Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORTA AKDENİZ BÖLGE KAN MERKEZİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORTA AKDENİZ BÖLGE KAN MERKEZİ"— Sunum transkripti:

1 ORTA AKDENİZ BÖLGE KAN MERKEZİ

2 TARİHÇEMİZ Kızılayımız 1868 yılında yaralı ve hasta askerlere yardım amacıyla kurulmuştur. 1876’da hilali amblemi almıştır. Derneğimize Kızılay adını 1935 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK vermiştir.

3 TÜRK KIZILAYI’NIN MİSYONU
Toplumun güç ve kaynaklarını harekete geçirerek insan saygınlığının korunması doğrultusunda her koşulda, yerde ve zamanda muhtaç ve korunmasız insanlara yardım etmek ve toplumun afetlerle mücadele kapasitesinin geliştirilmesini desteklemek.

4 TÜRK KIZILAYI’NIN VİZYONU
Tüm toplumu kucaklayan ve tüm toplumun kucakladığı, Ulusal ve Uluslararası düzeyde saygınlığını ve hizmet kalitesini sürekli geliştiren bir insani yardım kuruluşu olmak.

5 Türk Kızılayı; ülkemizin güvenli kan ihtiyacının tümünü “Gönüllü, Düzenli ve Bilinçli Kan Bağışçıları”ndan karşılamak amacıyla Sağlık Bakanlığı adına ve denetiminde 1 Haziran 2005’de tarihinde “Ulusal Güvenli Kan Temini Programı”nı başlattı.

6 KAN BAĞIŞI NASIL GERÇEKLEŞİR?

7 NEDEN KAN BAĞIŞI ? Kan; damarlarımızda dolaşarak besin maddelerini ve oksijeni hücrelere götürür. Hücrelerden karbondioksiti ve oluşan toksinleri atılacağı yada zararsız hale getirileceği organlara taşır. Kan, kaynağı insan olan ve elde edilmesi için başka alternatifi olmayan bir tedavi aracıdır.

8 KANA İHTİYAÇ DUYULAN DURUMLAR;
1)ACİL DURUMLARDA KAN İHTİYACI Trafik kazalarında 5-10 ünite Kalça ameliyatlarında 4-6 ünite Omurga ameliyatlarında 6-10 ünite Yenidoğan kan uyuşmazlığında 1-2 ünite Böbrek naklinde 5-10 ünite By-pass ameliyatlarında 4-8 ünite Mide kanamalarında 3-20 ünite Karaciğer naklinde ünite Bazı hastalıklarda ise ünite kana gereksinim vardır.

9 KANA İHTİYAÇ DUYULAN DURUMLAR;
2)DÜZENLİ OLARAK KAN İHTİYACI Kan hastalığında (talasemi, lösemi vb.) her ay 1-5 ünite Diyaliz hastalarında her ay 1-2 ünite Kanser hastalarında her ay 1-3 ünite kana gereksinim vardır.

10 NEDEN KAN BAĞIŞI ? Ülkemizin deprem kuşağında yer alması, terör olayları gibi olağanüstü durumlar nedeni ile ihtiyaç haricinde depolarımızda herhangi bir felakette kullanılmak üzere belirli sayıda kan ve kan ürününü bulundurmalıyız! Ülkemizin kan ihtiyacı yıllık ortalama ünite olup, Türk Kızılayı, 2015 yılında ünite ile Türkiye’nin toplam kan ihtiyacının %85’ini karşılamıştır. Hedefimiz en kısa sürede bölgemizin tüm kan ihtiyacını karşılayarak, hasta ve hasta yakınlarımızın mağduriyetlerini tamamen ortadan kaldırmaktır.

11 KİMLER KAN BAĞIŞI YAPABİLİR ?
Ağırlığı 50 kg’ın üzerinde, 18-65 yaşları arasındaki sağlıklı her birey, Erkeklerde 3 ay ara ile yılda 4 kez, Bayanlarda 4 ay ara ile yılda 3 kez kan bağışlayabilir.

12 KAN BAĞIŞINDAN ÖNCE; Uykusuz ve aç olunmamalı, Son 12 saat içinde aşırı miktarda alkol alınmamış olunmalı, Kullanılan ilaçlar, aşılar bağış öncesi muayenede doktora bildirilmelidir.

13 KAN BAĞIŞININ ADIMLARI
Kayıt Doktor Muayenesi Kan Alma İşlemi İkram

14 KAN BAĞIŞÇISI SORGULAMA FORMUNUN DOLDURULMASI

15 KAYIT İŞLEMİ

16 KAN BAĞIŞÇISI SORGULAMA FORMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ VE FİZİKİ MUAYENE

17 KAN HEMOGLOBİN DÜZEYİNİN ÖLÇÜMÜ

18 KAN BAĞIŞI ALMA İŞLEMİ

19 KAN BAĞIŞI HAKKINDA Kan kolunuzda dirsek çukurundan alınır. Antiseptik şartlara uyularak damara iğne ile girilir. Kan bağışı işlemi nedeniyle herhangi bir hastalığın bağışçıya bulaşma riski yoktur. Tüm malzemeler tek kullanımlık ve sterildir.

20 KAN BAĞIŞI HAKKINDA İğnenin damara girmesini takiben kan torbası dolmaya başlar, 4-8 dakikada istenilen miktardaki kan alınmış olur. Ortalama 450 ml (yaklaşık 480 gram) kan alınır. İnsan vücudunda yaklaşık ml kan vardır. Yaklaşık vücuttaki kanın 13 de 1’ i alınır. 50 kiloda bayanda aynı miktarda kan bağışı yapmaktadır. Alınan bu miktardaki kan sağlık için herhangi bir risk oluşturmaz.

21 KAN BAĞIŞINDAN SONRA Kan alma işlemi bittikten sonra iğne damardan çıkarılır; bir süre kanamanın durması için kolunuza başparmağınız ile bası yapmanız ve yatakta yatmanız gerekecektir. Baskıyı görevlinin size göstereceği şekilde yapınız, bu esnada iğnenin çıktığı yeri ovuşturmayınız. Kalkmak için acele etmeyiniz. Sağlığınız bizim için önemlidir.

22 DİNLENME VE İKRAM

23 KAN BAĞIŞINDAN SONRA Kan bağışı günlük yaşantınızın akışında değişikliğe yol açmayacaktır. Ancak yine de dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Sigara kullanıyorsanız kan bağışından sonra en az 30 dk geçmeden sigara içmeyiniz. Böyle bir durumda sigara kullanımı baş dönmesi, bulantı gibi şikayetlere yol açabilir.

24 KAN BAĞIŞINDAN SONRA İlk birkaç saat kan bağışladığınız kolunuzla ağır şeyler taşımayınız. Bu kanamaya neden olabilir. İlk 4 saat boyunca her zaman olduğundan daha çok sıvı (su, kola, meyve suyu vb) almaya çalışınız.

25 KAN BAĞIŞI NE KADAR ZAMAN ALIR?
Kan alma işlemi ortalama dakika sürecektir. Bağışlayacağınız kan ile 3 hayat kurtarmak için üç ayda bir bu süreyi gözden çıkarmaya değmez mi? Bağışlarınızla kurtardığınız hayatlar adına binlerce kez teşekkürler… Unutmayınız ki kan acil değil sürekli ihtiyaçtır.

26 SİZ KAN BAĞIŞI YAPTIKTAN SONRA KANINIZA YAPILAN İŞLEMLER
Bağışlanan kanın komponent işlem ve laboratuvar birimine gelişi Otomasyon sistemine kaydedilişi Kanın üç bileşenine ayrılması

27 SİZ KAN BAĞIŞI YAPTIKTAN SONRA KANINIZA YAPILAN İŞLEMLER
Kanın testlerden geçirilmesi AIDS (HIV) Hepatit-B (B Tipi Sarılık) Hepatit-C (C Tipi Sarılık) Sifiliz (Frengi) Bu Hastalıklar Çoğunlukla Kan Ve Cinsel Yolla Bulaşır. Kan Grubu Kanın etiketlenmesi ve ürün dağıtım birimine aktarılması Kanın hastane taleplerine göre uygun şartlarda nakli

28 BAĞIŞLANAN KANLARIN OTOMASYON SİSTEMİNE GİRİŞİ
28

29 AFEREZ

30 BAĞIŞLANAN KANLARIN ÜÇ BİLEŞENİNE AYRILMASI
1-Eritrosit Süspansiyonu 2-Taze Donmuş Plazma 3-Trombosit Süspansiyonu 30

31 TROMBOSİT SÜSPANSİYONUN MUHAFAZA EDİLMESİ
PLAZMALARIN ŞOKLANARAK DONDURULMASI TAZE DONMUŞ PLAZMALARIN MUHAFAZA EDİLMESİ

32 BAĞIŞLANAN KANLARIN BULAŞICI HASTALIK TESTLERİNDEN GEÇMESİ
AIDS (HIV) Hepatit-B (B Tipi Sarılık) Hepatit-C (C Tipi Sarılık) Sifiliz (Frengi) 32

33 BAĞIŞLANAN KANLARIN KAN GRUPLARININ BELİRLENMESİ

34 BAĞIŞLANAN KANLARDAN ELDE EDİLEN KOMPONENTLERİN KALİTE AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
34

35 TÜM İŞLEMLERİN TAMAMLANMASINDAN SONRA KAN BİLEŞENLERİNİN ÜRÜN DAĞITIM BİRİMİNE İLETİLMESİ

36 HASTANELERDEN GELEN TALEPLER DOĞRULTUSUNDA KANLARIN NAKİL EDİLMESİ
KANLARIN KALİTE STANDARTLARINA UYGUN OLARAK TAŞINMASI 36

37 HASTANELERDEN GELEN TALEPLER DOĞRULTUSUNDA KANLARIN KENDİ ARAÇLARIMIZ İLE HASTANELERE ULAŞTIRILMASI
37

38 HALK EKİPLERİ ve HEDEF 25 EKİPLERİ

39 YAŞAM EVLERİ

40 YAPARSA ADANA YAPAR kan ver hayat kurtar ! Kanraman ol

41 Sık Sorulan Sorular ve Söylemler
41

42 Kanım biter, kansız kalırım
Kilo alırım Benden yaş geçti, Kilom düşük Kan bağışlarken bana AIDS bulaşır Çok kan alıyorlar Bağımlılık yapar, hep vermek zorunda kalırım İğneler çok kalın, çok can acıtıyor Kan grubum çok rastlanan bir grup, ihtiyaç yoktur.

43 Bağışçılara verilen madalyalar sahte çıkıyor.
İşyerimizde veya internet sitesinde bir grup oluşturduk, ihtiyaç olduğunda birbirimize kan veriyoruz. Kana ihtiyaç duyan başka insanlara da yardımcı oluyoruz. Yakınıma ihtiyaç olduğunda kan bağışlayacağım

44 Çok uzun form doldurtuyorlar, çok özel sorular soruyorlar.
Kan bağışçılarına para vermeleri lazım, bisküvi ile kandırıyorlar Kanı para ile satıyorlar Kızgınım, bana lazım olduğunda vermediler

45 Kan Acil Değil, Sürekli İhtiyaçtır
Kan bağışlarınız için tüm hasta ve hasta yakınlarımız adına binlerce TEŞEKKÜRLER… Kan Acil Değil, Sürekli İhtiyaçtır


"ORTA AKDENİZ BÖLGE KAN MERKEZİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları