Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Viral Ansefalitler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Viral Ansefalitler."— Sunum transkripti:

1 Viral Ansefalitler

2 Viral Ansefalitler Ansefalit, beyin dokusunun enfeksiyonudur. Cins, ırk ve bölge farkı gözetmeden her yaş grubunda görülebilir. Virüsler doğrudan beyin zarında yayılarak ya da kan ve lenf yoluyla girip beyne yerleşerek iltihaba neden olur. İltihabın yayılım düzeyine, yerleşimine, doku ölümüne yol açmasına, ayrıca sinir dokusunun etkilenen bölgelerinin genişliğine göre de farklı tablolar ortaya çıkar

3 Etken ve Bulaşma Yolları
Ansefalit; kızamık virüsü, kızamıkçık virüsü, suçiçeği, kabakulak, herpes, inflüenza virüsleri ve koksaki virüslerinin neden olduğu hastalıklarının komplikasyonu olarak ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla etken, hastalık kaynağına göre değişir. Etkenin cinsine göre bulaştırıcılık süresi ve kuluçka süresi de değişir. Bulaşma etkenin türüne göre direkt, endirekt, damlacık enfeksiyonu veya vektörler aracılığıyla olabilir. Başlıca bulaşma yolları;  Enfekte kişinin solunum damlacıkları,  Kirlenmiş yiyecek veya içecekler,  Böcek ısırıkları,  Cilde temas şeklinde olur.

4 Klinik Belirtiler : Etken, merkezi sinir sistemine yerleşerek hastalık oluşturur. Yüksek ateş, havale, menenjite benzer arazlar, duygu körlenmesi, ense sertliği, baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma zorluğu, paralizi (felç), koma ve ölüm görülür. Hastalığın seyri hastalığın şiddetine göre değişir. Bazı hastalar ya tamamen iyileşir ya da kalıcı hasar ve ölüm görülür. Ölüm oranı çocuklarda yüksektir.

5 Klinik Tanı Klinik tanı, yüksek ateş, havale, dalgınlık ve koma gibi belirtilerle konabilir. Beyinle ilgili bütün hastalıklarla karıştırılır. Laboratuvar çalışmasında kanda antikor düzeyi, lökosit sayısı ve BOS’ta hücre sayısına bakılır

6 Tedavi ve Bakım Hayatı tehdit eden bir enfeksiyon olduğundan, hastaneye yatırılarak, gerekirse yoğun bakım ünitesinde izlenerek tedavi edilmelidir. Solunum sıkıntısı varsa solunum cihazına bağlanır. Herpes simplex kaynaklı ansefalitlerde tedaviye erken başlamak, hayati öneme sahiptir. Kesin tanı uzun sürebileceğinden, klinik şüphe halinde derhal tıbbi tedaviye başlanmalıdır. Herpes simplex kaynaklı olmayan ansefalitlerde etkin spesifik bir tedavi yoktur. Semptomatik tedavi uygulanır. Sıvı elektrolit dengesi sağlanmalı, bilinç durumuna uygun beslenmesinin devam ettirilmesi gerekir.

7 Komplikasyonlar Kalıcı beyin hasarına sebep olur
Komplikasyonlar Kalıcı beyin hasarına sebep olur. İşitme, kas kontrolü, hafıza ve konuşma merkezlerini etkiler. Koma, ölüm ve paralizilerdir.

8 Korunma Aşılama ve vektörlerle mücadele, epidemilerin önlenmesi açısından önemlidir.  Kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği aşısı, bu etkenlerle gelişen ensefalitlerden korunmada başlıca yöntemdir.  Bulaşma yollarına yönelik önlemler alınmalıdır.  Sivrisinek veya kenelerden korunma önemlidir. Yaz aylarında sivrisineklerin çok olduğu dönemlerde uzun kollu kıyafetler giyilmelidir. İnsektisitlerle ilaçlama yapılmalıdır.  Hayvanlar kuduz aşısı ile aşılanmalı, kuduz şüphesi olan bir hayvanın ısırmasından sonra yara yeri temizlenmeli, kuduz aşısına derhal başlanmalı ve kuduz immün globülini uygulanmalıdır.


"Viral Ansefalitler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları