Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KADİR GECESİ Bir Ömre Bedel Gece

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KADİR GECESİ Bir Ömre Bedel Gece"— Sunum transkripti:

1 KADİR GECESİ Bir Ömre Bedel Gece
BU VAAZ Muğla Köyceğiz İlçe Müftüsü Mehmet Cesur un hazırladığı sunum vaazdan istifade edilerek hazırlanmıştır.

2 KADİR GECESİNDE HAZRETİ MUHAMMED (SAV) EFENDİMİZ BÜTÜN İNSANLARA
SON PEYGAMBER OLDU. KUR’AN-I KERİM’İN AYETLERİ İNMEYE BAŞLADI.

3 İLK VAHİY Hz. Muhammed (sav) 610 yılının Ramazan ayında
Buhari ve Müslim'de Hz.Ayşe (ra) şöyle rivayet etmiştir : Hz. Muhammed (sav) 610 yılının Ramazan ayında Hıra/Nur dağınınzirvesindeki bir mağarada Allah’a ibadet ettiği sırada , vahiy meleği Cebrail (as) gelerek O’na son Peygamber olduğunu bildirdi.

4 İLK VAHİY Cebrail (as) : Oku ! dedi. Peygamberimiz (sav) :
”Ben Okuma bilmem.” diye cevap verdi. Bu durum üç kere tekrarlandı.Vahiy meleği Cebrail (as) Peygamberimize (sav) sonunda “اقْرَأْ -Oku !”emriyle başlayan Alak suresinin ilk 5 ayetini okudu.

5 İLK İNEN KUR’AN AYETLERİ
Alak Suresi : 1-5. Ayetler

6 1-2.Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı “alak” dan yarattı.
3.Oku! Senin Rabbin en cömert olandır O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir . Alak Suresi Kur’an’ın(Mushafın)96. Suresidir

7 YARATAN RABBİNİN ADIYLA
KUR’AN’IN İLK EMRİ YARATAN RABBİNİN ADIYLA OKU ! Alak Suresi / 1. Ayet

8 Peygamberimiz (sav) , hemen evine geldi. “ Beni örtün
Peygamberimiz (sav) , hemen evine geldi. “ Beni örtün..” diyerek yatağına yattı. Kalkınca durumu eşi Hz. Hatice’ye anlattı. O büyük kadın şu sözleri ile O’nu teselli etti.

9 İLK VAHİY ( Miladi 610 ) Çünkü sen ;
Sana müjdeler olsun. And olsun ki Allah seni asla utandırmaz. Çünkü sen ; Akrabalarını ziyaret edersin, doğruyu söylersin. Acizlere yardım edersin. Misafirlerini ağırlarsın.Yoksullara kazanç sağlarsın. Hak’tan gelen afetlere ve belalara karşı halka yardımcı olursun"

10 13 sene Mekke’de 10 sene de Medine’de Peygamberlik yaptı.
İLK İMAN EDENLER 1 İLK MÜSLÜMAN 2 3 10 YAŞINDA MÜSLÜMAN 4 KADINLARDAN HZ. HATİCE (RA) ERKEKLERDEN HZ. EBU BEKİR (RA) ÇOCUKLARDAN HZ. ALİ (RA) KÖLELERDEN HZ. ZEYD B. HARİSE (RA) 13 sene Mekke’de sene de Medine’de Peygamberlik yaptı.

11 KUR’AN İLE İLGİLİ ÖZLÜ BİLGİLER
1 2 3 4 İNİŞ SÜRESİ 23 YIL SURE SAYISI 114 SURE AYET SAYISI 6236 AYET CÜZ SAYISI 30 CÜZ 12- BESMELE SAYISI: (Neml suresinde 2 besmele var) 13-HZ. EBU BEKİR ZAMANINDA CEM EDİLDİ.MUSHAF HALİNE GELDİ 11-HZ. OSMAN DEVRİNDE ÇOĞALTILDI 5-İLK SURESİ: FATİHA 6- SON SURESİ: NAS 7-EN UZUN SURESİ: BAKARA (286 Ayet) 8- EN KISA SURESİ : KEVSER (3 Ayet) 9- EN UZUN AYET: Bakara 282 10-ENKISA AYETİ:Fecr 1 11-BESMELESİZ SURE: Tevbe

12 KADİR GECESİNİN FAZİLETİ
1-BİZ , O’NU ( KUR’AN’I ) KADİR GECESİNDE İNDİRDİK. 2-BİLİR MİSİN NEDİR KADİR GECESİ ? 3-KADİR GECESİ BİN AYDAN HAYIRLIDIR. 4-O GECE, MELEKLER VE RUH (CEBRAİL) RABLERİNİN İZNİYLE HER İŞ İÇİN İNERDURURLAR. 5-O GECE TAN YERİ AĞARINCAYA KADAR ESENLİK DOLUDUR. “ Kadir Suresi – 1-5. Ayetler

13 Bu geceye Kadir Gecesi denmesi;
Bu gece kıymetli bir kitabın,kıymetli bir meleğin,kıymetli bir ümmete inmesindendir.

14 Bir geceyi bin aydan daha hayırlı kılan , o gecenin içerisinde yer aldığı bütün bir ayı (Ramazan) mübarek kılan da Kur'an'ın o gecede/ayda doğmuş olmasıdır. Ramazan da, Kadir Gecesi de, tüm kadru kıymetini Kur'an'ın doğuş zamanı olmalarından almaktadırlar.

15 KADİR GECESİ NİÇİN GİZLİ TUTULMUŞ?
Allah,insanlara, emir ve yasaklarına her zaman uysunlar diye ölümü nasıl gizli tutmuş ise Ramazanın bütün gecelerini ihya etsinler diye gizli tutmuştur. İnsanlar bu geceye güvenip de diğer geceleri ihmal etmesinler diye Mükellef insan o geceyi araştırmada gayret göstersin böylece mükafat kazansın diye

16 İLGİLİ HADİSLER "Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır." "Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır." "Allahü teâlâ, Kadir gecesini ümmetime hediye etti, ondan önce kimseye vermedi."

17 KADİR GECESİNİN FAZİLETİ(Hadis)
KİM FAZİLETİNE İNANARAK VE SEVABINI ALLAH’TAN UMARAK KADİR GECESİNİ İHYA EDERSE GEÇMİŞ BÜTÜN GÜNAHLARI AFFEDİLİR. (Buhari)

18 KADİR GECESİ HANGİ GECEDİR ?
KUR’AN BU AYDA İNDİ BU KESİN: شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ 2.KUR’AN BU AYIN KADİR GECESİNDE İNDİ.BU DA KESİN:إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ Demek ki kadir gecesi Ramazan ayında gizlidir. Ama Efendimiz(sav) ip uçları vermiştir.

19 KADİR GECESİ HANGİ GECEDİR ?
PEYGAMBERİMİZ BUYURUYOR Kİ : KADİR GECESİNİ RAMAZAN AYININ SON 10 GÜNÜNÜN TEKLİ GECELERİNDE ARAYINIZ. (Buhari) RAMAZAN AYININ 27. GECESİ OLMASI EN KUVVETLİ GÖRÜŞTÜR.

20 KADİR GECESİ DUASI

21 ALLAHIM ! SEN AFFEDİCİSİN. AFFETMEYİ SEVERSİN. BİZLERİ AF EYLE.!
KADİR GECESİ DUASI ALLAHIM ! SEN AFFEDİCİSİN. AFFETMEYİ SEVERSİN BİZLERİ AF EYLE.!

22 KADİR GECESİNİ NASIL İHYA EDELİM.
1- DUA EDELİM : Kendimize, ailemize, çocuklarımıza, milletimize, mü’minlere dua edelim. Ana-baba duası alalım. 2- TEVBE EDELİM : Büyük küçük bütün günahlarımızın bağışlanması için tevbe edelim. 3- KUR’AN OKUYALIM : Kendimiz ve mevtalarımızın ruhu için Kur’an ve meali okuyalım. 4- NAMAZ KILALIM : Kaza veya nafile namaz kılalım. 5- TESBİH ÇEKELİM : Zikir kelimelerini söyleyelim. 6- SELAT GETİRELİM : Peygamberimize selat getirelim. 7- ZİYARET YAPALIM : Dost,yakın ve komşularımıza tebrik ziyareti yapalım. Şehit ailelerini ve hastaları ziyaret edelim. 8- İKRAM-YARDIM YAPALIM: Yoksul, yetim ve öğrencilere maddi yardım yapalım. Çocukları sevindirelim. 9- TEBRİKLEŞELİM : Birbirimizin kandilini tebrik edelim. Dargınları barıştıralım. 10- MUHASEBE YAPALIM: Ömrümüzün muhasebesini yapalım. Bundan sonra iyi bir mü’min olmaya, düzenli namaz kılmaya, günahlardan sakınmaya Rabbimize söz verelim.

23 Özetle Bu gece; Tam bir tevbe (Nasuh tevbesi-Tavuk tevbesi değil) yapılmalı. 5 Vakit namaz kılmayanlar 5 namaz moduna geçmeye söz vererek hemen geçmeli. Kur’an’ın doğduğu gecedir.Kur’anla alakamızı gözden geçirelim. Dargınlıklara son verelim Hayır hasenat yapalım. TV’nin karşısında vakit öldürmeyelim.

24 KADİR GECENİZ KUTLU OLSUN.


"KADİR GECESİ Bir Ömre Bedel Gece" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları