Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BOŞALTIM Vücumuzdaki yaşamsal olaylar sonucunda bazı atık maddeler oluşur.Bu atık maddelerin dışarı atılması olayına BOŞALTIM denir. Vücumuzdaki yaşamsal.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BOŞALTIM Vücumuzdaki yaşamsal olaylar sonucunda bazı atık maddeler oluşur.Bu atık maddelerin dışarı atılması olayına BOŞALTIM denir. Vücumuzdaki yaşamsal."— Sunum transkripti:

1 BOŞALTIM Vücumuzdaki yaşamsal olaylar sonucunda bazı atık maddeler oluşur.Bu atık maddelerin dışarı atılması olayına BOŞALTIM denir. Vücumuzdaki yaşamsal olaylar sonucunda bazı atık maddeler oluşur.Bu atık maddelerin dışarı atılması olayına BOŞALTIM denir.

2 BOŞALTIMDA GÖREVLİ YAPILAR Boşaltım için özelleşmiş organ ve yapılar; Boşaltım için özelleşmiş organ ve yapılar; *Böbrekler, *Böbrekler, İdrar borusu, İdrar borusu, İdrar kesesi, İdrar kesesi, Üretra. Üretra.

3 BÖBREKLER Böbrekler,karın boşluğunun arkasında,bel omurlarının yanına yerleşmiş fasulye şekl,nde bir çift organdır Böbrekler,karın boşluğunun arkasında,bel omurlarının yanına yerleşmiş fasulye şekl,nde bir çift organdır Böbrekler kanı süzer ve zararlı maddelerden arındırır. Böbrekler kanı süzer ve zararlı maddelerden arındırır.

4 BÖBREKLER

5 İDRAR BORUSU:İdrarı böbrekten idrar borusuna taşıyan borudur. İDRAR BORUSU:İdrarı böbrekten idrar borusuna taşıyan borudur. İDRAR KESESİ:İdrarın toplandığı yer. İDRAR KESESİ:İdrarın toplandığı yer. ÜRETRA:İdrar kesesinde toplanan idrarın vücuttan dışarı atıldığı kısa kanaldır. ÜRETRA:İdrar kesesinde toplanan idrarın vücuttan dışarı atıldığı kısa kanaldır.

6

7 BÖBREĞİN YAPISI

8 BOŞALTIM SİSTEMİ

9 İDRAR NASIL OLUŞUR Vücudumuzun her bir noktasındabesinlerden enerji üretirken atık maddeler açığa çıkar Vücudumuzun her bir noktasındabesinlerden enerji üretirken atık maddeler açığa çıkar Besinlerin oraya ulaşmasında görev yapan kan atıkların uzaklatırılmasında da görev yapar. Besinlerin oraya ulaşmasında görev yapan kan atıkların uzaklatırılmasında da görev yapar. Daha sonra kanın hızlı bir şekilde bu maddelerden temizlenmesi gerekir Daha sonra kanın hızlı bir şekilde bu maddelerden temizlenmesi gerekir

10 *Kandaki zararlı maddeleri süzme işini böbrekler yapar. *Kandaki zararlı maddeleri süzme işini böbrekler yapar. *Böbreğin kabuk kısmında bulunan süzme cisimcikleri kandaki bu maddeleri süzerek havuzcuk kısmında toplar.Buna İDRAR denir. *Böbreğin kabuk kısmında bulunan süzme cisimcikleri kandaki bu maddeleri süzerek havuzcuk kısmında toplar.Buna İDRAR denir. *Havuzcukta toplananidrar ÜRETAR ile idrar kesesine taşınır. *Havuzcukta toplananidrar ÜRETAR ile idrar kesesine taşınır. *İdrarın vücut dışına atılmadan önce toplandığı yer İDRAR KESESİDİR *İdrarın vücut dışına atılmadan önce toplandığı yer İDRAR KESESİDİR *ÜRETA,idrarı vücut dışına atar. *ÜRETA,idrarı vücut dışına atar. *Süzülen temiz kan dolaşıma geri döner. *Süzülen temiz kan dolaşıma geri döner.

11

12

13 DİĞER BOŞALTIM ORGANLARI * DERİ,AKCİĞERLER,KARA- CİĞER VE SİNDİRİM BORUSU BOŞALTIMA YARDIMCI ORGANLARDIR. * DERİ,AKCİĞERLER,KARA- CİĞER VE SİNDİRİM BORUSU BOŞALTIMA YARDIMCI ORGANLARDIR.

14

15 DİĞER BOŞALTIM ORGANLARI }DERİ:Kadaki zararlı maddelerin bir kısmı deriden ter yoluyla dışarı atılır }DERİ:Kadaki zararlı maddelerin bir kısmı deriden ter yoluyla dışarı atılır }AKCİĞER:Kandaki karbondioksit gazı akciğerlerden dışarı atılır. }AKCİĞER:Kandaki karbondioksit gazı akciğerlerden dışarı atılır. } Karaciğer:Kandaki zehirli maddeler karaciğerde değişikliğe uğratılarak zararsız hale getirilir. } Karaciğer:Kandaki zehirli maddeler karaciğerde değişikliğe uğratılarak zararsız hale getirilir. }SİNDİRİM BORUSU:Sindirim atıklarını kalın bağırsağın sonu olan anüsten dışarı atar. }SİNDİRİM BORUSU:Sindirim atıklarını kalın bağırsağın sonu olan anüsten dışarı atar.

16 BOŞALTIM ORGANLARINI SAĞLIĞI #Boşaltım organlarının sağlığını korumak için; #Boşaltım organlarının sağlığını korumak için; #Soğuk ve yağmurlu havalarda ayağımızı kuru tutmalıyız ve üşütmemeliyiz. #Soğuk ve yağmurlu havalarda ayağımızı kuru tutmalıyız ve üşütmemeliyiz. #Aşırı biberli,baharatlı,kızarmış yiyeceklerden yememeliyiz. #Aşırı biberli,baharatlı,kızarmış yiyeceklerden yememeliyiz. #Bol bol su içmeliyiz.Özellikle sıcak havalarda buna daha çok özen göstermeliyiz. #Bol bol su içmeliyiz.Özellikle sıcak havalarda buna daha çok özen göstermeliyiz. #Alkollü içeceklerden uzak durmalıyız. #Alkollü içeceklerden uzak durmalıyız. #Boşaltıma katkısı olan derimizi temiz tutmalı,sık sık banyo yapmalıyız. #Boşaltıma katkısı olan derimizi temiz tutmalı,sık sık banyo yapmalıyız. #İdrarımızı uzun süre tutmamalıyız. #İdrarımızı uzun süre tutmamalıyız.

17

18 BOŞALTIM ORGANLARINI SAĞLIĞI Böbreklerimizin vücut sağlığımız için büyük önemi vardır.Eğer atık maddeleri düzenli olarak vücuttan uzaklaştırmazsak vücudumuzun işleyişi bozulur. Böbreklerimizin vücut sağlığımız için büyük önemi vardır.Eğer atık maddeleri düzenli olarak vücuttan uzaklaştırmazsak vücudumuzun işleyişi bozulur.

19

20 BOŞALTIM ORGANLARINI SAĞLIĞI Bazı minerallerin böbrektek çökmesiyle böbrek taşları oluşur.bu taşlar ağrı ve idrardan kan gelmesine neden olur. Bazı minerallerin böbrektek çökmesiyle böbrek taşları oluşur.bu taşlar ağrı ve idrardan kan gelmesine neden olur. Böbreğin görev yapamaz hale gelmesine böbrek yetmezliği denir.Bu durumda diyaliz makinesi kullanılır. Böbreğin görev yapamaz hale gelmesine böbrek yetmezliği denir.Bu durumda diyaliz makinesi kullanılır.

21 SAĞLIKLI,BAŞARILI BİR YAŞAM DİLEĞİYLE SAĞLIKLI,BAŞARILI BİR YAŞAM DİLEĞİYLE


"BOŞALTIM Vücumuzdaki yaşamsal olaylar sonucunda bazı atık maddeler oluşur.Bu atık maddelerin dışarı atılması olayına BOŞALTIM denir. Vücumuzdaki yaşamsal." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları