Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KIŞ SPORLARI BEĞÜM ŞEVVAL ÜNAL.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KIŞ SPORLARI BEĞÜM ŞEVVAL ÜNAL."— Sunum transkripti:

1 KIŞ SPORLARI BEĞÜM ŞEVVAL ÜNAL

2 BUZ HOKEYİ Buz Hokeyi adından da anlaşılacağı gibi buzun üzerinde iki takımla oynanan bir spor veya oyundur. Oyuncular hokey patenlerini giyip hokey sopalarıyla diski (pakı) kontrol etmeye çalışırlar. Oyuncular diski (pakı) kaleye sokarak sayı bulurlar. Takımda biri kaleci olmak üzere altı oyuncu molasız oynar. Aslen bir takımda 20'den fazla oyuncu vardır. Bir oyuncu kuralları ihlal ederse hakem ceza olarak takımı bir süreliğine 5 kişiyle oynatır. 26x56 mt. genişlikte bir alanda oynanır. 15 ya da 20 dakikalık üç devreden oluşur.

3 BUZ HOKEYİ

4 Buz Hokeyi Sahası Buz hokeyi konusunda Kanada, Rusya, İsveç, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri ve Slovakya önde gelen ülkelerdir. Dünyadaki en iyi oyuncuların çoğu NHL'dendir (Ulusal Hokey Ligi). Yılın sonunda Stanley Kupası'nı kazanmaya çalışırlar. Kuzey Amerika'da kadınlar Bayanlar Ulusal Hokey Ligi ve Bayanlar Batı Hokey Ligi'nde oynar.

5 ARTİSTİK BUZ PATENİ Artistik buz pateni bireysel, çift ya da grup olarak buz üstünde dönüş, atlayış, kaldırış, adım dizisi gibi hareketlerin yapıldığı bir olimpiyat sporudur. Yarışmalarda müzik eşliğinde, yapılacak dansın ya da gösterinin konusuna uygun kostümlerle gerçekleştirilir. Sporun uluslararası yönetim organı International Skating Union kısa adıyla ISU'dur.

6 ARTİSTİK BUZ PATENİ

7 ARTİSTİK BUZ PATENİ

8 KAYAKLI KOŞU Kayaklı koşu, engebeli ve dağlık bir arazide kayakla yapılan uzun mesafeli yarış. İskandinav ülkelerinde bir eğlence ve bir ulaşım biçimi olarak ortaya çıkan kayaklı koşu bu ülkelerde popülerliğini korumaktadır. Kayaklı koşu kayakla yapılan öteki sporlarla karşılaştırıldığında muhtemelen en tehlikesizi ama en zahmetlisidir, özellikle uzun mesafelerde çok dayanıklı olmayı gerektirir.

9 KAYAKLI KOŞU

10 SÜRAT PATENİ Sürat pateni, kadın ya da erkek atletlerin oval, buzdan bir pistte, viraj ve düzlüklerde ritmik ve güçlü bir kayış sergiledikleri bir spordur. Sürat pateni yarışları uzun kulvar, kısa kulvar ve maraton olmak üzere üç farklı sınıfta düzenlenir. Maraton yarışları uluslararası ve olimpik oyunlarda düzenlenmez. Uluslararası organizasyonlar ve Olimpiyat Oyunları'nda uzun kulvar yarışları sürat pateni yarışları olarak adlandırılırken, kısa kulvar yarışları kendi adıyla belirtilir.

11 Uzun Kulvar Sürat Pateni
Uzun kulvarlarda 500 m'den 10 km'ye kadar değişen mesafelerde patenciler yarışır. Çift kulvarlardan oluşan bu pistlerde aynı anda iki sporcu zamana karşı yarışır ve dereceleri kaydedilir. Her yarışçı kendi kulvarını izlemek zorundadır. İç kulvar avantajı sırasıyla bir yarışmacıdan öbürüne geçer; patenciler her turda belirli bir noktada kulvar değiştirirler. Etkinliğe bağlı olarak, yarışmacılar dairenin farklı yerlerinden başlar.

12 Kısa Kulvar Sürat Pateni
Kısa kulvar genellikle buzdan bir paten alanı üzerine kuruludur. Parkurda yarış çizgisi yoktur ve patenciler m'lik kulvarda pozisyon bulabilmek için itişirler. Kısa parkur etkinliklerinde şerit işaretleri olmayan bir daire içinde yarışan altı patenci vardır ve çarpışmalara sık rastlanır. Ayrıca kısa parkurlarda düzenlenen dört kişilik takımların katıldığı bayrak yarışları da vardır. Kısa kulvar yarışçıları başlangıçta hız kazanabilmek için kısa hızlı adımlar kullanır. bayanlar için de 500, 1,000, 1,500 ve 3,000 metre bayrak dallarında yapılır.

13 KISA KULVAR SÜRAT PATENİ

14 KIZAK Kızak küçük bir veya iki kişilik kızağa verilen isimdir. Oyuncular sırtüstü şekilde kızağın üstüne ve ayakları başa gelmektedir. Kızak ayrıca bu kızaklarla yapılan spor dalıdır. Bu kızakların zamana karşı yarışlarının mücadelesini içerir. Kaynaklar bu terimin ilk kez 1905 yılında kullanıldığını göstermektedir.

15

16 KIZAK

17 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM


"KIŞ SPORLARI BEĞÜM ŞEVVAL ÜNAL." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları