Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SERV İ S HAZIRLIKLARI DERS İ İŞE HAZIRLIK. İŞ KIYAFETİNİ GİYMEK ÜNİFORMA: Üniforma aynı işi yapan çalışanların iş esnasında giydikleri elbisedir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SERV İ S HAZIRLIKLARI DERS İ İŞE HAZIRLIK. İŞ KIYAFETİNİ GİYMEK ÜNİFORMA: Üniforma aynı işi yapan çalışanların iş esnasında giydikleri elbisedir."— Sunum transkripti:

1 SERV İ S HAZIRLIKLARI DERS İ İŞE HAZIRLIK

2 İŞ KIYAFETİNİ GİYMEK ÜNİFORMA: Üniforma aynı işi yapan çalışanların iş esnasında giydikleri elbisedir.

3 ÜNİFORMALARIN TAŞIMASI GEREKEN ORTAK ÖZELLİKLER 1- ŞIK OLMALIDIR 2- RAHAT OLMALIDIR 3- TERLETEN VE KOKU YAPAN KUMAŞLAR KULLANILMAMALIDIR 4- İŞİN GEREKLERİNE CEVAP VERMELİDİR 5- DAYANIKLI OLMALIDIR

4 KADEMELERE GÖRE KIYAFETLER Maitre d’Hotel: Genelde Maitre d’Hotel personeli koyu renk takım elbise giyer. Özel günlerde ve protokol yemeklerinde ise koyu renk smokin veya frak giyer.

5 SMOKİN VE FRAK Smokin şunlardan meydana gelir: Siyah smokin ceketi Dublesiz şeritli siyah pantolon Beyaz gömlek Siyah papyon Siyah çorap Siyah ayakkabı

6 SMOKİN VE FRAK Frak şunlardan meydana gelir: Kuyruklu siyah ceket Şeritli siyah pantolon Dik yakalı beyaz gömlek Beyaz papyon Beyaz eldiven Siyah silindir şapka Siyah ayakkabı Siyah çorap

7 CHEF DE RESTAURANT Maitre d’Hotelden sonra gelen en üst düzeydeki servis personelidir. Genelde koyu renk takım elbise giyer. Ama protokol yemeklerinde Maitre d’Hotel ile birlikte smokin veya frak giyebilir.

8 CAPTAİN Captainın kıyafeti kendisinden alt kademedeki personelden daha gösterişli, üst ademedeki personeldende daha sade olmalıdır. Diğer personelden ayrılabilmesi için zıt renkleri tercih edebilir.

9 CHEF DE RANG Her işletmenin chef de rang kıyafeti farklılık gösterebilir. Chef d’rang iş esnasında yiyeceklerle, içeceklerle çok uğraştığı için, çok hareket ettiği için rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Genelde siyah ceket, siyah pantolon, beyaz gömlek, siyah papyon, siyah çorap ve ayakkabı giyilir. Bayan servis personelinin kıyafeti çalıştığı kademe ve yere göre değişiklikler gösterir. Genelde koyu renk etek, açık renk bluz, fular ve önlük giyerler. Ama kahveci güzeli, hostes vb.görevlerde yer alan personelin kıyafeti işin özelliğine göre değişiklik gösterebilir.

10 COMMİS DE RANG Komi kıyafeti genelde sade, koyu renkli dik yakalı gömlek, siyah pantalondur. Ayakkabısı ve çorabı siyahtır. Kominin elbisesi çok kirlendiği için koyu renk tercih edilir.

11 BAR PERSONELİ Barmen Bar tender-Bar maid Bar garsonu-Hostes Bar komisi

12 BARMEN Barda çalışan personelin kıyafeti diğer servis personelinden farklıdır. Bar personeli klasik kıyafetlerin yanında Göz alıcı, renkli kıyafetlerde giyebilir. işletmelerin kendine has kıyafetleri olduğu gibi barın bulunduğu yerin durumuna göre de kıyafetleri olabilir. Örneğin, havuz ve plaj barlarda hawai gömlekler, bermuda şortlar giyelebilirler

13 BAR GARSONU-HOSTES Erkeklerde siyah pantolon, beyaz gömlek, siyah papyon ve siyah ayakkabıdan oluşur. Bayanlarınki ise koyu renk etek, açık renk bluz ya da gömlek, fular ve siyah ayakkabıdan oluşur. işletmenin yapısı ve barların yeri itibariyle bu kıyafetler değişiklik gösterebilir.

14 BAR KOMİSİ Bar komisi de siyah pantolon, açık renk gömlek ve siyah ayakkabıdan oluşan kıyafet giyer. Servis komisine göre gömleğinin rengi daha açık olabilir.

15 AŞÇI AŞÇI KIYAFETİNİN PARÇALARI: CEKET PANTOLON ÖNLÜK MUTFAK BEZİ KEP FULAR AYAKKABI

16 CEKET… Aşçı ceketi beyaz renkte, kolayca çıkarılabilen, düğmeleri top top olan, yıkamaya dayanıklı ve pamuk karışımlı olmalıdır. Kullanılan düğmeler de çıkarılabilen cinsten olmalıdır.

17 ÖNLÜK VE PANTOLON Pantolon: Genelde beyaz renkte olmalıdır. Ama kareli veya açık başka renklerde de olabilir. Pamuk karışımlı ve dayanıklı kumaştan yapılmış olmalıdır. Önlük: Aşçı önlüğü beyaz renkte pamuk karışımlı ve yıkamaya dayanıklı kumaştan yapılmış olmalıdır. Önlükler iki çeşittir: Bel ve diz arası, göğüs ve diz arası. Şef aşçılar kısa önlüğü, yardımcı aşçılar uzun önlüğü takarlar

18 ÖNLÜK VE PANTOLON

19 MUTFAK BEZİ, KEP, FULAR Mutfak Bezi: Mutfak bezi, temizlik bezi değildir. Mutfak bezi sadece sıcak kapları taşımak için kullanılır. Pamuklu ve dayanıklı kumaştan yapılmış olmalıdır. Kep: Kep beyaz renkte, uzun, kısa, fırfırlı olmaktadır. Şefler uzun, aşçılar kısa, bayanlar fırfırlı kep (şapka) takarlar. Fular: Fular beyaz renkli, ince ve pamuklu kumaştan yapılmış olmalıdır. Fuların esas amacı akan teri emmektir. Aynı zamanda kıyafeti tamamlayıcı aksesuar olarak da kullanılır.

20 MUTFAK BEZİ, KEP, FULAR

21 DİĞER PERSONELLER UÇAK SERV İ S PERSONEL İ (KAB İ N)

22

23 UÇAK SERVİS PERSONELİ (YER)

24 FUAR VE KONGRE HOSTESLERİ

25 PERSONELİN ÜZERİNDE BULUNDURMASI GEREKEN EŞYALAR SERVİS PEÇETESİ ADİSYON TİRBUŞON KALEM KİBRİT SAAT İSİMLİK

26 PERSONEL DOLABINDA BULUNMASI GEREKEN EŞYALAR YEDEK İÇ ÇAMAŞIRI YEDEK ÜNİFORMA YEDEK AYAKKABI TERLİK DEODORANT, KOLANYA TIRNAK MAKASI ŞAMPUAN HAVLU TRAŞ TAKIMI DİKİŞ SETİ DİŞ FIRÇASI VE MACUNU AĞRI KESİCİ

27 PERSONEL DOLAPLARI


"SERV İ S HAZIRLIKLARI DERS İ İŞE HAZIRLIK. İŞ KIYAFETİNİ GİYMEK ÜNİFORMA: Üniforma aynı işi yapan çalışanların iş esnasında giydikleri elbisedir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları