Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜZ-IV: OSMANLI DEVLETİ’NİN YIKILIŞININ DIŞ SEBEPLERİ Coğrafi Keşiflerin Osmanlı Devleti’ne Etkisi Ticaret yollarının değişmesi Amerika’dan getirilen altın.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜZ-IV: OSMANLI DEVLETİ’NİN YIKILIŞININ DIŞ SEBEPLERİ Coğrafi Keşiflerin Osmanlı Devleti’ne Etkisi Ticaret yollarının değişmesi Amerika’dan getirilen altın."— Sunum transkripti:

1 GÜZ-IV: OSMANLI DEVLETİ’NİN YIKILIŞININ DIŞ SEBEPLERİ Coğrafi Keşiflerin Osmanlı Devleti’ne Etkisi Ticaret yollarının değişmesi Amerika’dan getirilen altın ve gümüşün Osmanlı parasının değerini düşürmesi Sömürgecilik Kapitülasyonlar Sanayi İnkılâbı ve Osmanlı Devletine Etkisi Sanayi inkılabından sonra üretim arttı ve bunun sonucu olarak: Ham madde kaynaklarına sahip olan ülkeler, özellikle petrol, Pazar konumunda olan ülkeler, Stratejik yollar üzerinde bulunan ülkeler üzerindeki baskılar arttı. Osmanlı Devleti’nin yukarıdaki üç konuda da önemli değerlere sahip olması, emperyalist devletlerin Osmanlı topraklarına yerleşme arzusunu artırmış, bu da devletin ayakta durmasını daha da zorlaştırmıştır. XIX. Yüzyılın başında meydana gelen olaylar sonunda Batılı devletler Osmanlı Devleti’nin kendi başına ayakta duramayacağını anlamışlar (Hasta Adam), topraklarını aralarında paylaşmak için görüşmeler yapmaya başlamışlardır (1815 Şark Meselesi)

2 GÜZ-IV: OSMANLI DEVLETİ’NİN YIKILIŞININ DIŞ SEBEPLERİ Büyük Devletlerin Osmanlı Toprakları Üzerindeki Emelleri Rusya  Panislavizm, sıcak denizler Avusturya  Balkanlar Fransa  Orta Doğu İngiltere  Doğu Akdeniz, sömürge yolu Almanya  Berlin-Bağdat yoluyla Orta Doğu İtalya  Eski Roma Balkanlarda Rusya ve Avusturya-Macaristan, Boğazlar üzerinde Rusya ve İngiltere, sonra Almanya, Mısır toprakları üzerinde Fransa ve İngiltere, Irak toprakları üzerinde İngiltere ve Almanya’nın menfaatleri çatışıyordu. Büyük devletlerin menfaatlerinin çatışması ülkenin bölüşülmesini geciktirmiş, buna karşılık Osmanlı Devleti denge politikası izleyerek ayakta durmaya çalışmıştır.


"GÜZ-IV: OSMANLI DEVLETİ’NİN YIKILIŞININ DIŞ SEBEPLERİ Coğrafi Keşiflerin Osmanlı Devleti’ne Etkisi Ticaret yollarının değişmesi Amerika’dan getirilen altın." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları