Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Aşılama  0-5 yaş grubu çocukların izlemi  Gebe izlemi  Sağlıklı su  Besin kontrolü  Çevre Sağlığı  Aile planlaması hizmetleri  Okul sağlığı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Aşılama  0-5 yaş grubu çocukların izlemi  Gebe izlemi  Sağlıklı su  Besin kontrolü  Çevre Sağlığı  Aile planlaması hizmetleri  Okul sağlığı."— Sunum transkripti:

1

2  Aşılama  0-5 yaş grubu çocukların izlemi  Gebe izlemi  Sağlıklı su  Besin kontrolü  Çevre Sağlığı  Aile planlaması hizmetleri  Okul sağlığı

3  Sosyal hukuk devleti anlayışının benimsendiği ülkemizde koruyucu sağlık hizmetleri,her bireye ücretsiz olarak,devletin kurum ve kuruluşları aracılığı ile sunulmaktadır.  Başta sağlık evleri ve ocakları olmak üzere Ana Çocuk Sağlığı ve Aile planlaması birimleri,Verem savaş dispanserleri,Hıfsısıhha il müdürlükleri de Koruyucu sağlık hizmetlerinin sürdürülmesinde görev alan birimlerdir.

4  Sağlığı koruma ve geliştirme temelde bireyin kendi bilgi ve becerisiyle sağlanabilir.  Ancak bilinçli her vatandaşın yalnızca kendisi için değil çevresi için de sağlık hizmeti istemesi beklenir.

5

6

7 .

8

9

10

11

12

13

14  Kendi bedenlerinin özelliklerini ve anormal durumların belirtilerini bilmeleri,  Sağlığı koruyucu bilgileri öğrenmeleri,  Sorunla karşılaştıklarında neler yapabileceklerini,nereden yardım alabileceklerini bilmeleri  Sorunlarının çözümü için girişimde bulunabilmeleri  Sorun çözme becerilerini sürekli geliştirmeleri gerekmektedir.  Aile içi iletişim,cocuk gelişimi gibi temel konularda eğitimli olmalıdır.  Kadınlar anneliğe önceden hazırlanmalıdırlar.

15  Kadın vücudu yeni bir canlının oluşumu, gelişimini,doğumunu ve doğumdan sonra ruhsal ve bedensel beslenmesini sağlayabilecek özelliklere sahip muhteşem bir yapıdır.  Kadınlar öncelikle bu muhteşem yapıyı koruyup gerekli özeni göstermeliler.  Hayatı çocukları ve başkaları için olduğu kadar kendileri içinde yaşamalılar.

16  Kadın vücudu yapısal olarak her biri çok özel olan organlardan oluşmakla birlikte  Bu organların görevlerini sürdürmelerini sağlayan hormonları da bulundurmaktadır.  Yapısal özelliklerle birlikte; hormonların etkisi,aileden gelen kalıtsal özellikler ve yaşam deneyimlerinin etkisiyle her kadının farklı ruhsal ve kişilik özellikleri oluşmaktadır.

17

18

19

20

21  Akıntı  Kanamalar  Adet düzensizlikeri  Ağrı  Memede kitle  Organ Sarkmaları  İdrar yakınmaları  Kabızlık  Halsizlik,baş ağrıları  Tüylenme  Adet öncesi ve adet dönemine ilişkin sıkıntılar  Şişmanlık  İstenmeyen gebelikler

22  Normal vajinal akıntı  Renksiz,  Kokusuz,  Yumurtlama ve adet öncesi dönemde hafif artış gösteren miktarlardadır

23  Renkli,kokulu,akıntı  Kaşıntı,  Vulvada tahriş ve kızarıklık olması ve  İdrar yaparken yanma,sızı hissedilmesi sık görülen anormal durumlardır ve tedavi gerektirir.  Anormal akıntılar genellikle mikropların vajen ve rahim ağzına yerleşmesi nedeniyle olmaktadır.Bazı uygulamalar mikropların yerleşme olasılığını arttırmaktadır.

24  Perine temizliği ni önden arkaya yapmak  Tuvalet kağıdıyla iyi kurulamak  Tahriş edici maddelerden korunmak  Perineye direk sabun sürmek zararlıdır!!  Hazneyi yıkamak zararlıdır!!!  Naylon giysiler kullanmamak  Pedlerin sık değiştirilmesi  Elleri tuvaletten önce yıkamak  Yeterli ve dengeli beslenmek  Günde 6-8 bardak su içmek  Gelişigüzel ilaç kullanmamak  Tedavi önerilmişse uygun şekilde kullanmak.

25  Normal Adet Kanamasının Özelliği  Sıklık:22-35 gün de tekrarlayan  Süre:2-7 gün süren  Miktar:Toplam 20-100/150 ml  Renk:Koyu kırmızı,pıhtısız  Kanama miktarının hangi yaşta olursa olsun artış göstermesi,normal düzenin değişmesi anormaldir.Doktor tarafından değerlendirilmelidir.

26  22 günden sık,35 günden uzun aralıkla tekrarlayan yada alısılmış düzende değişiklikler olması durumunda doktor tarafından değerlendirilmelidir.  Adet düzensizlikleri ruhsal,bedensel yorgunluklar,iklim değişiklikleri,yaşam tarzında ki değişikliklere bağlı olabilmekle birlikte rahim,yumurtalık,beyin,tiroid bezi gibi organların hastalıklarına bağlı olarakta gelişebilmektedir.

27  Menopoz genellikle 40’lı yaşlarda görülmekle birlikte bazen daha erken yaşlarda da görülebilmektedir.  Menopoz öncesi dönemde adet kanamalarının arası giderek uzar ve miktar azalır.  Baı kadınlarda menopoz öncesi ve sonrası dönem de sıkıntılar artarken pek çok kadın hafif sıkıntılarla geçirebilmektedir.  Bu dönemde mutlaka doktor kontrolü önerilmektedir.

28  Gerginlik,huzursuzluk,baş ağrıları,bacak ağrıları bazen görmede bozulmaya kadar uzanan sııntılar yaşanabilmektedir.  Bu sıkıntıların hormonal değişikliğe bağlı olduğu düşünülmektedir.  Ilık banyo,masaj,uyarıcı besinlerden kaçınma rahatlatıcı olabilmekle birlikte  Aile bireylerinin durumun farkında olması ilişkiler açısından önemlidir.

29  Genellikle adet öncesi ve ilk günlerde ağrı gürülebilmektedir.  Daha önce ağrısız adet görürken, sonradan ağrıların başlamış olması anormal bir neden olasılığını arttırmaktadır.  Ağrının nedeni ne yönelik yada ağrıyı gidermeye yönelik doktor önerisine göre ilaç kullanılmalıdır.  Sıcak banyo ve içecekler,ayağa sıcak uygulama ağrıyı hafifletmekte etkili olabilmektedir.

30  Kadının kas yapısının zayıflamasına bağlı olarak,rahim,idrar torbası ya da barsaklar olmaları gereken yerden kayabilmektedir.

31  Zor doğumların önceden saptanarak uygun yardımın sağlanması  Perine ve karın kaslarının güçlendirilmesi  Kabızlığın önlenmesi Hareket ederken kasların uygun kullanımı

32  İdrar yaparken yanma sızlama,genellikle idrar yollarına mikroorganizmaların yerleştiği durumlarda görülmektedir

33  Yeterli sıvı içmek-beslenme  Perineyi önden arkaya doğru silmek.  Kabızlıktan korunmak  Allerjenlerden uzak durmak  Cinsel ilişki öncesi ve sonrası her iki eşin de özellikle perine bölgesinin yıkanması.  Kadının cinsel ilişki sonrası idrarını yapması  İdrarını tutmamak

34  Genellikle beslenme alışkanlıklarına bağlı oluşmaktadır.  Yeterli ve düzenli posalı gıda tüketilmemesi  Beslenme sıklığının düzenli olmaması  Hareketsizlik  Bazı İlaçlar  Dışkılamanın ertelenmesi nedeniyle olmaktadır.

35  Ailesel özelliklere bağlı olabilmekle birlikte,hormonal değişikliklere bağlı da olabilmektedir. Tedavide ilaçlar önerilebilmektedir.

36  Kilo artışı bazen hormonal nedenlerle olabilmektedir.  Ancak genellikle dengesiz beslenmeye bağlı oluşmakta  Kalp damar hastalıkları,diyabet,kan basıncında artış ve eklem ve bağ dokusu hastalıkları gibi pek çok hastalığın oluşma olasılığını arttırmaktadır.

37  Kansızlık,mikrobik hastalıklar,beslenme bozukluğu,ve diğer pek çok neden halsizliğe yol açmaktadır.  Baş ağrıları migren tarzında,herhangi bir uyarana bağlı olabileceği gibi kansızlık,zehirlenmeler nedeni ilede olabilmektedir.  Halsizlik ve baş ağrılarının devam ettiği durumlarda doktor tarafından değerlendirilmelidir.

38  Genellikle meme,rahim ağzı ve rahim kanser leri daha sık görülmektedir  Memelerin her ay elle muayenesi Riskli durumlarda mamografi ile kontrol gerekmektedir Korunmada beslenme,kilo kontrolü önemlidir.

39

40

41

42

43

44

45  Genellikle rahim ağzı ve rahim kanser leri daha sık görülmektedir.  Akıntının ve anormal kanamaların ciddiye alınması  Enfeksiyonlardan korunma  Düzenli doktor kontrolü önemlidir

46


" Aşılama  0-5 yaş grubu çocukların izlemi  Gebe izlemi  Sağlıklı su  Besin kontrolü  Çevre Sağlığı  Aile planlaması hizmetleri  Okul sağlığı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları