Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANA BABA OKULU-II ÖZEL OĞUZ FEN BİLİMLERİ TEMEL LİSESİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANA BABA OKULU-II ÖZEL OĞUZ FEN BİLİMLERİ TEMEL LİSESİ."— Sunum transkripti:

1

2 ANA BABA OKULU-II ÖZEL OĞUZ FEN BİLİMLERİ TEMEL LİSESİ

3 BİREYLERİN GELİŞİM DÖNEMLERİ VE ÖZELLİKLERİ  1)Doğum Öncesi  2)Bebeklik(0-2)  3)İlk Çocukluk(2-6)  4)Son Çocukluk(6-12)  5)Ergenlik(12-18)  6)İlk Yetişkinlik (18-30)  7)(Orta) Yetişkinlik(30-60)  8)İleri Yetkişkinlik (Yaşlılık)(60 ve üstü)

4 1)Doğum Öncesi  Anne karnındaki bebek annenin beslenmesinin yanında fiziksel ve sosyal çevreden etkilenir.

5 2)Bebeklik(0-2)  Temel güven duygusunun geliştiği dönemdir. Güven duygusunun gelişmesi için 1)İhtiyaçları zamanında karşılanmalıdır. 2)Bebeğe bakan bakıcının üç özelliği olmalıdır. a.Aşinalık (Tanıdıklık) b.Tutarlılık c.Süreklilik

6 İLGİ GÖSTERİN *Bir kişiye ne kadar ilgi gösterirseniz size o kadar çok şey verir. *İlgi görmek herkesin hoşuna gider. İlgi ve sevgi vermeden alınamayacak hazinelerdir. *Dünyada bir insan için en onur kırıcı, en en yıpratıcı şeylerden biri ‘sıradan’ muamelesi görmektir.

7 Sevgiden yoksun çocukların büyümesi, yürümesi, konuşması gecikir. Zeka düzeyinde gerileme olur. Bir gül fidanı nasıl suya havaya ışığa ve toprağa muhtaçsa çocuk da sevginin şefkatin, karşılıklı saygının olduğu mutlu bir aile toprağına muhtaçtır.

8

9 Tek istekleri ‘sevgi ve ilgi’

10 3)İlk Çocukluk(2-6)  Bağımsızlık girişiminde bulunmak ister.  Temel ihtiyaçların (tuvalet ve yemek) karşılanmasının öğrenildiği dönemdir.  Büyük kasların hızlı geliştiği dönemdir.  Erkeklerde büyük kas gelişimi kızlardan daha hızlıdır.

11  Çocuklar gelişen dil becerileri ile psikomotor becerisini, artan merak ve araştırmacı özellikleri ile birleştirirler.  Merakını giderme adına çok soru sorar ve çok araştırır.  Sevginin ve ilginin paradan daha önemli olduğunu unutmayalım!

12  …………………… anne baba tutumunun çocuğa en çok zarar verdiği dönemdir.  Bu dönemdeki krizleri başarılı bir şekilde atlatamayan bireylerde daha çok ……………. kimlik oluşur.

13 4)Son Çocukluk(6-12)  Bu dönem okuma, yazma, hesap gibi temel konuların öğrenildiği dönemdir.  En önemli sosyal çevre öğretmendir.  Okul dönemidir akademik özgüvenin kazanıldığı dönemdir.  Araç gereçler kullanarak bir şeyler oluşturmanın olduğu dönemdir.  ………………………………. anne baba tutumu çocuğa çok zarar verir.  Küçük kas gelişiminin hızlı olduğu dönemdir.

14 5)Ergenlik(12-18)  Kimlik özelliklerinin kanıldığı dönemdir.  Ergeni kendi dönemlerimizle kıyaslamak yanlıştır. Çünkü tarihsel zamanın etkisi vardır.  Ergenliği problemli dönem olarak değil, geçmiş yıllarda biriken problemlerin dışa vurumu olarak görmek gerekir.

15  Ergenlikteki aşırılıklar, baskı ve yasaklarla değil duygusal bağların kuvvetlendirilmesiyle çözüme kavuşur.  Göğüs düğümcükleri (jinekomasti): Erkek çocuklarda görülen göğüslerde kısmi büyüme ve şişkinlik durumudur.  Beden uzuvlarının farklı büyümeleri nedeniyle oluşan uyumsuzluk geçici sakarlığa neden olabilmektedir.

16 6)İlk Yetişkinlik (18-30)  İş ve eş seçimi ile yakınlık yalnızlık duygusu gelişir.  Yakınlık duygusu gelişen bireylerin temel güven dönemini olumlu yaşantılarla geçirdiği söylenebilir.  Dönemi başarılı bir şekilde atlatamamış bireyler sosyal ilişkilerden kaçınırlar, içe kapanıktırlar.  Ev geçindirme (mutlu-mutsuz)

17 7)(Orta) Yetişkinlik(30-60)  Üretkenlik: Kişinin kendisi ve başkaları için ortaya koyduğu bütün çabalardır. Üretkenlik, meslekte meleke kazanmaktır.  Kendi kendine yeten bir nesil yetiştirmek ve bu nesile rehberlik etmek temel amaçtır.  Bu dönemi yaşayan öğretmenler yetiştirdikleri öğrencilerin kalitesi ile övünürler.  Ekonomik standartları yakalamak.  Eşiyle kendini bir kişi olarak görmek

18 YETİŞKİNLİK DÖNEMİ, HAYAT YOLUNUN YARISI. BU DÖNEMİ CAHİT SITKI TARANCI «OTUZ BEŞ YAŞ» ŞİİRİ İLE FARKLI BİR AÇIDAN ANLATMIŞ. Öğrencilerimizden İlayda AKSAKAL Cahit Sıtkı TARANCI’NIN ‘OTUZ BEŞ YAŞ’ adlı şiirini okuyacak.

19 8)İleri Yetkişkinlik (Yaşlılık)(60 ve üstü)  Kişi geçmişe bakarak hayatının bir değerlendirmesini yapar.  Keşke, pişmanım geriye dönük değerlendirmelerin yoğun olduğu dönemdir.  Hayatı istediği gibi geçiren kişiler, benlik bütünlüğünü kazanır.  Emekliliğe uyum ve yaş grubu ile yakınlaşma  Fiziksel mekanı düzenleme  Eş kaybına uyum sağlama

20 SORULAR VE CEVAPLAR

21 SEMİNERİMİZE KATILDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER «ANA BABA OKULU» SEMİNERİNİ ÖZEL OĞUZ FEN BİLİMLERİ TEMEL LİSESİ sundu...


"ANA BABA OKULU-II ÖZEL OĞUZ FEN BİLİMLERİ TEMEL LİSESİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları