Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SUNUM KONU BAŞLIKLARI->

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SUNUM KONU BAŞLIKLARI->"— Sunum transkripti:

1 SUNUM KONU BAŞLIKLARI->
BEDİRHAN MEĞER SUNUM KONU BAŞLIKLARI-> STORAGE NEDİR? STORAGE NEDEN KULLANILIR ? STORAGE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

2 STORAGE NEDİR? Bilginin saklanması , sınıflandırılması ve korunmasını sağlayan farklı teknolojilerin uygulandığı tüm depolama işlemlerine verilen addır. Storage kurumsal bilgi yönetimini sağlayan teknolojilerdir. Veri kayıplarını önleyen , verinin akışını ve güncellenmesini hızlı ve yüksek erişebilirlik ile gerçekleştirmektir.

3 STORAGE NEDEN KULLANILIR?
Hızlı ,esnek , ölçeklendirilebilir veri yönetimini sağlar. Verilerin güvenliğini sağlar. Mevcut ortamda bulunan dağınık verinin tek bir noktada toplanmasını sağlar. Bilgiye daha kolay ulaşılır , bilginin verimliliğini ve dönüşü daha hızlı sağlanır. Maliyeti düşürerek şirketin verimliliğini arttırır. İşlemci hızına bağlı olarak performansı arttırır , yatırım maliyetlerini azaltarak rekabet avantajı sağlar.

4 STORAGE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
1-)DAS (Direct , Attached Storage) 2-)Shared DAS 3-)NAS (Network Attached Storage) 4-)SAN (Storage Area Network) Storage çeşitlerinden birini seçerken şu soruları sormamız gerekir 1-)Sahip olunan datanın boyutu nedir? 2-)Sahip olunan datanın büyüme oranı nedir? 3-)Sahip olunan dataya erişim hızı nedir? 4-)Sahip olunan datanın korunması vb. temel soruları sormamız gerekir.

5 DAS (Direct , Attached Storage)
Tek bir server üzerine direk olarak bağlanan dahili veya harici depolama birimidir. Das yönetimi web browser üzerinden yapılmaktadır. Servera bağlandığımız das ünitesi kendisini server üzerinde çalışan bir lokal disk olarak kullanılır. Server’a baktığımızda hard disk olarak görebiliriz. Das depolama alanına ulaşmak için öncelikle das’ın bağlı olduğu sunucuya ulaşabiliyor olmak gerekir. Das’a bağlı sunucu kapandığında das hizmeti devre dışı kalacak ve depolama alınına ulaşamayacağız buda dezavantajıdır. Das hizmetini başka bir sunucu tarafından paylaşamazsınız farklı bir sunucuya aktarılmak istendiğinde fiziksel bağlantıyı sökerek diğer sunucuya aktarmamız gerekir. Das sistemde sunucunun imkan verdiği işletim sisteminde paylaşım verebiliriz.

6 DAS’IN GENEL ÖZELLİKLERİ VE SHARED DAS
1-)Sökülebilir fanlar 2-)Raid Desteği 3-)Raid Cache ve BBU ünitesi 4-)Web arayüzden yönetim SHARED DAS=)Birden fazla server üzerine direk bağlanan harici depolama ünitesidir. Bu özelliğinin dışında das’ın tüm özelliklerine sahiptir.

7 NAS(Network Attached Storage)
Ağa bağlanabilen depolama aracıdır. Üzerinde ağ bağlantısı bulunan bir kutu , bu kutuya bağlanan bir yada birden fazla sabit diskle çalışan NAS cihazlarının üzerinde genelde Linux tabanlı işletim sistemleri çalışır. Ağ üzerinde Ip numarası ile erişilebilen NAS cihazlarındaki dökümanlara bilgisayar , tablet hatta cep telefonundan bile erişilebilmektedir. NAS cihazlardaki multimedia dükümanlar ağ üzerinden izlenebilmektedir. NEDEN NAS? 1-)Bilgi Güvenliği =)Nas sunuculara birden fazla sabit disk takılabilmektedir. Genelde 2 yada 4 yuvası bulunur. Ayrıca birçok Nas cihazına USB üzerinden ek olarak sabit disk bağlanabilmektedir. Nas RAID özelliği ile aylanama sistemi sayesinde verilerin güvenliğini sağlar . Aynalama örneğin 2+2 = 4 TB 2 disk bağlanan bir NAS sunucunun kapasitesini 4 TB yerine 2 TB olarak görür. Aynı verileri 2 diskede yazar. Kapasite azalır ancak güvenlik artar.

8 NEDEN NAS? 2-)Kişisel Bulut Özelliği =)NAS sunucuları ev ya da işyerinde bir bulut hizmeti olarak da kullanılabilmektedir. Gerekli ayarlar yapıldığında internet üzerinden de erişilebilen NAS cihazları bu sayede kişisel bulut özelliği sunmaktadır.

9 SAN(Storage Area Network)
Büyük ağ kullanıcılarına hizmet vermek üzere veritabanı sunucuları ile birlikte farklı tiplerdeki depolama cihazlarını birbirine bağlayan ve bu cihazlar arasında veri alışverişine olanak veren özel amaçlı, yüksek hızlı bir ağdır. Bir depolama alan ağı , yönetim katmanına fiziksel bağlantılar sağlayan ve aynı zamanda bilgisayar sistemlerini ,depo birimlerini ve bu birimlerin aralarındaki bağlantıları düzenleyen bir iletişim alt yapısı oluşturmaktadır. Depolama alan ağı, yerel alan ağı ve geniş alan ağın dan oluşur Depolama alan ağı depoları sunucuya bağlayan yeni yöntem oluşturmaktadır. Bu yeni yöntemler uygunluk ve performans açısından belirgin gelişmelere olanak sağlamaktadır. Depolama alan ağı aynı zamanda ağdaki geneleksel darboğazları , problemleri aşmak içinde kullanılmaktadır. Sunucular ve depolama araçları arasında yüksek hızdaki veri transferi 3 yolla gerçekleşmetedir.

10 SAN(Storage Area Network)
SUNUCUDAN – DEPOYA =) Depolama araçları etkileşimi için en çok kullanılan modeldir. Bu modelin kullanım avantajı, aynı depo aracının birden fazla sunucu tarafından seri veya eş zamanlı olarak kullanılmasıdır. SUNUCUDAN – SUNUCUYA=)Bu model depolama alan ağının sunucular arasındaki yüksek hızlı ve yüksek hacimli iletişimi sağlamak amaçlı kullanılmasını öngören bir modeldir. DEPODAN – DEPOYA =) Bu model herhangi bir sunucu müdahalesi gerekmeksizin depolar arasında veri alışverişinin yapılmasını öngörmektedir. Bu sayede uygulama işleme gibi aktiviteler için kullanılan sunucu işlemci döngüleri boşaltılmış olacaktır.


"SUNUM KONU BAŞLIKLARI->" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları