Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAŞADIĞIMIZ BÖLGE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAŞADIĞIMIZ BÖLGE."— Sunum transkripti:

1 YAŞADIĞIMIZ BÖLGE

2

3 Ülkemizin kuzeybatısında yer alan bölge adını bir iç deniz olan Marmara denizinden almıştır.

4 DAĞLARI: Ortalama yükseltinin az olduğu Marmara Bölgesi’nin
yer şekilleri engebeli bir yapıya sahip değildir. Trakya’daki Işık, Koru ve Yıldız Dağları ile Anadolu Yarımadasındaki Samanlı ve Uludağ bölgenin en önemli yükseltileridir.

5 OVALARI: Marmara Bölgesinde ovalar fazladır. Başlıcaları; Balıkesir,
Adapazarı, Bursa, Karacabey ve İnegöl ovalarıdır.

6 AKARSULARI: Sakarya, Meriç, Ergene, Susurluk ve onun kolları
olan Nilüfer ve Kemalpaşa çaylarıdır.

7 GÖLLERİ: Göl bakımından oldukça zengin olan bir bölgedir.
Çatalca- Kocaeli bölümünde Küçük ve Büyükçekmece, Durusu ve Sapanca, Güney Marmara bölümünde ise Kuş, İznik ve Ulubat Gölleri bulunur.

8 İKLİMİ: Marmara Bölgesi, bulunduğu coğrafi konumundan dolayı,
farklı iklimler arasında bir geçiş alanıdır. Marmara bölgesinde Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasında geçiş ikliminin özellikleri görülür. Bölgenin iç kesimlerinde ise karasal iklim görülür.

9 BİTKİ ÖRTÜSÜ: Kuzey Marmara’da Karadeniz iklimi etkili
olduğundan bitki örtüsü orman, Güney Marmara’da ise Akdeniz iklimi etkili olduğundan bitki örtüsü Maki, ve Ergene Havzasının bitki örtüsü Bozkırdır.

10 NÜFUS VE YERLEŞME: Türkiye genelinde olduğu gibi Marmara Bölgesinde
de nüfus bölge geneline dengeli dağılmamıştır. Özellikle Çatalca-Kocaeli (İstanbul-İzmit) bölümünde ve Bursa yöresinde nüfus çok kalabalıktır. Nüfusu en kalabalık bölgemizdir.

11 TARIM VE HAYVANCILIK: Marmara Bölgesi’nde iklim çeşitliliğinden dolayı
bitki ve tarım ürünü çeşitliliği fazladır. Bölgede ayçiçeği, zeytin, tütün, şeker pancarı, pirinç ve mısır yetiştirilir. Bursa yöresinde ipekböcekçiliği, Yıldız Dağları bölümünde besi ve ahır hayvancılığı, Güney Marmara’da kümes hayvancılığı yaygındır.

12 YER ALTI KAYNAKLARI: Marmara Bölgesi maden bakımından zengindir. Bursa Uludağ’da; Volfram, Balıkesir (Susurluk-Bigadiç’te) Bor minareli, Kırklareli (Hamittabat’ta) doğalgaz çıkarılır. Ayrıca mermer, demir ve linyit çıkarılır.

13 SANAYİ: SANAYİ: Sanayi bakımından en gelişmiş bölgemizdir. Bölgede otomotiv, gemi yapımı, konfeksiyon, kağıt, lastik, vagon, çimento, elektronik, ilaç, şişe-cam gibi sanayi tesisleri vardır.

14 TURİSTİK TESİSLER: Edirne Selimiye Cami, Kırkpınar, Kapıkule Gümrük Kapısı, Çanakkale Truva, Uludağ, Kuş Gölü, Gelibolu Yarımadası Milli Parkı

15 Selimiye Camii

16 Manyas Kuş Cenneti

17 Kırkpınar

18 Kapıkule

19 Çanakkale

20 Gelibolu Yarımadası Milli Parkı

21 Çanakkale Truva Atı

22 Uludağ

23

24 Marmara Bölgesi'nin Genel Özellikleri:
1. Yükseltisi en az olan bölgedir. 2. Ekili - dikili arazi oranı %30 ile 1. sıradadır. 3. İklimler arasında geçiş özelliğine sahiptir. Bu sebepten tarım ürünleri çeşidi fazladır. 4. Genel orman dağılımında %11,5 ile 4. sıradadır.

25 5. Kümes hayvancılığı ve ipek böcekçiliğinde 1. sıradadır. 6
5. Kümes hayvancılığı ve ipek böcekçiliğinde 1. sıradadır. 6. Nüfus ve nüfus yoğunluğu, göç alma ve şehirleşme bakımından başta gelir. 7. Sanayi tesisleri (%50) ve enerji tüketiminde 1. sıradadır. 8. Ulaşım ağının en geniş olduğu bölgedir. 9.Turizm gelirleri en yüksek olan bölgedir. 10. Kıtalar ve denizler arasında geçiş özelliğine sahiptir.

26 11. Marmara Bölgesi'nin yıllık sıcaklık değerleri ise, Ortalama sıcaklık: °C En sıcak ay ortalaması : °C En soğuk ay ortalaması: °C 12.Marmara Bölgesi'nde yıllık yağış miktarı mm olup, yağışların mevsimlere dağılışı aşağıdaki gibidir:

27

28 SORULAR 1.Marmara Bölgesi’nin dağları nelerdir?
2.Marmara Bölgesi’nin akarsuları nelerdir? 3.Marmara Bölgesi’nin ovaları nelerdir? 4.Marmara Bölgesi’nin gölleri nelerdir? 5.Marmara Bölgesi’nin iklimi nasıldır? 6.Marmara Bölgesi yurdumuzun neresinde yer alır? 7.Bölgemizde insanlar geçimini nasıl sağlar?

29 A. CEYLAN 5/B SINIFI ÖĞRETMENİ GEBZE HALİDE EDİP İLKÖĞRETİM OKULU
Hazırlayan: A. CEYLAN 5/B SINIFI ÖĞRETMENİ GEBZE HALİDE EDİP İLKÖĞRETİM OKULU


"YAŞADIĞIMIZ BÖLGE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları