Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ."— Sunum transkripti:

1 KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ

2

3

4 HİJYEN Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümüdür.

5 TEMİZLİĞİN AMAÇLARI Mikropları vücudumuzdan uzaklaştırmak, Vücuttaki kötü kokuları gidermek, Sağlıklı olmak.

6 EL TEMİZLİĞİ Hastalık yapan mikrolar kişiden kişiye en çok eller yolu ile bulaşmaktadır ve vücudun içine eller aracılığıyla vücuda girebilirler. El yıkamanın amacı, eller üzerinde bulunan mikropları uzaklaştırmaktır.

7 ELLER NE ZAMAN YIKANIR? Yemeklerden önce ve sonra, Dişleri fırçalamadan önce, Yüz temizliğinden önce, Tuvalete girmeden önce ve tuvaletten çıktıktan sonra, Dışarıdan eve geldikten sonra,

8 E LLER N ASıL YıKANıR ? Eller 30 sn. ile 1 dk.lık sürede yıkanmalıdır. Çok kirli ise bu süre 2-5dk. kadar uzayabilir. Eller su ve sabunla iyice yıkanmalı, durulanmalı ve çok iyi kurulanmalıdır.

9 TIRNAK BAKIMI VE HİJYENİ Haftada bir kez el tırnakları kısa ve yuvarlak şekilde, ayak tırnakları ise düz şekilde kesilmelidir. Tırnak dipleri çok iyi temizlenmelidir. Tırnak kesim ve bakımında kullanılan aletler kişiye özel olmalıdır. (aile içerisinde ortak kullanılmamalıdır)

10 VÜCUT TEMİZLİĞİ Deriyi temizlemek, Kişiyi rahatlatmak amacıyla banyo yapılmalıdır. Haftada 3 kez banyo yapılmalıdır.

11 AYAK TEMİZLİĞİ Ayaklar her gün düzenli olarak yıkanmalıdır. Yıkanmazsa; - Rahatsız edici kokular, - Mantar sorunlar olabilir. Her yıkamadan sonra ayaklar parmak araları ile birlikte kurulanmalıdır. Ayak ve el havlusu ayrı olmalıdır. Ayak tırnakları düzenli aralıklarla kesilmelidir, ancak tırnak batmasını önlemek için düz kesilmesi gerekir.

12 SAÇ TEMİZLİĞİ Saçlar haftada 1-2 kez yıkanmalıdır. Saçlar yıkandıktan sonra kurulanmalıdır. Saçlar her gün düzenli olarak taranmalıdır.

13 GENİTAL HİJYEN-1 Tuvaletlerden önce ve sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. Hazne yıkanmamalıdır (vajina içerisi) Genital bölge temizlenirken “sabun, şampuan” vs. kullanılmamalıdır (sadece su yeterlidir) Genital bölge “önden arkaya” doğru temizlenmelidir (vajinadan anüse doğru) Mutlaka tuvalet kağıdı kullanılmalıdır. Akıntı önlemek amacıyla vajina ağzına “pamuk veya tuvalet kağıdı” koyulmamalıdır.

14 İç çamaşırı hergün değiştirilmeli ve pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Perine bölgesini sıkan kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Genital bölge kuru kalmalıdır. Adet dönemlerinde Pedler sık aralıklarla değiştirilmelidir Kesinlikle havuza/denize girilmemelidir. Genital temizlik ihmal edilmemelidir. Ayakta duş alınması tercih edilmelidir. GENİTAL HİJYEN-2

15 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

16 DİŞLERİN GÖREVLERİ Besinlerin ufalanıp parçalanmasına, koparılmasına yardım eder. Konuşmayı ve seslerin doğru bir şekilde çıkmasını sağlarlar. Estetik olarak güzel görünüm verirler.

17 DİŞLERE NELER ZARAR VERİR? Şekerli yiyecek ve içecek, Gazlı içecekler, Kürdan kullanmak, Çok soğuk ve çok sıcak besinler tüketmek, Fındık, ceviz vb. Dişlerle kırmak, Yemeklerden sonra dişleri fırçalamamak.

18 Diş çürüğü nasıl oluşur?

19 Dişlere Yapışmış Yiyecek Artıkları + Mikroplar + Süre = ÇÜRÜK DİŞ ÇÜRÜĞÜ NASIL OLUŞUR?

20

21 BAKTERİ PLAĞI VE DİŞ TAŞI Bakteri Plağı Nedir? Bakteri plağı dişler üzerinde sürekli olarak oluşan yiyecek artıklarının da bulunduğu renksiz, yapışkan bir tabakadır. Temizlenmezse diş taşına dönüşebilir Diş Taşı Nedir? Diş taşı yani tartar, tükürüğünüzdeki minerallerin ve plakların bir ürünüdür. Taş, kireçli ve serttir; temizlenmesi ise güçtür, fırçalayarak uzaklaşmaz.

22 AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İÇİN NELER YAPILMALIDIR? Dişlerimizi günde en az 2 defa fırçalamalıyız. Florlu diş macunu kullanmalıyız. Diş ipi kullanmalıyız. Süt, yoğurt ve peynir tüketmeliyiz. Şeker ve şekerli yiyeceklerden uzak durmalıyız. Diş dostu sakız çiğnemeliyiz. 6 ayda bir diş hekimine kontrole gitmeliyiz. Havuç, elma gibi besinleri doğrudan ısırarak yemeliyiz.

23 DOĞRU DİŞ FIRÇALAMA NASIL OLMALIDIR? Dişlerin; Dış kısmı, Ağız boşluğuna bakan kısmı, Yemeklerin çiğnendiği üst tarafı fırçalanmalıdır.

24 Diş ipi nasıl kullanılır?

25 Diş ipi nasıl kullanılır?

26 Ağız diş sağlığıyla ilgili hatırlatmalar? Dişler günde en az 2 kere fırçalanmalıdır. Dişler yukarıdan aşağıya doğru süpürür tarzda fırçalanmalıdır. Diş macunu fırçaya sürüldükten sonra suya tutulmadan dişler doğrudan fırçalanmalıdır. Diş çürüklerinden korunmak için sadece diş fırçalamak yeterli değildir, diş ipi de kullanmak gerekir. Diş ipini, sadece diş arasında besin artığı kaldığı zaman değil, düzeli olarak hergün kullanmak gerekir. Dil temizliği önemlidir, mideyi bulandırmadan süpürülerek temizlenmelidir.

27 O RTAM TEMIZLIĞI

28 Sağlığımız, yaşadığımız ortamın temizliğinden doğrudan etkilenir. Temizlik işlemleri bilinçli olarak yapılmadığında var olan kirlilik daha geniş yüzeylere yayılabilir. Temizlikte sıcak su ve deterjan kullanılır. Ortamın temizliği ve Bakımı

29 Temizliği yapılan yüzeyler kuru olarak bırakılır. Temizlik malzemeleri talimatlarına uygun kullanılmalıdır. Temizlikte eldiven kullanılmalıdır.

30 Buzdolapları; Dış kısmı yüzeysel olarak temizlenmelidir. İç yüzeyleri ve raflar deterjanlı su ile temizlenmelidir.

31 TUVALET TEMIZLIĞI

32 Lavabo ve Tuvaletler; Tuvalet ve lavabo fırçaları ayrı olmalı, başka yüzeylerde kullanılmamalı ve temas ettirilmemelidir. Önce görünür kirler temizlenir. Musluk başları da toz ya da ovucu bir deterjanla, başka bir fırça ya da bez kullanılarak temizlenir.

33 MUTFAK TEMIZLIĞI

34 Lavabo ve Tuvaletler; Yer temizliğinde kullanılan araçlar, tezgah temizliğinde kesinlikle kullanılmamalıdır.

35 ATIKLAR Atıkların üzerlerinde var olan ve üreyen mikroplar suya, ellere, dolayısıyla yiyeceklere geçerek hastalıklara neden olurlar. Çöplerin ve insan atıklarının uygun şekilde yok edilmesi bulaşıcı pek çok hastalığa karşı alınacak önlemlerdendir.

36


"KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları