için hareketin ve dengenin temelidir. Tırmanmak, kazmak, savunmak ve savaşmak için patilere ihtiyacı vardır. Bir kedinin patisi ayağının en son kemiğine bağlıdır. Pençeler esnek ve dönebi- lirdir. Böylelikle en iyi tırmalama açısını rahatlıkla yakalarlar. Patiler kediler için hareketin ve dengenin temelidir. Tırmanmak, kazmak, savunmak ve savaşmak için patilere ihtiyacı vardır. Bir kedinin patisi ayağının en son kemiğine bağlıdır. Pençeler esnek ve dönebi- lirdir. Böylelikle en iyi tırmalama açısını rahatlıkla yakalarlar.

7 Kediler mükemmel bir kulağa sahiptirler. İşittiklerini tek tek ayrıştırıp değerlendirebilirler. İşitme kediler için hem güvenlikleri,hem de avlanmaları için önemlidir. Kediler insanlardan da köpeklerden de daha iyi işitirler. metrelerce uzaktaki bir böceğin yürüyüşünün ya da saklanan bir farenin soluğunun duyabilirler. Kediler mükemmel bir kulağa sahiptirler. İşittiklerini tek tek ayrıştırıp değerlendirebilirler. İşitme kediler için hem güvenlikleri,hem de avlanmaları için önemlidir. Kediler insanlardan da köpeklerden de daha iyi işitirler. metrelerce uzaktaki bir böceğin yürüyüşünün ya da saklanan bir farenin soluğunun duyabilirler. “Kedi Gözü” deyimlere geçecek ve çeşitli adlandırmalara girecek kadar hayranlık uyandırır. Kediler gözleri ve görme yetenekleri ile ayırt edilirler. Bir kedinin gözü doğumdan 7 ila 10 gün sonra açılır. İki ay içinde de gerçek rengini alır. “Kedi Gözü” deyimlere geçecek ve çeşitli adlandırmalara girecek kadar hayranlık uyandırır. Kediler gözleri ve görme yetenekleri ile ayırt edilirler. Bir kedinin gözü doğumdan 7 ila 10 gün sonra açılır. İki ay içinde de gerçek rengini alır.

8 KEDİLERDE ÜREME Kedilerde çiftleştirme için en uygun yaşlar, 1,5-7 yaş arasıdır. Dişi kedilerin çiftleşme dönemleri mevsime (ışığa) bağlıdır. Bu dönem kışın günlerin kısa olduğu Ocak-Şubat aylarında başlayıp Haziran-Eylül aylarına kadar devam etmekle birlikte yoğun olarak Şubat-Nisan aylarında görülür. Genellikle Eylül-Aralık ayları arasında çiftleşme belirtisi göstermezler. Kediler çoğunlukla kendi başlarına rahatlıkla doğum yapabilirler. Kedilerde çiftleştirme için en uygun yaşlar, 1,5-7 yaş arasıdır. Dişi kedilerin çiftleşme dönemleri mevsime (ışığa) bağlıdır. Bu dönem kışın günlerin kısa olduğu Ocak-Şubat aylarında başlayıp Haziran-Eylül aylarına kadar devam etmekle birlikte yoğun olarak Şubat-Nisan aylarında görülür. Genellikle Eylül-Aralık ayları arasında çiftleşme belirtisi göstermezler. Kediler çoğunlukla kendi başlarına rahatlıkla doğum yapabilirler.

9 Kedilerde gebelik süresi ortalama 58-62 gündür. Yavru sayısı genellikle 1-5 arasında değişir. Döl- lenmenin üçüncü haftasından itibaren yavru adayının dokunma duygusu belirir. Yavrunun yön duyusu da doğum öncesinde ortaya çıkar. Kedilerde gebelik süresi ortalama 58-62 gündür. Yavru sayısı genellikle 1-5 arasında değişir. Döl- lenmenin üçüncü haftasından itibaren yavru adayının dokunma duygusu belirir. Yavrunun yön duyusu da doğum öncesinde ortaya çıkar.

10 Doğum Yeni doğan kedilerin gözleri kapalıdır. İşitme duyuları gelişmemiştir. Bu nedenle ana karnında gelişen yön, koku ve dokunma duyuları sayesinde anneyle iletişim kurabilirler.Sonuçta tüm bebeklerde olduğu gibi kedi yavrularının tek ihtiyacı anne sıcaklığı ve sütüdür. İlk on gün neredeyse hiç hareket edemeyen yavrular sadece ağır ağır sürünürler. Birinci ayın sonunda minik turlar bir hafta kadar sonra da neşeli koşular başlar. Yeni doğan kedilerin gözleri kapalıdır. İşitme duyuları gelişmemiştir. Bu nedenle ana karnında gelişen yön, koku ve dokunma duyuları sayesinde anneyle iletişim kurabilirler.Sonuçta tüm bebeklerde olduğu gibi kedi yavrularının tek ihtiyacı anne sıcaklığı ve sütüdür. İlk on gün neredeyse hiç hareket edemeyen yavrular sadece ağır ağır sürünürler. Birinci ayın sonunda minik turlar bir hafta kadar sonra da neşeli koşular başlar.

11 Emzirme Dönemi Yavru kediler birinci ayın sonunda anne sütü dışındaki besinlerin de farkına varıp, tadını çıkarmaya başlarlar. Öncesindeki dönemdeyse kontrol tamamen annededir. Emzirmenin zamanı anne tarafından belirlenir. Diğer besinleri tattıkça anne sütüne bağımlılıkları azalır. Fakat o ilk tattan vazgeçmeleri kolay olmayacaktır. Yavru kediler birinci ayın sonunda anne sütü dışındaki besinlerin de farkına varıp, tadını çıkarmaya başlarlar. Öncesindeki dönemdeyse kontrol tamamen annededir. Emzirmenin zamanı anne tarafından belirlenir. Diğer besinleri tattıkça anne sütüne bağımlılıkları azalır. Fakat o ilk tattan vazgeçmeleri kolay olmayacaktır.

12 HAZIRLAYAN Beyza Nur ŞAHİN 6/B 628 6/B 628


"KEDİLER Kediler memeliler Kediler memeliler grubunda yer alır. grubunda yer alır. Doğurarak çoğalırlar. Doğurarak çoğalırlar. Yavru bakımı vardır. Yavru." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları