Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Minamata felaketi 1956, Japonya Ömer ESER Furkan USLU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Minamata felaketi 1956, Japonya Ömer ESER Furkan USLU."— Sunum transkripti:

1 Minamata felaketi 1956, Japonya Ömer ESER Furkan USLU

2 Minamata nerededir?

3 Fabrika ne zaman, ne üretiyor?  1932 yılına gelindiğinde fabrika asetaldehit üretmeye başlıyor.  Asetaldehit üretiminde Cıva sülfat,asetilen ve sudan yararlanılıyor.

4 Üretim artıyor

5 Fabrika atıklarını 1932-1968 yılları boyunca Minamata körfezine deşarj ediliyor.

6 Canlılar üzerindeki etkileri  Şirket atık suyunu Minamata nehrine deşarj etmeye başladı.  Bunun etkisi kısa süre sonra nehir ağzındaki balıkların ölmesiyle görüldü.  Çevrede yaşayan insanlarda etkilenmeye başladı.  Hastalık daha geniş bir bölgeye yayılmıştı.

7 Minamata’da olanlar?  Kedilerde delirme ve ölümler gözlendi.  Zamanla gökten kargalar düşmeye başladı.  Körfezdeki balıklar ölmeye başladı.

8 Ve insanlara bulaştı!!!  İlk bulgulardan 6 ay sonra hastalığa yakalananların sayısı 40 ölenlerin sayısı 14’tü.  Hastalığa yakalananların ölüm oranı %35’ti.

9 Ve insanlara bulaştı!!!  5 yaşındaki bir kız çocuğu yürümekte ve konuşmakta zorlanıyordu.  2 gün sonra aynı davranışlar küçük kız kardeşinde de gözlendi.

10 Canlılar üzerindeki etkisi?

11 Kumamoto üniversitesi araştırmalarına göre Hastalığa yakalananların,  Anlama bozukluğu yaşadığı  Koşmakta zorlandıkları  Yutkunma ve nefes almada güçlük çektikleri gözlendi.

12 Kumamoto üniversitesi araştırmalarına göre Araştırma ekibinin Minamata halkından aldığı saç örneklerindeki cıva miktarı:  Maksimum olarak 705 ppm ( milyonda bir parçacık ) ortalama 191 ppm olarak ölçüldü.  Minamata dışında yaşayanlarda ise bu değer 4 ppm’di.

13 Hükümetin Açıklamasına göre...  Bütün bunların tek sorumlusu Chisso şirketiydi.  Şirket atık su arıtma tesisi kurdurmuştur.  Hastalığın son vakası 1960 yılında görülmüştür.

14 kayıplar ve protestolar

15 Günümüzde ?  Chisso şirketine,Valiliğe ve Ulusal Hükümete karşı açılan davalar sürmektedir.  2000 yılı ile 2003 yılları arasında şirketin toplamda 170 milyon dolar tazminat ödediği de raporlarında görülmektedir.


"Minamata felaketi 1956, Japonya Ömer ESER Furkan USLU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları