Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İ ve D Sistemlerinin Temel bileşenları. İ ve D sistemlerinin Temel bileşenları Dünya Bankasındaki deneyim, İ ve D sistemlerinin temel bileşenlarının belirlenmesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İ ve D Sistemlerinin Temel bileşenları. İ ve D sistemlerinin Temel bileşenları Dünya Bankasındaki deneyim, İ ve D sistemlerinin temel bileşenlarının belirlenmesi."— Sunum transkripti:

1 İ ve D Sistemlerinin Temel bileşenları

2 İ ve D sistemlerinin Temel bileşenları Dünya Bankasındaki deneyim, İ ve D sistemlerinin temel bileşenlarının belirlenmesi konusunda yardımcı olmuştur – Sistem yaklaşımı – Bir Sistem, bir bütünü oluşturan birbiriyle bağlantılı ve ilişkili bileşenler grubudur. (Senge, 1990) – Bir İ ve D sistemi genelde üç spesifik bileşen grubundan oluşur,

3 Fonksiyonel bir İ ve D Sistemi 12 Temel Bileşenden oluşmuştur. Neden bileşenler? Sistem, bir bütünü oluşturan birbiriyle bağlantılı ve ilişkili bileşenler grubudur. (Senge, 1990) Neden 12 bileşen? – Aslında HIV İ ve D sistemleri için geliştirilmiş olmasına rağmen, prensipler bütün sektörlere uygulanabilir. – Bu nedenle, İ ve D sistemleri için bileşenlere ihtiyaç vardır. Neden 12 bileşen? – Operasyonel deneyimden geliştirilmiştir.

4

5 Fonksiyonel bir İ ve D Sisteminin 12 bileşeni 12 bileşen 3 türde gruplanabilir: – Çevreyi etkinleştirme İnsanlar, ortaklıklar ve planlama – Veri ve Bilgi Veri toplama, elinde tutma ve doğrulama – Karar verme mekanizmasında kullanım Kimin hangi kararları ne zaman aldığını anlayarak buna göre bir tasarım yapmak gerekir. Amaç, sadece rapor vermek değil, karar verme mekanizmasında geri besleme olarak kullanımını sağlamak. a

6 12 bileşenun Ayrıntılı Açıklamaları İnsanlar, ortaklıklar ve planlama İ ve D için çevreyi etkinleştirme Neyle ilgilidir? – İnsanlar (bileşen 1) – Eğitimli kişiler(bileşen 2) – Birlikte çalışmak (bileşen 3) – Planlamak (bileşen 4) – Operasyonel hale getirmek ve maliyet (bileşen 5), ve – Tamamen fonksiyonel hale getirmek için İ ve D sistemini motive etmek. (bileşen 6)

7

8

9 12 Bileşenin Ayrıntılı Açıklaması Verileri toplamak, elinde tutmak ve doğrulamak İ ve D planı, izleme ve değerlendirme için hangi verilerin elde edilmesi gerektiğini tanımlar Bu halkadaki bileşenler, ulusal İ ve D sisteminin bir parçası olarak gerekli olan bütün veri türlerinin toplanmasına, elde tutulmasına ve doğrulanmasına yardımcı olur.

10

11

12 Sonuçları geliştirmek için Bilginin Kullanımı(Geri Besleme) Başarılı olabilmek için izleme bilgilerinin kullanılması gerekmektedir! Raporların derlenmesi ve toplanması için kim sorumlu olacak Zamanlamayı ve olası kullanıcıları dikkate al – Bütçenin hazırlanırken veya performans gözden geçirilirken göstergeler elde olacak mı? – Karar vermede kilit kişiler kimlerdir? – Veriler nasıl sunulacaktır?

13

14 Birkaç soru Halen hangi İ ve D Sistemi bileşenleri mevcuttur? Ulusal düzeyde İ ve D Sisteminin geliştirilmesinde kilit ortaklar kimlerdir? “Sonuçlar hakkında geri besleme” türlerinden hangileri mevcuttur? Bakanlığınızda karar vermede veriler nasıl kullanılmaktadır?


"İ ve D Sistemlerinin Temel bileşenları. İ ve D sistemlerinin Temel bileşenları Dünya Bankasındaki deneyim, İ ve D sistemlerinin temel bileşenlarının belirlenmesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları