Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kardeşler,engelli kardeşlerin bakımı konusunda aldıkları sorumluluktan dolayı baskı hissedebilirler. Engelli olmayan çocuklar,engelli kardeşinden ailenin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kardeşler,engelli kardeşlerin bakımı konusunda aldıkları sorumluluktan dolayı baskı hissedebilirler. Engelli olmayan çocuklar,engelli kardeşinden ailenin."— Sunum transkripti:

1

2 Kardeşler,engelli kardeşlerin bakımı konusunda aldıkları sorumluluktan dolayı baskı hissedebilirler. Engelli olmayan çocuklar,engelli kardeşinden ailenin ev işlerine yardımcı olmaları beklenmemesinden dolayı kıskançlık duyabilirler.

3 Kardeşlerine duydukları kıskançlık,düşmanlık,kızgınlık duygularından dolayı kendilerinde suçluluk duygusu hissedebilirler. Kardeşlerini kendi arkadaş gruplarına dahil etme konusunda arkadaşlarına gücenebilirler.Ayrıca engelli bir kardeşe sahip olmalarından dolayı akranlarının tepkilerini yaşayabilirler.

4 Kardeşlerinin fiziksel özellikleri veya uygunsuz davranışlarından dolayı utanma hissedebilirler. Daha küçük kardeşlerin olayları gerçekçi olarak yorumlaması zor olabilir. Engelli olmayan kardeşler anne babalarının engelli kardeşe ayırdıkları zamanı reddedilme olarak hissedebilir,gücenip kızabilirler.

5 Anne babalarının engelli kardeşlerini neden daha çok sevdiklerini merak edebilirler. Özellikle ablalar ev işlerini ve engelli kardeşlerinin bakım sorumluluğunu üstlenmek durumunda kalmaktadırlar. Kardeşinin bakım sorumluluğunu çok yoğun bir şekilde üstlenen ablanın gelişimi olumsuz yönde etkilenebilmektedir.

6 Engelli kardeşe sahip kız kardeşler,engelli kardeşlerinin bakımı konusunda aşırı sorumluluk aldıklarında suçluluk ve öfke duyguları yaşamakta ve olumsuz davranışların artmasına neden olmaktadır. Kardeşler paylaşma ve yardımlaşma gibi toplumsal ilişkileri birbirlerinden öğrenirler. Büyüme aşamalarında başarılı olan çocuklar iyi aile ilişkileri içinde yetişmiş bireylerdir.

7 ENGELLİ KARDEŞİ OLAN BİREYİN YAŞADIĞI ZORLUKLAR  Çocuk kardeşi engelliyken,kendisinde bir şey olmadığı için kendini suçlayabilir.  Kardeşinin görüntüsünden ve davranışlarından utanabilir.  Kendisinin ileride özürlü biri olabileceğine dair korku gelişebilir.  Kardeşi ile daha fazla ilgilenilmesi durumunda öfke ve kıskançlık duyabilir.

8  Kendisiyle benzer durumda olan başka birilerinin olmadığını düşünebilir.  Kardeşinin yapamadıklarını yapmak için kendisinde baskı hissedebilir.Her alanda kendisini başarılı olmak zorunda hisseder.  Kardeşinin durumuna ilişkin bilgi ihtiyacındadır.

9 AİLELERE ÖNERİLER Hazır olmadığı sorumluluklar yüklemeyin. Onun da duyguları olduğunu unutmayın. Duygularını ifade etmesi için cesaretlendirin. Karar alırken onun da fikrini sorun. Kardeşinin durumu hakkında diğer kardeşleri doğru bilgilendirin.


"Kardeşler,engelli kardeşlerin bakımı konusunda aldıkları sorumluluktan dolayı baskı hissedebilirler. Engelli olmayan çocuklar,engelli kardeşinden ailenin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları