Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

servet akaydın ortaokulu rehberlikservisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "servet akaydın ortaokulu rehberlikservisi"— Sunum transkripti:

1 servet akaydın ortaokulu rehberlikservisi

2 GİRİŞ Son yıllarda çocuklara yönelik şiddet ve cinsel suiistimaller korkunç boyutlara ulaştı. Peki bizler aileler olarak çocuklarımızı korumak ve bilinçlendirmek konusunda neler yapabiliriz?

3 MAHREMİYET EĞİTİMİ

4

5 DOĞRU ZAMANDA DOĞRU BİLGİLENDİRME
4-6 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR İÇİN TEMEL BİLGİLER Kişisel sınırlarla ilgili kurallar Gizli yerlere dokunulmasının iyi hissettirmesi fakat bunun özel alanlarda yapılması gerektiği Normal olan dokunuşlar (rahatlatıcı güzel ve nazik davranışlar) ve normal olmayan dokunuşların (rahatsız edici, istenmeyen ve acı veren) birbirlerinden farkı Vücudun çocuğun kendisine ait olduğu Herkesin, büyükler tarafından olsa bile,kendi isteği dışında dokunulduğunda “hayır” deme hakkı olduğu Hiç kimsenin, çocuk ya da büyük,başkasının gizli yerlerine dokunma hakkı olmadığı

6 VÜCUDUN SENİNDİR, ONU KORU.

7 “BEDENİM BANA AİTTİR” BİLİNCİ
Anne-babalar, çocukları 4 yaşına gelmeye başladığı andan itibaren çocuklarına vücudunun kendisine ait olduğu bilincini vermelidir. Bu bilincin oluşturulmasında en temel faktör anne-babaların çocuklarının bedenleri ile yapacakları müdahalelerde(Öpme ,sarılma) çocuklarının onayını alma yönünde eğilim göstermeleridir. Çocuk zamanla kendisinden izin alınmadan bedenine yapılacak müdahaleleri hisseder ve rahatsız olur.

8

9

10

11 DOKUNMA NEDİR ? Dokunmak birbirimizle iletişim kurmanın önemli bir yoludur. Dokunmanın “ İYİ DOKUNMA” ve “KÖTÜ DOKUNMA” olmak üzere iki şekli vardır.

12

13 ÖZEL YERLERİMİZ ÖZEL YERLERİMİZ:
Vücudumuzda özel yerlerimiz bulunur. Bu yerler mayomuzun kapattığı yerlerdir. ÖZEL YERLERİMİZ

14 ÖZEL DOKUNUŞLAR; Bazı büyükler bir çocuğun özel yerlerine bazı durumlarda bakabilir ya da dokunabilirler. Bu büyükler; Anne , Baba , Doktor ve Hemşireler

15

16

17 SANA KÖTÜ DOKUNAYA ÇALIŞANLAR

18 BİRİSİ SANA KÖTÜ DOKUNURSA NE YAPMAN GEREKİYOR ?

19 MAHREMİYET EĞİTİMİ Vücudun kişiye özel olan bölgeleri, bu bölgelerin gizlenmesi gerektiği çocuğa iki yaşından itibaren yavaş yavaş anlatılabilir. Cinsel organlar çocuk sorduğunda anne-baba üzerinden değil, çocuğun kendi cinsel organları ya da kitaplar üzerinden öğretilmelidir. Çocuklar dört yaşından itibaren vücutlarının belli bölgelerine dokunulmasından rahatsızlık duymaya başlamalıdır. Eş, dost ve akrabalar tarafından çocuk, cinsel organlarına dokunularak, öperek, vurarak sevilmemelidir.

20 ÇOCUĞUN BAŞKALARININ ÖNÜNDE KIYAFETİNİN DEĞİŞTİRİLMEMESİ
“Daha küçük” diye düşünerek çocuğu iç çamaşırına varıncaya kadar başkalarının önünde soyup giydirmek doğru değildir. Çocuklar mümkünse elbiselerini kendileri ve kimsenin görmediği bir ortamda değiştirmelidir. Tabi ki anne-babanın da çocuğun görmeyeceği bir alanda giyinip-soyunması da çocuğun bütüncül bir mahremiyet duygusu geliştirmesi açısından önemlidir.

21

22 ÇOCUKLARIN CİNSEL ORGANINI SEVGİ OBJESİ YAPMAMA
Küçük çocukları cinsel organlarına dokunarak, göstermesini isteyerek, şaka konusu yaparak sevmek doğru değildir. ÇÜNKÜ BU DURUM; Onların özel alanlarının ihlalidir. Başkalarının özel alanlarının kullanılarak onlara şaka yapılabileceği inancını taşır. Onları kendilerini kötü niyetli yabancılardan korumak konusunda etkisiz kılabilir. Bir başkası özel alanına dokunmak istediğinde bunun iyi mi yoksa kötü mü olduğunun ayrımını yapamayabilir. Çocuğun cinsel kimlik gelişimi açısından oldukça sakıncalıdır.

23 ÇOCUĞUN ANNE BABAYLA YATAĞININ AYRILMASI
2 yaşla birlikte çocuk yavaş yavaş bağımsızlığını kazanır Bu dönem gelişim olarak da çocuğun odasının ayrılabileceği bir zamandır. Genel olarak 4 yaşına kadar bu sorun çözülmelidir. Çocuğun anne babasının özel ilişkisine şahit olması sakıncalıdır.

24

25 Yatak odanız size aittir
Yatak odanız size aittir. Üstelik çocukların yaşları ne kadar çocuk olursa olsunlar, cinsel ilişki sırasında duyacaklarından ve göreceklerinden etkileneceklerdir.

26 ODANIZA İZİN ALARAK GİRMESİ GEREKTİĞİNİ ÖĞRETME
Çocuklara dört-beş yaştan itibaren anne-babanın odası kapalı ise odaya kapıyı çalarak ve izin alarak girmesi gerektiği öğretilmelidir. Çocuğun odasına girerken kapısının çalınması çocuğa iyi bir model oluşturacaktır.

27

28

29

30

31


"servet akaydın ortaokulu rehberlikservisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları