Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Gıda Endüstrisinde Kullanılan Ambalajların Sınıflandırılması

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Gıda Endüstrisinde Kullanılan Ambalajların Sınıflandırılması"— Sunum transkripti:

1 Gıda Endüstrisinde Kullanılan Ambalajların Sınıflandırılması
Ambalaj Tipleri

2 Ambalajlama yöntemleri genellikle üç türlüdür.
Ambalajlama, satıştan sonra malı taşıma sırasındaki hasarlara karşı korumak için yapılan işlevdir. Ambalajlama, taşımanın mağaza veya müşteri tarafından yapılmasına göre farklı olur. Satış elemanı tarafından yapılan ambalajlama Özel ambalajlama elemanı Merkezi ambalajlama

3 Ambalaj Çeşitleri; iç (satış) ambalaj dış ambalaj (ikincil)
nakliye ambalaj olarak üç ana gruba ayrılır.

4 iç ambalaj (birincil/ satış ambalajı):
Bir ürün için sargı, kap, kutu vb. şeyleri üretme ve dizayn etmeyi gerektiren bir faaliyettir ve ambalaj bir ürünün birinci kabı veya sargısı olabilir . Tüketici ambalajı veya iç ambalajda denir. Ürünü doğrudan içine alan ilk, asıl, iç ambalajdır. Birincil ambalaj, ürünü içine alan ilk, asıl ambalajdır. Örneğin, diş macunun tüpü, kolonyanın şişesi, ilacın blisteri… Bir ürünün bir satış birimini içeren ambalajı “perakende ambalajı”dır. Tüketici ambalajı, iç ambalajda denir. Dökme adı verilen biçimde satılan ürünler, ambalajsız olup çuval gibi geniş ambalajlara konulur. Örneğin çimento, açık temizlik malzemeleri… Tüketicilerin yaşam standartlarının artması ile ambalajın tutundurma etkisi gitgide artmaktadır. İç ambalajın tutundurma görevini etkin bir şekilde yerine getirebilmesi için şu özelliklere dikkat edilmesi gerekir

5 İç ambalajın tutundurma görevini etkin bir şekilde yerine getirebilmesi için şu özelliklere dikkat edilmesi gerekir Ambalajın çekici bir görünümü olmalıdır. Ancak ambalajın çekiciliği pazardan pazara farklılık gösterebilir. Ambalajlar, tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarına ve gelir düzeylerine uygun olmalıdır. Ambalaj, ürünün kullanımı ve kalitesi hakkında bilgi vermeli, kolay taşınmasını, saklanmasını ve kullanılmasını sağlamalıdır

6 Dış ambalaj (ikincil ambalaj):
Temel amacı paketlenmiş ürünün toplu sevkini sağlamak ve sevk sırasında meydana gelebilecek dış etkenlerden korumaktır. Birincil ambalajı koruyan ve kullanılmak için açılan, atılan ambalajdır. Örneğin, ilacın, diş macununun içine koyulduğu karton kutu…

7 Nakliye ambalajı (üçüncül ambalaj):
Yükleme, taşıma, nakliye, depolama ve tanıma için gereklidir. Perakende ambalajların içine koyulduğu, kutu, koli, kasa, konteynerdir. Örneğin, ilaç kolileri, şişelerin konulduğu plastik kasa, uzak yerlere gönderilen birçok kutuyu içine alan konteynerler gibi… Konteynır: Uluslararası taşıma kurallarına uygun olarak, uluslararası standartlar örgütünce kabul edilmiş boyutlarda ve tipte her türlü taşımacılığa elverişli, birçok eşyayı aynı anda taşınmasına olanak sağlayan, bir araçtan diğer araca aktarılabilen, birçok defa kullanılabilmek için metal aksamdan yapılmış, yükleme ve boşaltmaya uygun dikdörtgen prizma biçiminde tasarlanan taşıma kaplarıdır. Aynı zamanda ambalajlama, depolama, zaman, sigorta giderlerinden tasarruf sağlar.

8 Ambalajların üretildiği malzemelere, üretim teknikleri gibi kriterlere göre başlıca ambalaj çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz: Kâğıt esaslı ambalajlar, Cam ambalajlar, Tahta ambalajlar, Metal kökenli ambalajlar, Plastik ambalajlar ve Aseptik ambalajlar


"Gıda Endüstrisinde Kullanılan Ambalajların Sınıflandırılması" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları