Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CİSİMLERİ HAREKET ETTİRME VE DURDURMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CİSİMLERİ HAREKET ETTİRME VE DURDURMA"— Sunum transkripti:

1 CİSİMLERİ HAREKET ETTİRME VE DURDURMA
ADI SOYADI: BENNU GÜNCE DOĞAN SINIFI : 3 / A NUMARA : 384 TÜRKKONUT İLKOKULU

2 VARLIKLARIN HAREKET ÖZELLİKLERİ
Varlıklar canlı ve cansız olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Canlı varlıkları cansız varlıklardan ayıran en önemli özelliklerden biri kendi kendilerine hareket edebilmeleridir. Cansız varlıklar ise kendi başlarına hareket edemezler. Ancak dışarıdan bir etkiyle hareket edebilirler.

3 Bir hareketlinin, bir zaman dilimi içerisindeki yer değiştirmesine hız denir. Harekette hız, varlıkların çabukluğunu veya yavaşlığını belirtir. Hareketlinin hızı artıkça o yolu alma süresi kısalır. Koşarken hızlı, yürürken daha yavaş hareket ederiz.

4 VARLIKLARIN HAREKET TÜRLERİ
Varlıkların beş temel hareket çeşidi vardır. Bunlar hızlanma, yavaşlama, dönme, sallanma ve yön değiştirme şeklindedir. HIZLANMA YAVAŞLAMA DÖNME SALLANMA YÖN DEĞİŞTİRME

5 HIZLANMA Bir varlığın giderek hızı artıyorsa, bu harekete hızlanma denir. Havalanmaya başlayan uçak, daldan düşen elma, fırlatılan ok…

6 YAVAŞLAMA Bir varlığın hızı giderek azalıyorsa , bu harekete yavaşlama denir. İnişe geçen uçak, frenine basılan araç…

7 DÖNME Bir varlığın sabit bir noktadan kendi çevresinde hareket etmesine dönme hareketi denir. Dünyanın, tekerleğin, topacın hareketi dönme hareketidir.

8 SALLANMA Bir varlığın sabit bir noktadan sağa sola veya öne arkaya sallanarak hareket etmesine sallanma hareketi denir. Salıncak, beşik, sallanan koltuk vb.

9 YÖN DEĞİŞTİRME Bir topun hareketi sırasında yönü değişiyorsa, varlığın yaptığı harekete yön değiştirme hareketi denir. Çekilen şut, potadan dönen top vb.

10 CİSİMLERİ HAREKET ETTİRME VE DURDURMA
Hareketle kuvvet arasında önemli bir ilişki vardır. Hareket halindeki cisimleri durdurmak veya duran cisimleri hareket ettirmek için itme veya çekme kuvveti uygulamak gerekir.

11 Bisikleti durdurmak için fren sıkarak tekerleğin dönme hızını azaltırız. Hareket ettirmek için pedal çevirerek itme kuvveti uygularız.

12 KUVVET Duran bir cismi harekete geçirmek, hareket yönünü değiştirmek için yaptığımız itme veya çekmeye kuvvet denir.

13 İTME KUVVETİ Varlıkların bizden uzaklaşması için uyguladığımız kuvvete itme kuvveti denir. Alış veriş arabasını itmek gibi

14 ÇEKME KUVVETİ Varlıkların bize yaklaşması için uyguladığımız kuvvete çekme kuvveti denir.

15 HAREKETLİ CİSİMLERİN NEDEN OLABİLECEĞİ TEHLİKELER
Dönen veya hızlı hareket eden araçları yavaşlatmaya veya durdurmaya çalışmak tehlikeli olabilir. Can ve mal kaybı oluşabilir. Çalışırken vantilatör, matkap gibi kesici ve delici aletlerin ucuna dokunmamalıyız.

16 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM


"CİSİMLERİ HAREKET ETTİRME VE DURDURMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları