Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DEĞERLER EĞİTİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DEĞERLER EĞİTİMİ."— Sunum transkripti:

1 DEĞERLER EĞİTİMİ

2

3 DEĞERLER EĞİTİMİ NEDİR, NEDEN ÖNEMLİDİR?
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından değerler eğitimi; “Çocukların ve gençlerin pozitif değerleri keşfedip geliştirmeleri ve kendi potansiyellerine göre ilerlemeleri için yürütülen eğitimsel gayretler” olarak tanımlanmaktadır. Kavram olarak “değer” ise, bireylerin objeleri, insanları, fikirleri, durumları ve hareketleri iyi-kötü, doğru-yanlış, istenen-istenmeyen ve bunun gibi yargıları oluşturan ilkeleri ifade eder.

4 DEĞERLER EĞİTİMİ NEDİR, NEDEN ÖNEMLİDİR?
Değerler, aklın ve kalbin birlikte uyum içinde olması şeklinde tanımlanabilir.  Ahlaki, kültürel, ruhsal, toplumsal ve bireysel alana ilişkin uygun duyarlılık geliştirmeyi ve bunları içselleştirmeyi içerir. Toplumsal ve insani değerler insan yaşamının en önemli yanını oluşturur. Sevgi,şiddet,saygı, yardımlaşma, saygı, doğruluk, hoşgörü, fedakarlık, adalet ve benzerleri önem verilen toplumsal değerlerdir. 

5 Değerler eğitimi Değerler toplum için önemlidir, değerlere uygun davranan insanlar da toplum gözünde değerlidir. Değerler sadece günlük eylem ve davranışlarımıza rehberlik eden ilke ve ölçütler olmaları bakımından değil, genel yaşam tarzımızı ve yönünü etkileme, belirleme açısından da önemlidir.

6 Bu belirleme, seçeceğimiz meslekten, ülkesi veya insanlık için özveride bulunmaya, nasıl bir anne veya baba olacağımıza kadar geniş ve önemli bir alanı kapsar. Toplumsal yaşantımızın temel yapısını oluşturan milli, manevi, sosyal, ahlaki ve kültürel değerlerimizden olan;

7 SEVGİ ŞİDDET SAYGI HOŞGÖRÜ DOĞRULUK DÜRÜSTLÜK FEDAKARLIK YARDIMSEVERLİK ADALET

8 ÖNEM: Okul öncesi eğitimde çocukları tüm gelişim alanlarında desteklemek hedeflenir ve kaliteli bir okul öncesi eğitimde akademik becerilerin yanı sıra toplumsal değerlere de yer verilmelidir. Okul öncesi dönemde kendine güvenme, sorumluluk alma, sorumluluklarını yerine getirme, bir göreve başlama/ görevi tamamlama, takım çalışması, yalan söylememe, nezaket kelimelerini kullanma gibi değerlerin kazandırılması çocuğun tüm yaşamı boyunca kullanacağı becerileri de beraberinde getirir. İyi bir değerler eğitimi çocuğun kişilik gelişimi kadar akademik başarısını da olumlu etkileyecektir.

9 ‘’Doğru ve iyi olanı bilmek ile doğru ve iyi olanı yapmak arasındaki en önemli bağlantı, doğru ve iyi olanı yapacak bir karaktere sahip olmaktır ‘’

10 SEVGİ Sevgi ;henüz dünyaya gelmeden, yaşamla buluştuğumuz an tanıştığımız ilk olumlu duygudur. Sevgi sahip olduğumuz olumlu değerler içinde ilk sırada gelir. Sevgiye olan gereksinimimiz azalmaz ya da başka bir duyguyla telafi edilemez. Yaşla ilişkili olarak sevgi duyduğumuz kişiler, şeyler değişse de sevgi, yaşam boyu en temel gereksinimimiz olarak hayatımızdaki sihirli etkisini sürdürür.

11 Sevgi her türlü canlının varoluşuna anlam katan en güçlü enerji kaynağıdır. Sevmek seveni de sevileni de besler. Sevginin aşırısı olmaz. Olsa olsa sevginin ifadelendirilmesinde aşırılık olabilir.

12 Sevgi SloganlarI Hayvan deyip geçmeyin, sevgi ve saygı gösterin.
İnsanlar sevmeye başladı mı yaşamaya da başlar. Doğayı sevelim, çevremizi temiz tutalım. Sevginin temeli saygı ile başlar. Kavgayla düşman, sevgiyle dost kazanılır. Dövebildiğin kadar değil, sevebildiğin kadar kazanırsın.

13 Şiddetten Kaçınma Birlik ve beraberliğin hem yaşam sırasında ayakta kalmak hem de güzel şeyler üretmek için vazgeçilmez bir değer olduğunu ve birliği toplumun her kesiminde, yaşamın her anında teşvik etmemiz gerektiğini öğrenmek. İnsanların kardeşliğine saygı duyabilmek için diğer kültürleri, örf ve âdetleri, dinleri ve dilleri tanımak, hoşgörüyle yaklaşmak. Hiçbir canlıyı incitmemek gerektiğini ve bunu öncelikle duyularımızı kontrol altına alarak yapmamız gerektiğini öğretmek. Tüm canlıların yaşam hakkı olduğunu idrak etmek. "Bütün insanlar kardeştir" anlayışı ile dünyaya sahip çıkmak.

14 İyi yurttaşlığın tüm yurtta ve dolayısıyla dünyada barış getireceğini anlatmak.
"İnsanlarla barış içinde olmalıyız, çünkü bu sayede yaşamla barış içinde olur ve kendimizle barış yaparız" düşüncesini aktarmak. Çağımızda herkesin, topluma hizmet etme görevini üstlenmesi gerektiğini ve eğitiminde çocuklara bunu öğretmesi gerektiğini vurgulamak. Doğanın düzeninden, bütünlüğünden söz ederek, neden doğayı bütünüyle korumamız ve ondan yararlanmamız gerektiğini açıklamak.

15 ŞİDDETTEN KAÇINMA SLOGANLARI
Şiddetle güç kanıtlayan barışa hasret kalır. Bir zorba bin sopayla gezer, bir gülücük bin zorbayı ezer. Güç ile şiddet evlenmiş, çocukları canavar olmuş. Elini korkak alıştırma uzat ve kucakla arkadaşını. Dayak güçsüzün silahıdır, güçlü olan aklını kullanır.

16 sAYGI

17 SAYGI SLOGANLARI

18 Saygı düzenin anahtarıdır.
Hiç kimse sizin izniniz olmadan sizi küçük hissettiremez. Saygı ve sevgi büyüklerle küçükler arasındaki uçurumu yok eden bir köprüdür.

19 HOŞGÖRÜ

20 HOŞGÖRÜ SLOGANLARI Hoşgörülü olursan gül gibi kokarsın, hoşgörüsüz olursan diken gibi batarsın. Hoşgörü, yeni hayatına pusula olur. Hoşgörülü ol, saygı gör. İnsanlık, hoşgörüyle başlar.

21 DOĞRULUK/DÜRÜSTLÜK Doğruluk, her şeyde ve her yerde doğru olma halidir. Düşüncenin gerçekle uyuşması, yargı ve önermelerin gerçeğe uygun olmasıdır. Dürüstlük, insanın söz ve davranışlarıyla niyet ve inancında iyilikten ve güzellikten yana olmasıdır.

22 DOĞRLUK VE DÜRÜSTLÜK SLOGANLARI

23 Doğruluk denen yol yürümeye değerdir.
Dürüst insan, güvenilir insan. Doğru söyleyenin çok söze ihtiyacı yoktur. Doğruluğun meyvesi huzurdur. Mutluluk dürüstlükle birlikte yürür. Yalanla olan yarışı her zaman doğruluk kazanır. En iyi miras dürüstlüktür.

24 FEDAKARLIK SLOGANLARI

25 Gerçek mutluluk fedakarlık ruhunda yatar.
Fedakarlık ruhunu geliştir, iç huzura kavuş. Yardımla yarış, insanla barış fedakarlık olduğunda durma hemen çalış.

26

27 Yardımlaşma, tüm insanlığın ortak değeridir.
Yardımın İnsanların ve Toplumların Yaşamlarındaki yaptığı değişiklikler, Yardımla yoksullar korunmuş olur. Onlara yapılan maddi yardımlar, onların hırsızlık gibi kötü yollara sürüklenmesini engeller. Yardım yapanla yapılan arasında sevgi ve ülfet doğar. Yardımla topluma kazandırılan insanlar kin, hased, düşmanlık gibi kötü huylardan kurtulur, kimsenin malında gözü olmaz.

28 YARDIMSEVERLİK SLOGANLARI
Daha yaşanılır bir dünya için hep birlikte el ele. Küçük ol, büyük ol, yaşlı ol, genç ol, ama her zaman yardımsever ol. Siz yapılan en ufak bir yardımı sakın unutmayınız, yaptığınız en büyük yardımı ise hiçbir vakit hatırlamayınız. Herkes ötekisine yardım etseydi, herkesin işi yapılmış olurdu.

29 ADALET SLOGANLARI Adaletsizlik yapan, adaletsizliğe uğrayanlardan daha acınasıdır. Adaletin küçüldüğü ülkelerde büyük olan artık suçlulardır. Kılıcın yapamadığını adalet yapar. Adalet ancak hakikatten mutluluk ancak adaletten doğar.

30 Okullarda değerlerin işleniş şekli, yapılacak çalışmalar;
Resim yarışması Slogan yarışması Pano/afiş çalışması Münazara yapılması Turnuvaların düzenlenmesi Ödüllendirme yapılması

31 MUHAMMED PARLAKGÜN 24 KASIM ORTAOKULU ADAY REHBER ÖĞRETMENİ


"DEĞERLER EĞİTİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları