Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EŞEYSİZ ÜREME www.biyolojiportali.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EŞEYSİZ ÜREME www.biyolojiportali.com."— Sunum transkripti:

1 EŞEYSİZ ÜREME

2 EŞEYSİZ ÜREME -Eşeysiz üreme: Bir canlının tek başına, gamet oluşumu ve döllenme olmaksızın yeni bireyler oluşturmasıdır. -Bazı ökaryot canlılar ile prokaryotların çoğu eşeysiz olarak çoğalır. Çok hücreli organizmalardan bazı omurgasız hayvanlar, algler ve gelişmiş bazı bitkiler de eşeysiz üreme ile çoğalabilir.

3 Eşeysiz Üremenin Genel Özellikleri
1.En belirgin özelliği tek atanın varlığıdır. Cinsiyet yoktur. 2.Üreme organları görev almaz, gamet oluşumu ve döllenme yoktur. 3. Temeli mitoz bölünmeye dayanır. 4. Oluşan yeni canlılar bütün özellikleri ile birbirlerine ve ata canlıya benzerler. 5. Kalıtsal çeşitlilik sağlamaz (Mutasyon olmadığı sürece)

4 Eşeysiz Üremenin Genel Özellikleri
6. Eşeysiz üremenin evrime katkısı yoktur. 7. Hızlı üreme şeklidir. 8. Eşeysiz üreme ile kazanılan özellikler değişmeden nesillere aktarılır. Bu nedenle de eşeysiz üreyen canlıların değişen ortam koşullarına uyum yapma şansı oldukça azdır. 9. Bazı canlılarda hem eşeyli hem de eşeysiz yolla üreme görülür. Hurma, çilek vb. bitkiler eşeyli üreme yoluyla tohum oluştursa da bu bitkilerin tarımsal üretimi genellikle eşeysiz yollarla yapılır.

5 EŞEYSİZ ÜREME Eşeysiz üreme; ikiye bölünme, tomurcuklanma,
Rejenerasyonla üreme, sporla üreme, Vejetatif üreme olmak üzere beş grupta incelenir.

6 İKİYE BÖLÜNME Prokaryot hücre tipine sahip bakteri ve arkelerbakteriler ile ökaryot hücre tipine sahip bazı maya mantarları, amip, paramesyum ve öglena gibi protistler bölünerek çoğalır. -Bakterilerde bölünme DNA’sının eşlenmesi ile başlar. DNA eşlenmesi tamamlanınca DNA’lar birbirinden ayrılır. Bakteri hücre zarı içeriye doğru çöker. Sonra da hücre duvarı oluşarak iki yavru bakteri oluşmuş olur.

7 İKİYE BÖLÜNME İkiye bölünmede birey sayısı geometrik artış (2, 4, 8, 16, 32 …) gösterir. Bakterilerde bölünme

8 Amipte her yönde bölünme ile eşeysiz çoğalır.
İKİYE BÖLÜNME -Amip, Öglena ve paramesyum gibi tek hücreli protistler, amitoza dayalı ikiye bölünme ile eşeysiz çöğalırlar. -Paramesyumda enine, Öglenada boyuna, Amipte her yönde bölünme ile eşeysiz çoğalır.

9

10 TOMURCUKLANMA Canlı üzerinde oluşan bir çıkıntının gelişerek ana canlıya benzer bir döl oluşturmasıdır. Oluşan tomurcuklar ana canlıdan ayrılıp bağımsız yaşayabileceği gibi ana canlı ile birlikte de koloni oluşturarak yaşayabilir. Tomurcuklanma, bira mayası gibi bazı bir hücreli canlılarda, hidra, mercan gibi omurgasızlarda, ciğer otları gibi bazı tohumsuz bitkilerde görülür.

11 Bira mayasında tomurcuklanma ile eşeysiz üreme

12 TOMURCUKLANMA Hidranın tomurcuklanmasıyla oluşan ve ana bireye bağlı kalan ya da zemine tutunarak yaşayan canlıya polip denir. Polipler koloni oluşturabilir. -Bu kolonideki poliplerden eşeysiz olarak çoğalıp ayrılarak yaşamlarını serbest olarak sürdüren bireylere ise medüz(deniz anası) adı verilir. Medüzlerde tomurcuklanma görülmez.

13 Hidrada tomurcuklanma

14 REJENERASYON (YENİLENME)
-Bazı canlıların kopan vücut kısımlarının kendilerini tamamlayarak yeni bireylere dönüşmesidir. -Rejenerasyon sırasında; -Mitoz bölünme -Büyüme -Farklılaşma olayları görülür.

15 REJENERASYON (YENİLENME)İLE ÜREME
- Rejenerasyon ile üremeye en güzel örnek, bir cins yassı solucan olan planaryalarda görülür. Yenilenme yeteneği çok fazla olan planaryalarda bölünen her parça, baş bölgesine olan uzaklıkla orantılı olarak eksilen kısımlarını yeniler. Böylece her parçadan yeni bir planarya oluşur.

16 Planaryada rejenerasyon ile üreme

17 REJENERASYON (YENİLENME)
-Denizyıldızının bazı türleri kopan kolunu yenilerken bazılarında da kopan her bir kol kendini tamamlayarak yeni bir deniz yıldızı meydana getirir. Böylece eşeysiz üremeyle yeni bireyler oluşur.

18 REJENERASYON (YENİLENME)
NOT: Genel olarak canlının gelişmişlik düzeyi ile yenilenme yeteneği arasında ters orantı vardır. Gelişmişlik düzeyi arttıkça yenilenme yeteneği azalır. -Kuş ve memelilerde rejenerasyon doku düzeyindedir. Üremeyi sağlamaz.

19 REJENERASYON (YENİLENME)
-Kertenkeleler kopan kuyruklarını yenileyebilir ancak kuyruk parçası, kendini yenileme özelliğine sahip değildir. Bu bakımdan kertenkelelerdeki yenilenme olayı organ düzeyindedir ve eşeysiz üremeye örnek olamaz.

20 SPORLA ÜREME - Spor: Olumsuz koşullara dayanıklı, sağlam bir örtü ile kaplı olan özelleşmiş hücrelere denir. Sporların uygun koşullarda gelişerek yeni canlıyı oluşturmasına sporla üreme denir. Bir çok mantar türünde, plazmodyum gibi bazı tek hücrelilerde ve karayosunu, eğrelti otu gibi çiçeksiz bitkilerde görülür.

21 SPORLA ÜREME -Sporlar “n” kromozomludur ve döllenme yeteneği yoktur. Uygun ortamlarda mitoz ile haploit bireyler oluşturabilirler. -Mantarların eşeysiz üremesi sırasında spor keselerinde mitoz bölünme ile çok sayıda spor meydana gelir. Bu sporlar uygun ortamlarda (ılık ve nemli) çimlenir. Hifleri (ince uzun ipliksi dallanmış yapılar) ve miselleri oluşturmaya başlar. Hifler yüzeye dik gelişerek uçlarında yuvarlak spor keselerini tekrar meydana getirir. Böylece eşeysiz üreme tamamlanmış olur.

22 METAGENEZ -Sporla üreyen canlıların yaşam döngüsünde eşeyli ve eşeysiz üremenin birbirini takip etmesine döl değişimi (metagenez) denir. Plazmodyum, bazı mantarlar, eğrelti otu ve karayosunu gibi tohumsuz bitkilerde görülür. -Döl değişiminde genellikle sporlar mayoz bölünmeyle, gametler mitoz bölünmeyle meydana gelir. -Döl değişiminde iki önemli yapı gözlenir:

23 -Mitozla gametleri oluşturur. -Eşeysiz üremeyle oluşur.
METAGENEZ 1. Gametofit 2. Sporofit -“n” kromozomludur. -Mitozla gametleri oluşturur. -Eşeysiz üremeyle oluşur. -“2n” kromozomludur. -Mayozla sporları oluşturur. -Eşeyli üremeyle oluşur.

24 MAYOZ Sporofit döl (2n) MİTOZ MİTOZ MİTOZ Sperm Erkek gametofit
METAGENEZ MAYOZ Sporofit döl (2n) Sporlar (n) MİTOZ MİTOZ MİTOZ Sperm (n) Erkek gametofit (n) Dişi gametofit (n) Zigot (2n) MİTOZ DÖLLENME Yumurta (n) MİTOZ

25 Eğrelti otunda metagenez

26 Karayosunlarında metagenez
-2n kromozomlu sporofit, mayozla sporları oluşturur. -Sporlar uygun koşullarda çimlenerek (mitoz ile) n kromozomlu gametofit bitkiyi oluşturur. -Gametofit bitkiler farklılaşarak dişi ve erkek gametofitlere dönüşür. -Dişi gametofit üzerinde dişi organ (arkegonyum), erkek gametofit üzerinde erkek organ (anteriyum) oluşur. -Arkegonyumdan mitoz ile oluşan yumurta, anteridyumdan mitoz ile oluşan spermlerin döllenmesi sonucu yeni sporofit bitkiler oluşur.

27 Metagenezde eğrelti otları ile karayosunları arasındaki farklar
Sporofit bitki (2n) gametofit bitkiye (n) bağımlı yaşar. Sporofit ve gametofit bitkiler birbirlerinden bağımsız yaşar. Ayrı eşeylidir. (Bir bitki erkek gamet üretirken bir diğeri dişi gamet üretir.) Bir bitki hem erkek hem de dişi gamet üretebilir. (Erseliktir.) Haploit (n) büyüme evresi uzun. Haploit (n) büyüme evresi kısadır.

28 -Vejetatif üreme mitoz bölünme ve yenilenme esasına dayanır.
Bir bitikinin kesilmiş veya kopan yaprak, dal, gövde gibi parçalarının köklenerek yeni bir bitki oluşturmasıdır. -Vejetatif üreme mitoz bölünme ve yenilenme esasına dayanır. -Başlıca çeşitleri: a. Çelikle üreme: Ağaçların dallarından alınan çubukların nemli toprakta veya özel bileşimli suda köklendirilmesi ile bir bitkiden çok sayıda yeni bitki geliştirilmesidir.

29 Aşılama Çelikle vejetatif üretmenin başka bir biçimi aşılamadır. İki bitki parçasının, bir bitkiymiş gibi kaynaşıp büyüyecek şekilde birleştirilmesi tekniğine aşılama denir. Eklenen parçaya aşı denir. Yeni bitkinin alt kısmına ve köküne ise anaç denir. Bitkiden alınan dal aynı türün farklı çeşitlerine veya yakın akraba türlerine aşılanır. Böylece farklı türlerin ya da çeşitlerin en iyi özellikleri bir bitkide birleştirilmiş olur. Örneğin üstün kaliteli üzüm üretmek için meyve kalitesi yüksek aşı, topraktaki hastalık etkenlerine dayanıklı anaca uygulanır.

30 b. Yumru ile üreme Patates, yer elması gibi bitkilerin yumruları, besin depolamak için özelleşmiş şişkin gövde kısımlarıdır. Yumru gövde üzerinde bulunan gözlerden gelişen sürgünler, yavru bitkileri oluşturur. Soğan, sümbül, lale, sarımsak gibi bitkilerin yassı gövdelerindeki gözler gelişerek genetik yapıları aynı olan yavru bitkileri oluşturur.

31 Patateste yumru gövde Sümbülde yumru gövde

32 c. Sürünücü gövde (stolon) ile üreme
Çilekte olduğu gibi gövde görevini üstlenen yapılar toprak üzerinde ya da altında sürünerek belirli aralıklarla kök salar ve yeni bitkiyi oluşturur.

33 d. Soğan (rizom) gövde ile üreme:
Ayrık otu, zencefil, sümbül, lale, sarımsak gibi bitkilerin rizom gövdeleri toprak altında kalan gövdelerdir. Rizom gövde üzerinde bulunan gözlerden gelişen sürgünlerde ana bitkiyle aynı genetik yapıya sahip yeni bitkiler oluşturur.

34 Soğanda rizom gövde Lalede rizom gövde

35 e. Daldırma yöntemi ile üreme:
e. Daldırma yöntemi ile üreme: -Bu yöntemde bitkinin toprağa yakın yerlerden çıkan bir dal bükülür. -Yere değen kısmının toprakla örtülmesi ve ucunun toprağın dışına çıkarılması sağlanır. -Gömülen kısım köklendiğinde ana bitkiden ayrılarak yeni bitki elde edilmiş olur. -Bu yöntem kök gelişimi uzun süren bazı bitki türlerinde çelikle üreme yerine kullanılır. -Fındık, asma, böğürtlen, portakal, mandalina vb. bitkiler bu şekilde çoğaltılabilir.

36 Daldırma yöntemi ile vejetatif üreme

37 f. Doku kültürü ile üreme:
Steril (mikrop barındırmayan) şartlarda ve yapay bir besin ortamında bitkinin hücre, doku veya organ gibi kısımlarından yeni doku, bitki ya da bitkisel ürünlerin üretilmesidir. -Doku kültürü tekniği ile istenilen özelliklere sahip bitkilerin yüzlerce, hatta binlerce kopyası oluşturulabilir. Bir çeşit klonlama olan bu teknikten mısır, buğday, pirinç, soya fasulyesi gibi bitkilerin ıslah çalışmalarında faydalanılmaktadır. -Ayrıca melez orkide, manolya, gül, zambak gibi değerli süs bitkilerinin hızlı çoğaltılmasında da kullanılır.

38 -Doku kültürü yönteminin kullanım amaçları:
-Kaybolmakta olan türlerin korunması, -Üretimi zor olan türlerin çoğaltılması, -Ticari önemi olan bitkilerden kısa sürede çok sayıda elde edilmesi.

39 Doku kültürü yönteminin aşamaları:
1. Virüs içerme olasılığı daha düşük olan kök ve gövde uçlarından küçük doku parçaları alınır. Bu parçalar besin (hücre kültürü) ortamına konulur.

40 Doku kültürü yönteminin aşamaları:
2. Birkaç gün içerisinde doku hücreleri bölünerek kallus adı verilen düzensiz doku kümesi oluşturulur. 3. Bu kümeden kallus hücreleri ayrılıp büyüme hormonu içeren ortama konulur. 4. Kallustan farklılaşan hücreler kök ve gövdeye sahip küçük bitkiler oluşturur.


"EŞEYSİZ ÜREME www.biyolojiportali.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları