Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BRAİLLE YAZI KISALTMA SİSTEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BRAİLLE YAZI KISALTMA SİSTEMİ"— Sunum transkripti:

1 BRAİLLE YAZI KISALTMA SİSTEMİ
Alt Başlık

2 KISALTMA SİSTEMİNİN GEREKLİLİĞİ
Braille yazının çok yer kaplaması ve maliyetin yüksek oluşu Okuma hızının, görenlere oranla çok düşük olması Kısaltma sistemi, bir dilde çok sık kullanılan kelimelerin, hecelerin ve eklerin belli harflerle ve işaretlerle kısaltılması demektir.

3 KISALTMA ÖĞRETİMİ Kısaltma öğretimi belli bir düzen içerisinde verilmelidir. Metin içerisinde verilerek okuma çalışması yapılmalıdır. Cümleler yazdırılarak kısaltmaları kullanması sağlanır.

4 TÜRKÇE BRAİLLE KISALTMA SİSTEMİ
Türkçe Braille Yazı Sistemi’nde beş tip kısaltma kullanılmaktadır. Bu kısaltmalar: Bir harfle gösterilen kelime kısaltmaları İki harfle gösterilen kelime kısaltmaları Kelime yapılarında yer alan hece kısaltmaları Kelime kökü kısaltmaları Kelime parçası kısaltmaları

5 BİR HARFLİ KISALTMALAR

6 Kullanılışları: 1. Yalnız başlarına kullanıldıkları zaman varsa noktalama işaretleri konulur; noktalama işareti dışında ise başka bir işaret almadan yazılır.

7 Kullanılışları: 2. Sonlarına ek aldığı zaman üçüncü nokta ile ayrılırlar.

8 Kullanılışları: 3. Bir harfli kısaltmalardan sonra kelime parçası kısaltmaları kullanıldığı zaman da kısaltma, üçüncü nokta ile ayrılır.

9

10 İki Harfli Kısaltmalar

11

12

13 Kurallar

14

15 Hece Kısaltmaları

16 UYARILAR Noktalama işareti sembolleri taşıyan heceler, kelime sonunda kullanılmaz. 2. Hece kısaltmalarının öğretimi yapılırken, kısaltma sembolünü tek başına yazmak yerine, her hecenin başına altı nokta yazarak öğretim yapılmalıdır.

17 KURALLAR

18 Hecelerin Kelime İçinde Kullanılışı
‘ba, be, bu, ha, ka’ hece kısaltmaları kelimenin başında ve ortasında kullanılır, kelimenin sonunda kullanılmaz. - kullanılmaz Ki hecesi kelimenin başında, ortasında ve sonunda kullanılır. Ancak tek başına kullanılmaz. Bunların dışındaki hece kısaltmaları kelimenin başında, ortasında ve sonunda kullanılır.

19 KELİME KÖKÜ KISALTMALARI

20

21

22

23 Kelime Parçası Kısaltmaları

24 Kurallar


"BRAİLLE YAZI KISALTMA SİSTEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları