Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kablolu İletişim Ortamları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kablolu İletişim Ortamları"— Sunum transkripti:

1 Kablolu İletişim Ortamları
En çok kullanılan kablo çeşitleri : Eş eksenli kablo (koaksiyel) Çift burgulu kablo Fiber optik kablo

2 Koaksiyel (Eş Eksenli) Kablo
Televizyon kablosunun daha esnek ve ince olanıdır. Bakır tellerden ve üzerinde manyetik korumadan ibarettir.

3 Eş eksenli kablo (koaksiyel)
İki çeşittir İnce (Thin Coax), taşıma mesafesi 185m Kalın (Thick Coax), 500 metredir (10Base-2 ağlarda IEEE standardına göre).

4 Koaksiyel Kablo Tipleri
EMPEDANS KULLANIM RG-8 50 Ohm 10BASE-5 (Kalın-Thicknet) m RG-58 10BASE-2* (İnce-Thinnet) m RG-59 75 Ohm Kablo TV RG-6 Anten kablosu

5 Koaksiyel Kablo, BNC Konnektör, BNC T Konnektör

6 Koaksiyel (Eş Eksenli) Kablo Konnektörü
BNC (British Naval Connector) konnektör

7 Koaksiyel (Eş Eksenli) Kablo Konnektörü
Eşeksenli kablolar BNC konnektörleri ile sonlandırılır ve bilgisayar arkasındaki aktarım aygıta takılacak T-şeklindeki bağlayıcılara takılırlar. Kablo sonunda 10Base5 ise 75, 10Base2 ise 50 Ohm’luk sonlandırıcı (Terminator) takılır.

8 Koaksiyel (Eş Eksenli) Kablo Konnektörü
  T bağlantısı yapılmadan önce Bunu Sakın Yapmayın!!

9 Koaksiyel (Eş Eksenli) Kablo - Genel

10 Koaksiyel - 10Base2 Kuralları
Maximum düğüm/kısım sayısı: 30

11 10Base2 10Mbs hızında Segment yani bilgisayarları dolaşan kablo en fazla 185m olabilir Aynı segmente 30'dan fazla makina bağlanamaz Her bir makina arasında en az 0.5m mesafe bırakılmalıdır

12 - 10 Ağın hızını belirtir, yani 10 Mega Bit/Saniye
10Base5 - 10 Ağın hızını belirtir, yani 10 Mega Bit/Saniye - Base Ağ Baseband* olarak çalışmaktadır - 5 Kablonun maksimum uzunluğunu belirtir(500 metre). * Kablo üzerinden aynı anda tek bir sinyal gönderilmektedir.

13 Çift Burgulu Kablolar (Twisted-Pair)
Tek (örneğin dahili hatlarda), dört (oldukça yaygındır) veya sekiz çift kablodan oluşabilir UTP (Unshielded Twisted Pair) STP (Shielded Twisted Pair)

14 Çift Burgulu Kablolar (Twisted-Pair)

15 Gürültü Kaynak NIC Hedef/Alıcı GÜRÜLTÜ Kodlanan Veri Gönderen Alıcı
Kodu çözülen veri Sinyal İletişim Kanalı

16 Çift Burgulu Kablolar (Twisted-Pair)
IEEE standartlarına göre; 10Base-T (10 Mbps), 100Base-T (100 Mbps) ve 1000Base-T (1000 Mbps) ağlarında bir kablo en fazla 100 m olabilir.

17 Çift Burgulu Kablo Konnektörü
Bu tür kablolar RJ-45 konnektörü ile bilgisayar bağlanır.

18 Çift Burgulu Kablo Konnektörü

19 Çift Burgulu Kablo Konnektörü

20 10BaseT 10BaseT star-bus topoloji kullanan ethernet kablolama sistemini tanımlar. 10 makisumun hızı yani 10Mbit çalıştığını T harfi kullanılan kabloyu belirtir(Twisted Pair) * Node-Node arasındaki kablo uzunluğu 100m'yi geçmez.

21 Fiber Optik Kablo 1966 yılında Charles Kao ve George Hockham cam fiber
üzerinden veri aktarımı da yapılabileceği fikrini ortaya attılar. Sonraki dönemlerde fiber üzerindeki kayıp oranları o kadar az seviyelere indirildi ki, fiber veri aktarımı için bakır'a göre çok daha avantajlı bir konuma geldi. Fiber'in en önemli özelliği elektomanyetik alanlardan hiç etkilenmemesidir.

22 Fiberin İç Yapısı

23 Fiber Optik Kablolar 70 Km’ye kadar uzayabilen geniş alanlarda, elektriksel sinyallerden etkilenmeden yüksek kapasiteli iletişim ortamı sağlamada kullanılır.

24 Fiber Optik Kablolar Gelen elektriksel sinyalleri ışık sinyallerine çevirir. Işık fiber optik kabloda dengeli bir şekilde yol alır ve buna mod denir.

25 Fiber Optik Kablo Çeşitleri
Tek, Çok modlu ve çok modlu kademeli olmak üzere 3 çeşidi vardır. Tek Mod Fiberler (Single Mode Fiber- SMF) : Işığın tek bir modda ya da tek bir yolda ilerlemesine olanak tanırlar Düşük sinyal kayıplarının olduğu ve yüksek veri iletişim hızının gerektirdiği durumlarda kullanılırlar. Çoklu Mod Fiberler (Multi Mode Fiber- MMF) : Işığın birden fazla modunu ileten fiberlerdir. Işın çarpışmaları meydana gelebileceğinden kısa mesafeler için kullanılır.

26 Fiber Optik Kablo Çeşitleri

27 Fiber Optik Kablo Çeşitleri
Tek Mod Fiberler 8.3/125 micron SMF Çoklu Mod Fiberler * 62.5/125 micron MMF 50/125 micron MMF 100/140 micron MMF

28 Simplex: İçerisinde sadece bir optik kablo var
Fiber Optik Kablolar Her bir fiberden tek yönlü haberleşme sağlanır. İki yönlü bir haberleşme için en az iki fiber gereklidir. Veya bir fiberde hem veri gönderimi hem de verinin alımını sağlayan iki ayrı yol olmalıdır. Simplex: İçerisinde sadece bir optik kablo var Duplex: İçerisinde 2 optik kablo var. LAN omurga kablosu olarak çok tercih edilmektedir. Multifiber: İçerisinde 2’den fazla optik kablo var.

29 Fiber Optik Kablo Konnektörleri
ST (Straight tip) SC (Subscriber tip) MT-RJ

30 Max. Veri Transfer Uzaklığı
Kablolar - Özet Ethernet Adı Kablo Tipi Max. Veri Transfer Hızı Max. Veri Transfer Uzaklığı Açıklama 10Base-5 Kalın Koaksiyel 10 Mbps 500 metre BNC, T 10Base-2 İnce Koaksiyel 185 metre 10Base-T UTP 100 metre RJ-45, CAT3 veya CAT5 10Base-F Fiber (multimode) 2000 metre SC ve ST konnektör 100Base-T 100 Mbps 100Base-TX RJ-45, CAT5 100Base-FX SC, ST, MT-RJ konnektör 1000Base-T 1000 Mbps RJ-45, CAT5e ve üstü 1000Base-SX 550 metre SC ve LC konnektör 1000Base-LX Fiber (singlemode) 3 kilo metre 10GBASE-SR 10 Gbps 75 metre LC Konnektor 10GBASE-LR 10 kilometre 10GBASE-LX4 300 metre 10GBASE-CX4 Koaksiyel 15 metre Infiniband konnektor

31 Kablosuz Ağ Teknolojileri
Mikrodalga ve RF Teknolojileri Mikrodalga Antenler Bluetooth Hücresel şebekeler Kızıl Ötesi Teknolojisi Infrared teknolojisi Lazer teknolojisi

32 STP Kablo (Korunmalı Çift Bükümlü Kablo – Shielded Twisted Pair)
Bu tip kabloda dolanmış tel çiftleri koaksiyel kabloda olduğu gibi metal bir zırh (lifler) ile kaplıdır. Dışarıdan gelen her türlü gürültüye karşı korumalı bir kablo çeşididir.

33 UTP Kablo UTP kablo sadece bilgisayar ağlarında kullanılmaz. Oldukça yaygın olan bir başka kullanım alanı daha vardır: Telefon hatları…UTP kablo telefon hatlarında da kullanılır fakat bilgisayar ağlarındaki kullanımı bu alanın önüne geçmiştir ve UTP kablo bilgisayar ağlarıyla özdeşleşmiştir. .

34 UTP kablolar, belirli bir mesafe için üzerinden geçirebilecekleri veri miktarına göre kategorilere ayrılırlar. Bu kategoriler : Kategori 1 (CAT 1) : 1985’te ortaya çıkmıştır. Telefon hatlarında kullanılır. Kategori 2 (CAT 2) : 4 Mbps hızında veri transferi sağlar. Token-ring ağlarda ve bazı telefon sistemlerinde kullanılmıştır. Kategori 3 (CAT 3) : 10 Mbps hızında veri transferi sağlar. Token-ring ağlarda ve 10BaseT sistemlerde kullanılmıştır ve bazı telefon sistemlerinde hala kullanılmaktadır. Kategori 4 (CAT 4) : 16 Mbps hızında veri transferi sağlar. Token-ring ağlarda, 10BaseT ve 10BaseT4 sistemlerde kullanılmıştır. Kategori 5 (CAT5 ve CAT5e) : Yerel ağ bağlantıları için kullanılır. Günümüzde neredeyse tüm yerel ağ bağlantıları Kategori 5 UTP kablolarıyla yapılmaktadır. 100 metrelik mesafe aşılmadığı müddetçe 100 Mbps’lik veri aktarım kapasitesine sahiptir. Bu nedenle 100 Mbps hızını destekleyen Ethernet kartı ile çalışabilecek en uyumlu kablodur. Kategori 6 (CAT 6) : Kategori 5 kablosuna göre daha üstün bir üretim tekniği kullanılarak üretilmiş olması nedeniyle, 1000 Mbps hızında veri iletimine imkan tanır. Gigabit Ethernet kartlarıyla birlikte kullanılır. Kategori 7 (CAT 7) : Kategori 6 kablosuna göre daha üstün bir üretim tekniği kullanılarak üretilmiş olması nedeniyle, 1200 Mbps hızında veri iletimine imkan tanır. Gigabit Ethernet kartlarıyla birlikte kullanılır.

35 RJ-45 Konnektörler RJ-12 Konnektör Konnektör
Çift bükümlü kabloları sonlandırmak için RJ(Registered Jack) serisi konnektörler kullanılır. RJ serisinde onlarca konnektör çeşidi vardır. Bunların içinde en yaygın olanları telefon sistemlerinde kullanılan Kategori 2 (Cat2) kabloları sonlandıran RJ-12 ve UTP ile STP kabloların sonlandırılmasında kullanılan RJ-45 konnektörleridir. RJ-45 Konnektörler RJ-12 Konnektör

36 Kablo Hazırlama Kablo Hazırlama Aletleri ve Pasif Elemanlar UTP ve STP kablolar RJ-45 ve RJ-12 konnektörleriyle bağlanırlar. Bu konnektörlerin kablolara takılması için çeşitli aletler gerekmektedir. Bu bölümde bu aletler tanıtılacaktır. Kablo Sıkma Pensesi Bu penseler kablonun RJ-45 ya da RJ-12 konnektörlerine takılıp sıkılması amacıyla kullanılırlar. Çoğu kablo sıkma pensesi birden fazla işlevi üzerinde barındırır. Kablo soyma, kablo çiftlerini ayırma, kablo kesme gibi işlevleri de üzerinde barındıran penseler mevcuttur. Kablo Temizleme, Soyma ve Kesme Aletleri Çift bükümlü kabloları konnektörlere takmadan önce soymak, çiftleri ayırmak ve uçlarını kesmek gereklidir.

37 Patch cord ismi verilen duvar prizinden PC’ye yada patch panelden Switch, Router gibi cihazlara bağlantı kablolarına ait konnektörlerinin korunması amacıyla yalıtkan kapaklar kullanılır.

38 Kablo Hazırlama İşlemi
Kablo uçlarını yaparken uymanız gereken, daha doğrusu uyarsanız sizin ve sizden sonra ağa müdahale edecek kişinin işini kolaylaştıracak standartlar vardır. Bu standarda uygun yaptığınız kablo veri kanallarının aynı tel çiftini kullanması kuralına uygun olacaktır. EIA/TIA isimli kuruluş "EIA/TIA -T568 'Commercial Building Wiring Standard' " isimli kablolama ile ilgili standartları belirlemiştir. Tüm dünyada üreticiler ve teknisyenler bu standartları takip ederler. "EIA/TIA -T568" standardı içinde kablo uçlarını yaparken kullanabileceğiniz elektriksel olarak birbirinin tamamen aynısı iki şema önerilmiştir. T568A şeması ve T568B şeması : Her iki şemada da 1-2 ve 3-6'nın aynı çifte ait tellere denk geldiğine dikkat ediniz.

39 Kablo hazırlarken kablonun nereye takılacağı önemli bir sorudur
Kablo hazırlarken kablonun nereye takılacağı önemli bir sorudur. Bu sorunun cevabına göre bağlantı şekli seçilir. Eğer kablo bir PC’den bir ağ cihazına takılacaksa kablonun her iki ucundaki konnektör de aynı standarda göre hazırlanmalıdır. (Düz Bağlantı) ( 568A  568A yada 568B  568B) Eğer kablo bir ağ cihazından diğer bir ağ cihazına ya da bir PC’den diğer bir PC’ye takılacaksa o zaman kablonun uçlarındaki konnektörlerden birbirinden farklı standartlara göre hazırlanmalıdır.(Çapraz Bağlantı) ( 568A  568B yada 568B  568A) Bu standartlarda belirtilen renkleri taşımayan kablolarla da karşılaşmanız muhtemeldir. UTP kablo yapımında önemli olan düz bağlantıda her iki ucun renklerinin aynı sıralamaya sokulmasıdır. Çapraz bağlantı yapılmak istendiğinde ise birinci uç yapılır; kablonun diğer ucunda 1 ile 3 no’lu iletkenler ve 2 ile 6 no’lu iletkenlerin yerleri değiştirilerek iletken sıralaması oluşturulur.


"Kablolu İletişim Ortamları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları