Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜNİTE ADI:KUVVET VE HAREKET KONU: YAYLARI TANIYALIM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜNİTE ADI:KUVVET VE HAREKET KONU: YAYLARI TANIYALIM."— Sunum transkripti:

1 ÜNİTE ADI:KUVVET VE HAREKET KONU: YAYLARI TANIYALIM

2 BU RESİMLERDE NE TÜR ALETLER KULLANILMAKTADIR?

3 Kuvvet uygulandığında şekli değişebilen ve uygulanan kuvvet ortadan kaldırıldığında eski haline dönebilen maddelere esnek madde denir. Örnek: sünger,lastik,balon Yaptığımız etkinlikteki yayı da esnek madde olarak adlandırabiliriz.

4 Tüm yayların esneklik özellikleri aynı değildir.yayların esneklik özellikleri farklı oldukları için günlük hayatta farklı alet ve malzemelerde kullanılır. Örneğin: trambolin gibi eğlence aletinde kalın ve sert yay kullanılırken,kalem de ince ve yumuşak yay kullanılır.

5 KULLANILAN YAYLARIN İNCE-YUMUŞAK,KALIN- SERT OLMASI UYGULANAN KUVVETLE İLGİLİDİR.

6 YAYIN OLUŞTURDUĞU KUVVET

7 YAYIN UYGULADIĞI KUVVETİN YÖNÜNÜ BULMA

8 AĞIRLIK-UZAMA MİKTARI GİRAFİĞİ ÇİZELİM

9

10 Ağırlığın, bir cisme etki eden yer çekimi kuvveti olduğunu ve ağırlığın dinamometre ile ölçüldüğünü 6.sınıfta öğrenmiştik. Dinamometrelerin yapımında yayların esneklik özelliğinden yararlanılır. Yaylar, uygulanan kuvvetle doğru orantılı olarak uzarlar. Dinamometreler,içlerindeki yayların esneklik özelliğine bağlı olarak farklı aralıklarda ölçeklendirilmiştir.

11 Kütlesi büyük olan cisimlerin ağırlığını ölçmek için dinamometrelerde kalın ve sert yaylar tercih edilir. Kütlesi küçük olan cisimlerin ağırlığını hassas ölçmek içinse ince ve yumuşak yaylar kullanılır.

12 ETKİNLİK Fotoğraflardaki yayların ve esnek cisimlerin hangi amaçla kullandıklarını söyleyiniz. ŞEKİL 1 ŞEKİL 2ŞEKİL 3

13 GÜNLÜK HAYATTA YAYLAR HANGİ ARAÇ VE GEREÇLERDE KULLANILMAKTADIR?(Pazar yeri)


"ÜNİTE ADI:KUVVET VE HAREKET KONU: YAYLARI TANIYALIM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları