Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EYYÜBİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EYYÜBİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ"— Sunum transkripti:

1 EYYÜBİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

2 Zorbalık nedir? Size ya da başka birine yapılan her türlü eziyet zorbalıktır. Zorba, size veya başka birine eziyet eden kimsedir. Zorbalar başka kişilere sataşırlar. Başkalarına karşı çok sert davranırlar ve onların duygularını incitirler.

3 Zorbalık nedir? Bir ya da birden çok öğrenci kendilerinden daha güçsüz olan öğrencilere bilerek , isteyerek ve sürekli bir biçimde tekme atıyorlarsa, tokat vuruyorlarsa,korkutuyorsa,dalga geçiyorlarsa, kızdırıp, Lakap takıyorlarsa, küçük düşürücü sözler ve küfürler ediyorlarsa, dedikodu yapıyorlarsa, para ya da diğer eşyalarını zorla alıyorlarsa, tehdit ediyorlarsa, arkadaş grubundan dışlayıp yalnızlığa terk ediyorlarsa BU BİR SALDIRGANLIK TÜRÜDÜR VE BUNA ZORBALIK DENİR.

4 Zorbalık herkesin başına her yaşta gelebilir, okulda, oyun alanında, evde, internette. Birisi sizi itebilir, size vurabilir, eşyalarınızı alabilir, size lakap takabilir, sizi bilerek görmezden gelip dışarıda bırakabilir ya da farklı olduğunuz için sizle dalga geçebilir.

5 ZORBANIN ÖZELLİKLERİ Yaptıkları davranışı önce reddederler,sonra suçu başkasına atarlar ve en nihayet mağdurun hak ettiğini söylerler. Mağdurların acı çekmesinden kendilerini sorumlu tutmazlar, bundan zevk alırlar. Mağdurların onları kışkırttıklarını söyleyerek suçu onlara atarlar.

6 ZORBALIK DAVRANIŞLARI
Örneğin sıraların arasından geçerken bir arkadaşınızın ayağına takılıp düştünüz. Bu zorbalık mı? Hayır, bir kaza. Neden? Çünkü sizi incitmek istemedi. Muhtemelen bu olaydan sonra arkadaşınız sizden özür dileyecektir. Ama siz geçerken çelme taksaydı ne olurdu? Zorbalık; çünkü bilerek sizin canınızı yakmak istedi. Bunu yapan insan sizden özür dilemez.

7 Zorbalık Türleri Fiziksel Zorbalık: Bireylerin fiziksel olarak zarar verecek eylemlerde bulunmasıdır. Tekme atma, yumruklama, itme, taş atma gibi.

8 Sözel Zorbalık: Bireylerin birbirlerine hakaret, tehdit ve küfür içeren sözler söylemesinin yanında, dedikodu ve iftira yayma, isim takma gibi eylemleri içerir.

9 Duygusal (Psikolojik) Zorbalık:, dedikodu yayma, iftira atma, oyunlara almama, kimsenin onunla arkadaş olmasına izin vermeme, gibi davranışlar bu türün içinde yer alır.

10 SİBER ZORBALIK Cep telefonu veya internet yoluyla zarar verme şekline siber zorbalık adı verilmektedir. Örneğin; mesaj atma, internette resim paylaşma izlenecek videolar\Bir Sanal Zorbalık Hikayesi.mp4

11 ZORBALIKTA ÜÇ GRUP VAR:
ZORBALARizlenecek videolar\zorba.mp4 MAĞDURLAR izlenecek videolar\mağdur.mp4 İZLEYİCİLER izlenecek videolar\seyirci.mp4

12

13 ZORBALIKLA İLGİLİ YANLIŞ İNANÇLAR
Zorbalıktan yalnızca “hanım evlatları, ana kuzusu” yakınır. Doğrusu: Sizlerin zorbalıktan şikayet etmeniz “hanım evladı” olduğunuz anlamına gelmez. Zorbalık, zalimlik ve haksızlıktır. Sizler, zorbalığın okulda hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu anlamalı ve zorbalığa maruz kaldığınızda şikayetinizi dile getirmelisiniz

14 Zorbalar Ne Yapar Zorba, alttan aldığınız sürece daha güçlenerek zorbalığını sürdürecektir.

15 Zorbayı ele vermek “ispiyonculuk” tur
Zorbayı ele vermek “ispiyonculuk” tur. Doğrusu: Zorbayı ele vermek “ispiyonculuk” değil, bildirmek demektir. Mağdura veya bir başkasına yardım etmek için suçluyu yetkililere bildiririz. Halbuki birisini “ispiyonlamakta” amaç, onun başını derde sokmaktır.

16 Bazı öğrenciler zorbalığı hak ederler. YANLIŞ
Zorbalıktan şikayet eden öğrenciler ana kuzusudurlar. YANLIŞ Zorbalık yapanları görmezden gelirseniz size bulaşmazlar. YANLIŞ Bir zorba ile baş etmenin en iyi yolu onunla kavga etmek ve intikam almaktır. YANLIŞ Zorbalığa uğrayan kişiler belli bir süre acı çekerler ama bunu daha sonra unutacaklarından pek de büyütülecek bir şey değildir. YANLIŞ Sadece erkekler zorbalık yapar. YANLIŞ izlenecek videolar\ps3.mp4.mp4

17

18

19 Zorbalığın sadece komik olduğunu düşünsen de, zorbalığa uğrayan çocuklar korkar ve üzülür.

20 ZORBALIK DAVRANIŞINA ŞAHİT OLURSANIZ:
NE YAPMALIYIM? Arkadaşlarınızla birlikte zorbalık yapan çocuğu nazikçe uyarın ve bu davranışların karşıdaki kişiyi çok incitebileceğini söyleyin. Zorbanın yaptıklarına gülmeyin, tezahürat yapmayın, alkışlamayın. Unutmayın bir gün sizde zorbalığa maruz kalabilirsiniz. Böyle bir durumda hemen öğretmenlerinizden birine haber verin. Zorbalığa maruz kalan kişiyle arkadaş olun, onu grubunuza alın. Zorbalık yapan çocuklarla da arkadaş olabilir; ona doğru davranışlarda bulunmayı öğretebilirsiniz. izlenecek videolar\zorbalığa hayır.mp4 izlenecek videolar\seyirci kalma.mp4

21 Zorbalık davranışına maruz kalanlar için: NE YAPMALIYIM?
Her şeyden önce bu davranışların sizin hatanız olmadığı, böyle bir davranışı kimsenin hak etmediğini ve bunların sadece sizin başınıza gelmediğini aklınızdan çıkarmayın. Dolayısıyla yardım aramaktan utanmayın, çekinmeyin, korkmayın. Güvendiğiniz birisine neler yaşadığınızı anlatın. Bu rehber öğretmeniniz, anneniz, babanız, öğretmeniniz, müdürünüz olabilir. Olayları anlatırken abartmayın, değiştirmeyin. Aksi halde söyledikleriniz sorgulanır. Yardım alana kadar pes etmeyin.

22 NE YAPMALIYIM? Beden duruşunuzu değiştirin.
Sırtınız ve başınızı dik tutun. Korktuğunuzu, alt üst olduğunuzu karşıdaki kişiye belli etmemeye çalışın. Eğer zorbalık yapan çocuk korktuğunuzu anlarsa daha da üstünüze gelebilir. Eğer sözlü olarak sizi taciz ediyorsa hiç cevap vermeyin, kafanızı çevirin ya da uzaklaşın. Bir müddet sonra sıkılıp, bırakacaktır. Zorbaların grup olarak dolaştığı yerlere gitmeyin.

23 NE YAPMALIYIM? Eğer fiziksel güç ya da şiddet kullanmaya kalktıysa hemen oradan uzaklaşmaya çalışın ve güvenli bir yere gidin. Zorbalık davranışları genellikle tenha yerlerde olur. Öğretmenlerin sizi göremeyecekleri, yardım isteyemeyeceğiniz yerlerde yalnız gezmeyin. Sizi koruyabilecek bir arkadaş grubu edinmeye çalışın. Zorbanın “kimseye söyleme “tehditlerine asla kulak asmayın. Olayı gizlerseniz zorbaya yardım etmiş olursunuz. Şiddete başvurmamalıyım bu durum o kişi ya da kişilerin isteğini yerine getirmek olacaktır.

24 Rahatsız olduğun şeyi söyle, ama asla karşındakine ve kendine zarar verme. Sakın vurma, çünkü kimsenin kimseye zarar vermeye hakkı yoktur… Yalnız ve arkadaşsız iseniz diğer yalnız dolaşanlara bakın ve onlarla arkadaşlık kurmaya çalışın. Hala yalnızsanız üzülmeyin, er ya da geç sizi siz olduğunuz için sevecek gerçek bir dost bulacağınıza inanın. izlenecek videolar\zorbaya hayır de.mp4 izlenecek videolar\arkadaşlık.mp4

25 ARKADAŞLIK KANUNU 01 ÖNCE KENDİNİN EN İYİ ARKADAŞI OL, DİĞERLERİNE KENDİNE DAVRANILMASINI İSTEDİĞİN GİBİ DAVRAN.

26 03 DÜRÜST VE GÜVENİLİR OL. 02 KİBAR VE DÜŞÜNCELİ OL, DİĞERLERİNİ YARGILAMA, HERKESİN ARKADAŞA İHTİYACI VARDIR. 04 SADIK OL VE İHTİYACI OLANLARI SAVUN. 05 BİR HATA YAPARSAN ÖZÜR DİLEYECEK KADAR CESUR OL.


"EYYÜBİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları