Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 7. DERS NOTU Konu: Dosya Yönetim.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 7. DERS NOTU Konu: Dosya Yönetim."— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 7. DERS NOTU Konu: Dosya Yönetim

2 DOSYA YÖNETİMİ  Şu ana kadar bir programda hesaplanan veya elde edilen veriler RAM’de saklanacak şekilde tanımlanmıştı. Yani, bilgisayar kapatıldığında veya MATLAB programı sona erdirildiğinde verilerde kaybolmaktaydı.  Oysa pek çok uygulamada elde edilen veriler daha sonra kullanılmak üzere saklanması gerekir. Bunun için verilerin bir dosyaya yazılması gerekmektedir.

3 MATLAB ’de VERİ GİRİŞ-ÇIKIŞ FONKSİYONLARI Dosya açma: fopen fopen komutu bilgi kaydetmek için veri dosyası açar veya oluşturur. Yazım formatı: dosya değişkeniverilerin kaydedileceği dosyanın adıdosyanın kullanım izni : r,w,.., vs.

4 Dosya kapama: fclose Dosya yazma ve/veya okumaya açılan dosyanın MATLAB ‟ den ilişkisini kesmeye (yani dosyayı kapamaya) yarayan komuttur. Kullanım formatı: Dosyaya bilgilerin kaydedilmesi: fprintf Verilerin ekrana yazılmasında kullanılan fprintf fonksiyonu, aynı zamanda fopen komutuyla açılmış dosyaya yazmakta da kullanılır. Kullanım formatı:

5 Uygulama: M=[1 2 3 4] şeklinde tanımlanan M dizisini (veya vektörünü) bir dosyaya kaydeden bir MATLAB programı yazınız

6 for döngüsüyle dosyaya yazma;

7 Uygulama: A=[1 5 11;2 4 5] şeklinde tanımlanan matrisi “veri.txt” dosyasına kaydeden bir MATLAB programı yazınız.

8 Var olan bir dosyadan bilgilerin okunması: fscanf Fscanf: Formatlanmış verileri içeren dosyadan değerleri okuma komutudur ve yazılımı:

9 Uygulama: Aşağıda verilen vektörü bir dosyadan okuyup b değişkenine atayan MATLAB programı yazınız.

10 Dosyadan belirli sayıdaki bilgilerin okunması Bir dosyadan belirli bir sayıdaki bilgilerin fscanf ile okutulması için fscanf komutu aşağıda verilen formatta kullanılır.

11 Uygulama: Aşağıda verilen vektörün ilk iki elemanını bir dosyadan okuyup b değişkenine atayan MATLAB programı yazınız.

12 Yanda verilen formattaki bir dosyadan bilgilerin aynı formatta okunması için:

13 Uygulama: Aşağıda verilen değerleri bir data dosyasına yazdırdıktan son bu data dosyasında yazılan sayıları kullanarak aşağıdaki fonksiyonun değerini hesaplayıp sonucu ana programda yazdıran bir MATLAB programı yazınız. Data dosyasına yazdırılacak değerler

14 Önce veri.txt dosyasına değerlerimizi yazdıralım.

15 Şimdi x ve y değerlerini veri.txt dosyasından okuyarak fonksiyonun değerlerini hesaplattıralım.

16 Ödev: Aşağıda verilen değerleri bir data dosyasına yazdırdıktan son bu data dosyasında bulunan sayıları kullanarak aşağıdaki fonksiyonun değerini hesaplayıp elde edilen sonuçları yeni bir dosyaya (sonuç.txt) yazdıran bir MATLAB programı yazınız. Data dosyasına yazdırılacak değerler Cevap Bu Şekilde Olacak

17 Kaynaklar: Ahmet Dumlu ders notlari 17


"BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 7. DERS NOTU Konu: Dosya Yönetim." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları