Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FTP Nedir ? Deniz Kaya FTP NEDİR ? Ftp (File Transfer Protocol), dosya gönderme protokolü manası gelir. Bir bilgisayardan bir başka bilgisayar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FTP Nedir ? Deniz Kaya FTP NEDİR ? Ftp (File Transfer Protocol), dosya gönderme protokolü manası gelir. Bir bilgisayardan bir başka bilgisayar."— Sunum transkripti:

1 FTP Nedir ? Deniz Kaya 1131602905

2 FTP NEDİR ? Ftp (File Transfer Protocol), dosya gönderme protokolü manası gelir. Bir bilgisayardan bir başka bilgisayar yada server arasında bağlantı kurma ve dosya paylaşım işlevi görür. Ftp kullanmak için, bir bilgisayarınız ve uzakta bulunan bir host’unuz olmalıdır. Bu hostunuza ait ftp adresi (örn; ftp.trakya.edu.tr), kullanıcı adı (örn; Trakya82) ve şifreniz olmalıdır. Bunlar size satın aldığınız hosting firması tarafından iletilir.

3 Bir dosyayı ftp ile bir başka TCP/IP ağı üzerinde bulunan kullanıcıya göndermek için o ağda bir kullanıcı adı ve bir de şifre gerekmektedir. Bazı sunucular kullanıcı adı ve şifre olmadan her kullanıcıya erişim izni verir >> Anonim FTP (Anonymous FTP). Kullanıcı adı kısmına anonymous ve şifre kısmına mail adresinizi yazarak bağlantıyı gerçekleştirebilirsiniz. Ftp dosya transferi yada komut transferi için farklı portlar kullanılır. Varsayılan port 21 dir. Genellikle port kısmı boş geçilir, eğer sizden port isteniyorsa ve kullanım amacınız dosya transferi gibi birşeyse 21 yazabilirsiniz. Kabul etmiyorsa hosting firmanız ile iletişime geçerek port numaranızı öğrenebilirsiniz.

4 Ftp ile Bağlanmak için Ne Gerekir? Ftp ile uzaktaki bir server’a bağlanmak için bir ftp programı gerekir (Örn; FileZilla, Cute FTP vb.) Bu programlardan FileZilla en çok tercih edilenidir. Web sitenizi kurmak için, kurulum dosyalarını ftp ile hostinge yollamanız gerekir. Yada siteye dosya yada benzeri şeyler atacaksanız ftp bu işimizi görür.

5 FileZilla Nedir Nasıl Kullanılır ? Filezilla en popiler ftp programıdır. Web siteye Filezilla ile Bağlanma: Ftp bilgilerimizi manuel girerek yada bu bilgileri kaydederek bağlantı kurabiliriz. Önce manuel girme işlemini gösterelim. Bağlantı için “ftp.siteadresi.com”, “Sunucu adı” ve “şifre” gerekecek.

6 Filezillaya otomatik bağlanma

7 İzlenecek Adımlar Önce 1 numaralı alana basın, 2 numaralı yere yazmak istediğiniz site adını yazın. 3 numaralı kısıma sunucu adresi (ftp.siteadresi.com), 4 numaralı alana Sunucu Adı ve 5 numaralı alana şifrenizi yazarak 6 yazan kısımdaki Tamam butonu ile işlemi tamamlayın. Dikkat: 3,4 ve 5 numaralı alanlar size hosting firmanız tarafından verilecek, eğer sunucu kullanıyorsanız cPanel yada diğer paneller aracılığıyla bir ftp hesabı oluşturabilirsiniz. Kayıtlı sitenize girmek için üst kısımda bulunan ok işaretine basarak açılır menüden ftp hesabınıza kısayol olarak girebilirsiniz.

8 Filezilla Dosya yükleme ve indirme

9 İzlenecek Adımlar 1- Bu alan, server bağlıyken olay akışlarını gösterir. Örneğin uzaktaki sunucuya yolladığınız dosyalar ve sildiğiniz dosyaların durumu burada gösterilir. Bu alan hızlıca akar. 2- Bilgisayarımız sürücü ve dosyalarını ağaç modunda listeler. Burada görülen dosyalarım bizim bilgisayarımızda kayıtlı olan dosyalardır. 3- Burası da bizim bilgisyarımızda bulunan dosyalardır ve sunucuya yollamak istediğimiz tüm şeyleri buradan karşı tarafa yollarız. Bunun için yollamak istediğimiz dosyayı sağ tıklayarak Karşıya yükle kısmına basmalıyız. Böylece dosya, uzaktaki Sunucu / Hostinge yüklenmiş olur. 4- Uzaktaki server’ın ağaç biçiminde dosyalanmış hali. 5- Server’da yüklü bulunan dosyalar. 6-Burdaki Dosylarıda Aynı şekilde kendi bilgisayarımıza indirebiliriz

10 Ftp Sadece Programlar ile mi Kullanılır? En iyi yöntem bu şekilde kullanmaktır. Ancak bazı hosting firmaları yada web panelleri, web üzerinden de ftp ile bağlantı kurmanıza olanak veriyor.

11 Bazı FTP Komutları: cd : Dizin değiştirme (cd ) (cd.. : bulunulan dizinden bir öndekine geçme) pwd : Bulunulan dizinin ismini verir dir : Bulunulan dizindeki dosyaları listeleme ls : Bulunulan dizindeki dosyaları kisa olarak listeleme (Örnek kullanımlar : ls -lr : ayrıntılı, tersten alfabetik listeleme; ls -lr |more : sayfa sayfa listeleme (dizin içinde cok fazla sayıda dosya varsa bu kullanım oldukça yararlıdır)) get : Dosya alma (get ( ). ( seçimliktir, kullanılmayabilir. Bu durumda dosya_adı aynen kullanılacaktır. put : Dosya gönderme (put ( ) mget : Birden fazla dosya almak istendiğinde kullanılır. Örnek kullanımlar: mget *.zip, mget a*.* vb..

12 mput : Birden fazla dosya göndermek istendiğinde kullanılır. ascii : Dosya aktarımlarında aktarım modu olarak ASCII kullanılacağını belirtme. binary : Dosya aktarımlarında aktarım modu olarak BINARY kullanılacağını belirtme. Arşiv dosyaları (zip, arj, z, zoo, hqx vb), calıştırılabilir programlar (.exe,.com), resim formatlı programlar (gif, jpeg vb) FTP ile alınmadan/ya da gönderilmeden önce mutlaka bu komut verilmelidir. delete : FTP yapılan yerde bir dosyayı silme (delete, eğer yetkiniz varsa kullanabileceğiniz bir komuttur) mkdir : FTP yapilan yerde yeni bir dizin oluşturma (mkdir, eğer yetkiniz varsa kullanabileceğiniz bir komuttur)

13 rmdir : FTP yapılan yerde boş bir dizini silme (rmdir, eğer yetkiniz varsa kullanabileceğiniz bir komuttur) help : Kullanılabilecek komutlar ile ilgili bir yardım ekranı çıkarır. lcd : FTP ortamından çıkmadan, kendi makinanızda dizin değiştirmenizi olanaklı kılar. close : FTP ortamından çıkmadan, sadece ilgili bağlantıyı kapatmak için kullanılır. quit : FTP ortamından çıkmak ve bağlantıyı kapatmak için kullanılır (bye komutu da aynı işi görür).


"FTP Nedir ? Deniz Kaya FTP NEDİR ? Ftp (File Transfer Protocol), dosya gönderme protokolü manası gelir. Bir bilgisayardan bir başka bilgisayar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları