Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM"— Sunum transkripti:

1 NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
Hikmet SIRMA

2 Merhaba arkadaşlar yazmayı sever misiniz. Ben çok seviyorum
Merhaba arkadaşlar yazmayı sever misiniz? Ben çok seviyorum. En çok sevdiğim şey öyküler yazmak. Tabi ki okumayı da çok seviyorum Yazarken yazımın güzel olmasına ve noktalama işaretlerine çok dikkat ederim.

3 Noktalama işaretlerini tanıyorsunuz değil mi
Noktalama işaretlerini tanıyorsunuz değil mi? Hatırlayalım isterseniz; bazıları şunlardı: _ , . / ? !

4 Eğer bu işaretleri yazılarınızda kullanmazsanız, yazdıklarınızı okumak ve anlamakta güçlük çekeriz.

5 . NOKTA Yazdığımız bir cümlenin sonuna nokta koyarız.
Bu yıl üçüncü sınıfa gidiyorum. Okulumu, arkadaşlarımı seviyorum. Arkadaşlarımda beni seviyor. Bayramda akraba ziyaretleri yapacağız.

6 . NOKTA Bazı kısaltmaların sonuna nokta koyarız.
Dr. Tuncay Irmak buraya geldi. Dr. Doktor Nu. Numara Cad. Cadde Ecz. Eczane Apt. Apartman Mah. Mahalle

7 . NOKTA Tarihlerin arasına nokta koyarız.
tarihinde okul açıldı.

8 , VİRGÜL Eş görevli kelimelerin arasına virgül koyarız.
Marketten elma, muz, şeker aldık. Kitap, defter, kalem aldınız mı? Tamer, Orhan, Ayşe size gittiler. Taksi, vapur, otobüs ulaşım aracıdır.

9 , VİRGÜL Uzun bir cümlede işi yapanı bildiren kelimeden sonra virgül koyarız. Ayşe, dün oldukça fazla yorulmuş. Babam, işten çıktıktan sonra gelmiş. Teyzem, oğlunu bu yaz evlendirmiş. Ahmet, dayısı Hasan’ı çok özlemiş.

10 ? SORU İŞARETİ Soru cümlelerinin sonuna soru işareti koyarız.
Ödevlerini yaptın mı? Annen eve geldi mi? Pencerenin camını sen mi kırdın? Göçmen kuşlar geldi mi?

11 ! Ünlem İŞARETİ Sevinç, coşku, acı, korku, şaşma gibi duyguları anlatan cümlelerin sonuna ünlem konur. Ne mutlu Türk’üm diyene! Hava ne kadar da sıcak! Aşk olsun! Ne kadar akıllı çocuklar var!

12 ! Ünlem İŞARETİ Seslenme, hitap ve uyarı sözlerinden sonra ünlem işareti konur. Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri ! Ey Türk gençliği ! Dur, yolcu ! Şoför haykırdı: İlerleyin!

13 / Eğik çİzgİ Hilâl Sok. Nu: 7/2 Ceyhan/Adana
Adres yazarken apartman numarası ile daire numarası arasına ve semt ile şehir arasına eğik çizgi konur. Atatürk cad. Nu: 12/5 Üsküdar/İstanbul Hilâl Sok. Nu: 7/2 Ceyhan/Adana Serçe Sok. Nu: 30/2 Varto/Muş

14 / Eğİk çİzgİ Şiirlerin mısralarının yan yana yazılması gereken durumlarda mısraları belirlemek(ayırmak) için kullanılır. Okul yolu çalı olsa/ Yalın koşar insan olan Parçalanmış ayağıyla/ Dağlar aşar insan olan.

15 / Eğİk çİzgİ Bölme işareti olarakta eğik çizgi kullanılır. 8/2=4 10/2=5 9/3=3

16 : İkİ nokta Yazıda karşılıklı konuşmaların başlayacağını belirten sözlerden sonra iki nokta konur. Yaşlı adam gülerek sordu: - Ne biliyorsun? Genç adam: -Çok şey, dedi.

17 : İkİ nokta Açıklanması gereken konularda cümle ve sözcüklerden sonra iki nokta konur. Güneş'e uzaklıklarına göre gezegenler şöyle sıralanır: Merkür, Venüs, Dünya, Jüpiter, Satürn, Uranüs.

18 : Atatürk diyor ki: "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir". İkİ nokta
Başkalarından aktarılan yazı ve sözlerde tırnak işaretinden önce iki nokta konur. Atatürk diyor ki: "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir".

19 _ Annesi Taner’e sordu: — Ödevlerin bitti mi? — Kitap okudun mu?
Uzun çİzgİ(konuşma çİzgİsİ) Yazıda, satır başlarına alınan konuşmaları göstermek için kullanılır. Annesi Taner’e sordu: — Ödevlerin bitti mi? — Kitap okudun mu?

20 - Okuldan çıktıktan son- ra eve dönerken köşe- de seni görmüş.
kISA çİzGİ Yazıda satır sonuna sığmayan heceleri ayırmak için kullanılır. Okuldan çıktıktan son- ra eve dönerken köşe- de seni görmüş.

21 - kISA çİzGİ İki sözcük veya iki tarih arasındaki ortaklığı ve başlangıçla sonu belirtmek için kısa çizgi kullanılır. Atatürk ( ), yılları arasında yaşamıştır. Yarın saat arasında, sizi, akşam yemeğine bekliyoruz.

22 Çocuklar, yazılarınızda noktalama işaretlerini koymayı sakın unutmayın olur mu?


"NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları