Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MECKEL DİVERTİKÜLÜ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MECKEL DİVERTİKÜLÜ."— Sunum transkripti:

1 MECKEL DİVERTİKÜLÜ

2 Meckel (Mekel) Divertikülü
Yaygın olarak görülen konjenital sindirim sistemi anomalilerden biri olan Meckel divertikülü; ince bağırsağın son kısmında bulunan divertikül (kese) tarzında bağırsağa açılan bir yapıdır. Divertikül ortalama 3-5 cm uzunluğundadır ve olguların çoğunda bağırsak mukozası yerine mide mukozası içerir. Buradaki mide mukozası salgıları çevre dokuları tahriş eder. Meckel divertikülü çocuklarda çoğu zaman belirtisiz olmasına rağmen kanama, enfeksiyon, bağırsak tıkanması ve delinme gibi komplikasyonlara sebep olabilir.

3  Barsak tıkanması belirti ve bulguları,  Ağrısız kanlı dışkı,
 Karın ağrısı,  Barsak tıkanması belirti ve bulguları,  Ağrısız kanlı dışkı,  Kanamaya bağlı anemidir.

4  Tanı Meckel divertikülü çoğunlukla belirti vermediği için, tanısı; laparatomi, laparoskopi ve röntgen sırasında rastlantısal olarak veya komplikasyonları ortaya çıktığında konulur

5

6 Tedavi ve hemşirelik bakımı
 Divertikül cerrahi olarak çıkarılır.  Ameliyat öncesi bakımda, dışkı kontrol edilerek varsa kanlı dışkı kaydedilir.  Bebeğin yaşam bulguları yakından izlenir.  Aldığı-çıkardığı sıvı takibi yapılır.  Enfeksiyonlar önlenir.  Ameliyat sonrası dönemde enfeksiyonların önlenmesi, beslenmenin sağlanması gibi konularda bakım ve eğitim verilir.


"MECKEL DİVERTİKÜLÜ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları