Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EĞITIMDE BILGISAYAR KULLANıMı BILGISAYARLARıN TÜRLERI, YAPıSı, IŞLEYIŞI VE ÖĞELERI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EĞITIMDE BILGISAYAR KULLANıMı BILGISAYARLARıN TÜRLERI, YAPıSı, IŞLEYIŞI VE ÖĞELERI."— Sunum transkripti:

1 EĞITIMDE BILGISAYAR KULLANıMı BILGISAYARLARıN TÜRLERI, YAPıSı, IŞLEYIŞI VE ÖĞELERI

2 Günümüzde yaşamın her alanında yaygın olarak yer alan bilgisayarlar, kullanım amaçları ve işlevleri açısından birbirlerinden farklılıklar göstermektedir. Bununla birlikte tüm bilgisayarlarda yapı, işleyiş ve öğelerde benzerlikler bulunmaktadır.

3 BILGISAYAR TÜRLERI Kullanım alanları, amaçları ve donanım biçimlerine göre bilgisayar türleri farklılıklar göstermektedir.

4 BILGISAYAR TÜRLERI 1) Sunucu (Server) Bilgisayarlar 2) Kişisel Bilgisayarlar 3) Terminal Bilgisayarlar 4) Dizüstü Bilgisayarlar 5) Mini Bilgisayarlar

5 1) SUNUCU (SERVER) BILGISAYARLAR Büyük işletmeler, internet servis sağlayıcıları, eğitim kuruluşları, şirketler gibi geniş tabanlı ağ yönetim sistemi ile çalışan kuruluşlarda ağ hizmetleri, erişim ve paylaşım, veritabanı yönetimini ve paylaşımını sağlamak için tasarlanmış güçlü ve gelişmiş bilgisayarlardır.

6 2) KIŞISEL BILGISAYARLAR Ev ve ofis uygulamaları, internet erişimi, eğlence vb. amaçlarla kullanılan, genellikle çok geniş kullanım alanına sahip ve kısaca PC olarak adlandırılan bilgisayarlardır.

7 3) TERMINAL BILGISAYARLAR Veri depolamak için ana bilgisayara bağlı, sabit diski bulunmayabilen, genellikle kendi kendine iş yapamayan bilgisayarlardır. Kullanım yerleri; bankalar, kütüphaneler vb.

8 4) DIZÜSTÜ BILGISAYARLAR Taşınabilir kişisel bilgisayarlar olarak sınıflandırılan ve Laptop, Notebook gibi isimler de alan bilgisayarlardır.

9 5) MINI BILGISAYARLAR Bu bilgisayar grubu fiziksel olarak küçük tiplerdir ve günümüzdeki avuç içi bilgisayarlar, PDA (Kişisel Ajanda) ve işletim sistemine sahip yeni nesil cep telefonları bu gruba girer.

10 BILGISAYARLARıN YAPıSı VE IŞLEYIŞI BİLGİSAYARLARIN İŞLEYİŞİ *Bilgilerin girilmesi *Bilgilerin işlenmesi *Sonuçların alınması

11 BİLGİSAYARLARIN YAPISI 1) Girdi üniteleri 2) Merkezi işlem birimi (CPU) 3) Çıktı üniteleri

12 1) GIRDI ÜNITELERI Kişi tarafından veya bilgisayar tarafından sağlanan verilerdir. Bu veriler ; -Sayılar, harfler, sözcükler, ses sinyalleri, komutlar

13

14 2) MERKEZI IŞLEM BIRIMI (CPU) Bilgisayar üzerindeki bilgisayar birimlerinin işlemciyle ve birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen ve kontrol eden birimdir. En önemli donanım elemanıdır.

15 3) ÇıKTı ÜNITELERI Bilgisayar tarafından üretilen rapor, belge, müzik, grafik, video, resimler vb. dir.

16 BILGISAYARLARıN TEMEL BIRIMLERI 1) DONANIM 2) YAZILIM

17 DONANıM Bilgisayarların görebildiğiniz ve dokunabildiğiniz her parçasıdır. Kendi içinde iki sınıfa ayırabiliriz. 1) İç Donanım Birimleri 2) Dış Donanım Birimleri

18 1) İÇ DONANıM BİRİMLERİ

19 2) DıŞ DONANıM BİRİMLERİ

20 YAZıLıM Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan her türlü programa yazılım denir. Örneğin resim yapmamızı sağlayan Paint, internete girmemizi sağlayan Chrome gibi.

21 BILGISAYAR YAZıLıMLARı 1) Sistem Yazılımları 2) Uygulama Yazılımları

22 1) SISTEM YAZıLıMLARı İşletim sistemi olarak da bilinir. Bilgisayardaki donanımları yöneten, çalışmasını denetleyen ve diğer tüm yazılımların çalışmasını sağlayan temel yazılımdır. Örneğin sıklıkla duyduğumuz Windows bir işletim sistemidir.

23 İŞLETIM SISTEMI NEDIR? Bilgisayarda çalışan, bilgisayar donanım kaynakla rını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için yaygın servisleri sağlayan bir yazılımlar bütünüdür.

24 İŞLETIM SISTEMININ GÖREVLERI Merkezi işlem birimini ayrı işlere yönlendirmek ve yönetmek. Ana belleği yönetmek. Harici kayıt cihazlarını yönetmek. Giriş/çıkışları kontrol etmek. Bilgisayar sisteminin güvenliği ve kontrolünü sağlamak. Dosya yönetimini sağlamak.

25 İŞLETIM SISTEMI İşletim sistemi özetle bilgisayardaki tüm donanımların, yazılımların ve dosyaların yönetimini sağlayan en temel yazılımdır.

26 İŞLETIM SISTEMI OLMAZSA.. İşletim sistemi yüklü olmadan bilgisayar, tablet veya telefonumuzu kullanamayız.

27 İŞLETIM SISTEMI NERELERDE KULLANıLıR? İşletim sistemleri bilgisayar, tablet, video oyun konsolları, cep telefonları, web sunucularında, arabalarda, beyaz eşyalarda hatta kol saatlerinin içinde bile yüklü olabilir.

28 POPÜLER İŞLETIM SISTEMLERI Şimdi masaüstü/dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarda en yaygın kullanılan işletim sistemlerini inceleyelim.

29 WINDOWS İŞLETIM SISTEMI Microsoft tarafından piyasaya sürülmüş olup en çok kullanılan işletim sistemidir. Windows 10 en son çıkan ve halen kullanılmakta olan sürümüdür.

30 MACOS İŞLETIM SISTEMI Apple şirketine ait işletim sistemidir.

31 LINUX İŞLETIM SISTEMI Linux ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir.

32 MOBIL İŞLETIM SISTEMLERI Cep telefonu ve tabletlerde ise Android, iOS ve Windows işletim sistemleri yaygın olarak kullanılır.

33 ANDROID İŞLETIM SISTEMI Bugün birçok tablet, akıllı telefon ve hatta kol saatlerinde kullanılan Google’a ait işletim sistemidir.

34 IOS İŞLETIM SISTEMI Apple’ın kendi ürettiği tablet ve telefonlar için çıkardığı işletim sistemidir.

35 WINDOWS MOBIL İŞLETIM SISTEMI Microsoft’un akıllı telefonlar ve tabletler için ürettiği işletim sistemidir.

36 HANGI İŞLETIM SISTEMI? İşletim sistemi seçerken bilgisayarın teknik özellikleri, yükleyeceğimiz yazılımlar, fiyat, kullanım kolaylığı gibi etmenlere dikkat etmeliyiz. Çok eski bir bilgisayara yeni bir işletim sistemi, ya da yeni bir bilgisayara eski bir işletim sistemi yüklersek bilgisayarımızdan alacağımız verim düşecektir.

37 1) UYGULAMA YAZıLıMLARı Kullanıcıların belli başlı bazı işlemleri yapmalarını sa ğ layan yazılımlardır. Örne ğ in müzik dinlemek, resim yapmak, yazı yazmak, internette gezinmek gibi.

38 POPÜLER UYGULAMA YAZıLıMLARı Microsoft Word: Bilgisayarda düzenli bir şekilde yazı yazmamızı sa ğ layan kelime işlemci programıdır. Ayrıca grafik, tablo, resim, dipnot ve belgeyi birden fazla sütun halinde düzenlemek gibi özellikleri sa ğ larlar.

39 POPÜLER UYGULAMA YAZıLıMLARı Microsoft Excel: Excel, Microsoft Windows ile Apple Macintosh işletim sistemli bilgisayarlarda çalışabilen, elektronik tablolama programıdır. Microsoft Excel içinde birçok formül, meta, işaret sayı, rakam gibi unsurlar bulunur. Bu unsurlar ile birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

40 POPÜLER UYGULAMA YAZıLıMLARı Microsoft Powerpoint: Belli bir konuda yapılan araştırmanın ve hazırlanan konuların sunulması için kullanılır. Resim, müzik, video eklenebilir.

41 POPÜLER UYGULAMA YAZıLıMLARı Web Tarayıcıları: İ nternette üzerinde dokümanların transfer edilip görüntülenmesini sa ğ layan yazılımlardır. Yani internetteki bilgiye ulaşmamızı sa ğ lar.

42 POPÜLER UYGULAMA YAZıLıMLARı Media Player: Bilgisayarda gerek müzik dinlemek, video seyretmek için kullanılır.

43 POPÜLER UYGULAMA YAZıLıMLARı Antivirüs Programları: Antivirüs bilgisayarımızı zararlı programlardan korumak için hazırlanan güvenlik yazılımlardır. Örne ğ in: KasperSky, NOD32, AntiVir:

44 POPÜLER UYGULAMA YAZıLıMLARı Skype: İ nternet üzerinden karşılıklı iletişimin sa ğ landı ğ ı yazılımdır. Anlık mesajlaşabilirsiniz, sesinizi kaydedip karşı tarafa gönderebilirsiniz veya görüntülü olarak konuşabilirsiniz.

45 KULLANıM HAKLARıNA GÖRE YAZıLıM ÇEŞITLERI Lisanslı Yazılım: Kullanabilmek için lisans hakkının satın alınması gereken programlardır. Örnek: Office Programları Demo Yazılım: Tanıtım amaçlı bir süreli ğ ine(30 gün, 15 gün vs) ücretsiz kullanılabilen yazılım türüdür. Örnek: Çeşitli anti virüs programları. Freeware(Bedava) Yazılımlar: Kullanıcıdan ücret talep etmeksizin kullanılan programlardır. Beta: Yazılımın sürümündeki sistem testlerinden ve eksiklik testlerinden geçirilmeyi belirtir.

46 KAYNAKÇA Pegem Akademi / Öğretim Teknolojileri ve Materyel Tasarımı http://bys.trakya.edu.tr/file/open/42202759 http://w2.anadolu.edu.tr/aos/kitap/IOLTP/1265/unite03.pdf https://sinifogretmenligibilgisayar1.files.wordpress.com/2011/10/h1_bd o.pdf https://sinifogretmenligibilgisayar1.files.wordpress.com/2011/10/h1_bd o.pdf http://slideplayer.biz.tr/

47 DINLEDIĞINIZ IÇIN TEŞEKKÜRLER


"EĞITIMDE BILGISAYAR KULLANıMı BILGISAYARLARıN TÜRLERI, YAPıSı, IŞLEYIŞI VE ÖĞELERI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları