Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 Ikiye ayrilir: maddi ve resmen kaynaklar.  Maddi kaynaklar toplulukta oldugu durumlardir. Bu aslinda topluluk icinde fakli iliskiler ve onlar hukuka.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " Ikiye ayrilir: maddi ve resmen kaynaklar.  Maddi kaynaklar toplulukta oldugu durumlardir. Bu aslinda topluluk icinde fakli iliskiler ve onlar hukuka."— Sunum transkripti:

1

2  Ikiye ayrilir: maddi ve resmen kaynaklar.  Maddi kaynaklar toplulukta oldugu durumlardir. Bu aslinda topluluk icinde fakli iliskiler ve onlar hukuka gore duzelenmis.  Resmen kaynaklar hukuk ve kanun normalar. Ceza hukuku icin bu tum yasal hareketlerdeki normalar. Bu normalar icinde bazi davranislar ve onlar icin cezalar yazilmis.

3 Ceza hukukun kaynaklari KanunAnayasa Uluslararasi sozlesmeler Ikincil yasal hareketler Orf ve adet hukuku Ictihadi

4  Ceza hukukun yorumlamasinin turleri: ◦ Subjeye gore ◦ Metoda gore ◦ Hacima gore

5 Subjeye gore Otantik Mahkeme Doktriner Metoda gore Gramatik Mantik Sistem Tarihi Karsilastirmali Hacima gore Dar anlaminda Genis anlaminda

6  I Zaman mevzuati  II Alan mevzuati

7  A) CEZA KANUNUN YURURLUGE GIRISI VE CIKISI ◦ FAILE suçun işlenmesi sırasında yürürlükte olan yasayı uygulamak zorundayiz!

8  Bir ceza kanunu uygulama baslangici onun yururluge girisi zamanidir.  Ceza kanunu iki tarzinda yururluge girebilir: acikca ve dolayli sekilde.  VACATIO LEGIS: resmi gazetede yayinlama ve yururluge giris arasinda zamani. Ceza kanunun yururluge cikisi ikiye ayrilir: acikca ve dolayli sekilde.

9  B) YASANIN GERIYE DONUK UYGULAMA  Eger bir olay bir kanunun yururluge giristen daha once ortaya cikti, ceza usul icinde hangi kanun uygulayacagiz?

10  Yasal ilkesine gore yasal geriye donmez.  Ceza hukukta bir istisna vardir: „ Eger ceza kanun suc islendikten sonra bir ve ya iki sefer degistirilmis olursa, faiile daha hafif kanun uygulanacak”.

11  Iki kanun arasinda bir olay suc anlamadigini birisi daha hafif sayilir;  Eger her iki kanun bir olay suc olarak anlar; eski kanun hem kasitli hem de kasitsiz sorumluglu belirse, yeni ise sadece kasitsiz sorumlulugu belirse; yeni kanun daha hafiftir;  Eger bir kanunda suc kagitlamama suclulugun dislatsa, bu kanun daha hafif sayilir;  Eger birkac kanundan birisi ceza hafifletici durum verirse, o kanun daha hafif sayilir;  Eger birkac kanundan birisi ture gore daha hafif ceza sunarsa; o kanun daha hafif sayilir;  Eger birkac kanundan birisi daha hafif ceza miktari sunarsa; o kanun daha hafif sayilir;  Eger bir kanun daha dusuk ozel cezanin alt siniri sunarsa, o daha hafiftir;  Eger bir kanun her ceza hem de guvenlik tedbiri sunmazsa; o daha hafiftir;  Eger bir kanun onun etkilerine gore eski gibiyse, genel kurali uyguliyoruz;

12  Alan mevzuatinin prensipi uygulamada uc eleman onemlidir: ◦ Devletin alani; ◦ Failin vatandasligi; ◦ Suc kime karsi islenmis.

13  Dort prensip: ◦ Alan prensipi ◦ Kisisel prensipi ◦ Korucu prensipi ◦ Evrensel prensipi

14


" Ikiye ayrilir: maddi ve resmen kaynaklar.  Maddi kaynaklar toplulukta oldugu durumlardir. Bu aslinda topluluk icinde fakli iliskiler ve onlar hukuka." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları