Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOLUNUM SİSTEMİ SOLUNUM ORGANLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOLUNUM SİSTEMİ SOLUNUM ORGANLARI"— Sunum transkripti:

1 SOLUNUM SİSTEMİ SOLUNUM ORGANLARI
SOLUK ALIP VERMEMİZ NASIL GERÇEKLEŞİR SOLUNUM SİSTEMİ ÖZET

2

3 SOLUNUM ORGANLARI BURUN
Solunum sisteminin başlangıç kısmıdır. Solunan hava burundan geçerken mukus salgısı ile nemlendirilir, kılcal damarlar tarafından ısıtılır. Burun içindeki kıllar havadaki toz parçacıklarını tutar.

4 YUTAK Burun ve ağız boşluğuyla yemek ve soluk borusunun birleştiği kısımdır.burun yoluyla alınan hava yutağa geçer. Burada bulunan bademcikler havayı mikroplardan arındırır.

5 GIRTLAK Yutaktan gelen havayı soluk borusuna iletir. Ses oluşumunu sağlayan ses telleri burada bulunur.

6 SOLUK BORUSU Havayı akciğerlerimize taşıyan borudur. Yapısında kıkırdak halkalar bulunur. İç kısmı toz parçacıklarını ve mikropları tutan kaygan ve yapışkan bir salgı olan mukusu üreten üreten tabaka ile kaplıdır. Tutulan yabancı maddeler bu salgı sayesinde balgam şeklinde dışarı atılır.

7 BRONŞLAR VE BRONŞCUKLAR
Soluk borumuz,havayı iki akciğerimize iletebilmek için iki kola ayrılır. Bu kollara bronş adı verilir. Akciğere giren her bir bronş gittikçe incelen bir çok dala ayrılarak bronşcukları oluşturur. Her bir bronşcuk alveol denilen yapılarla sonlanır.

8 AKCİĞERLER Göğüs boşluğunda, bir sağda diğeri solda olmak üzere çift akciğer bulunur. Pembe renkli ve süngerimsi yapıda olan akciğerlerimiz göğüs kafesimiz tarafından korunur. Akciğerlerin yapısında çok ince duvarları olan alveoller bulunur. Alveoller, çok sayıda kılcal damarlarla çevrilmiştir.

9 SOLUK ALIP VERMEMİZ NASIL GERÇEKLEŞİR
Soluk alıp vermede diyafram kası, kaburgalar arası kaslar ve akciğerlerimiz birlikte çalışır. Diyafram: göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran kas tabakasıdır. Diyafram kasının kasılıp gevşemesi, göğüs boşluğunun hacmini değiştirdiğinden soluk alıp vermede etkisi büyüktür.

10 Soluk alma: soluk alma sırasında diyafram kasılarak düzleşir
Soluk alma: soluk alma sırasında diyafram kasılarak düzleşir. Aynı esnada kaburgalar arası kaslar da kasılarak göğüs kafesinin dışa doğru genişlemesini sağlar. Böylece göğüs boşluğunun hacmi genişler ve solunan hava akciğerlerin içine dolar. Soluk verme: soluk verme sırasında diyafram gevşeyerek yukarı doğru kubbeleşir. Aynı sırada kaburgalar arası kaslar da göğüs kafesini daraltır. Böylece akciğerler sıkıştırılarak içindeki havanın dışarı atılması sağlanır.

11 SOLUNUM SİSTEMİ YAPI VE ORGAN-lARI GÖREV-LERİ HASTA-LIKLARI Burun
SAĞLIĞI Burun Yutak Gırtlak Soluk Borusu Bronş ve Bronşcuklar Alveol Akciğerler Soluduğumuz havadaki oksijenin kana geçmesini sağlar, kandaki karbon dioksidi ise vücuddan uzaklaştırır. Verem Bronşit Astım Zatüüre Akciğer kanseri Gırtlak kanseri Grip Sigara içmemek ve içilen ortamdan uzak durmak Temiz hava solumaya özen göstermek Verem gibi hastalıklara karşı aşı yaptırmak.


"SOLUNUM SİSTEMİ SOLUNUM ORGANLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları