Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CUMHURİYET DÖNEMİ HALK ŞİİRİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CUMHURİYET DÖNEMİ HALK ŞİİRİ"— Sunum transkripti:

1 CUMHURİYET DÖNEMİ HALK ŞİİRİ

2 Aşık Veysel, Abdürrahim Karakoç, Aşık Mahsuni Şerif, Şeref Taşlıova, Murat Çobanoğlu, Aşık Feymani, Aşık Ali İzzet Özkan, Neşet Ertaş, Ozan Arif, Aşık Sefai…

3 Cumhuriyetle birlikte halk kültürüne büyük önem vermiş, halk müziği ve dil araştırmaları bilimsel bir kimlik kazanmıştır. Cumhuriyet döneminde de halkın duygu ve düşüncelerinin her zaman tercümanı olan halk şiiri örnekleri verilmiştir.

4 Halk şairleri usta çırak ilişkisi içerisinde yetişmeye devam etmişlerdir. Genel olarak saz eşliğinde şiirler söylemişlerdir. Saz çalmayıp sadece şiir yazan şairler de vardır. (Abdürrahim Karakoç gibi) Bu dönem halk şairleri geleneksel konular yanında güncel konuları da işlemişlerdir.

5 On dokuzuncu yüzyıl halk şiirine göre Cumhuriyet dönemi halk şiirleri daha sade bir dille söylenmiştir.

6 Aşık Veysel ( )

7 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi.
Babasının, Âşık Veysel'e oyalanması için aldığı sazla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başladı. 1933 yılında tanıştığı Ahmet Kutsi Tecer'in teşvikleriyle kendi sözlerini yazıp söylemeye başladı.

8 Eserleri: Dostlar Beni Hatırlasın

9 Abdürrahim Karakoç (1932-2012)

10 1932 yılında Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde doğdu.
Saz çalmamakla birlikte şiirlerini halk şiiri geleneğinde yazmıştır. Politik taşlamaları ile tanınmıştır. «Mihriban» şiiri geniş kitlelerce sevilmiştir.

11 Âşık Mahsunî Şerif ( )

12 Elbistan’da doğmuştur.
Halkın sıkıntıların, sorunlarını toplumcu bir bakış açısıyla anlatmıştır. Güncel siyaseti konu alan politik şiirler, taşlamalar da yazmıştır. Toplumsal şiirlerin dışında Alevi-Bektaşi inancının ve tasavvuf, aşk, ölüm gibi konuları ele almıştır.

13 İşte Gidiyorum Çeşmi Siyahım, Bizden Geriler, Bu Mezarda Bir Garip Var, Dom Dom Kurşunu, Yuh Yuh gibi şiirleri ile tanınmıştır.

14 Ozan Arif (1949- …)

15 Asıl Adı Arif Şirin’dir.
Eğitimli bir âşıktır. Türkçü-İslamcı şiirler söylemiştir. Güncel politikadan yola çıkan şiirleri vardır. Bir çok albümü vardır. Eserleri: Bir Devrin Destanı, Ak mı Kara mı?,

16 Neşet Ertaş ( )

17

18

19 «Bozkırın tezenesi» ünvanlıyla anılmıştır.
Kendisi de aşık olan babası Muharrem Ertaş tarafından yetiştirilmiştir. Abdallık geleneğinin son temsilcisidir. Birçok albümü vardır. Şiir: Neşet Ertaş/Yaşamı ve Bütün Türküleri Söyleşi: Neşet Ertaş Kitabı/Gönül Dağında Bir Garip (Haşim Akman)

20 Âşık Şeref Taşlıova (1938- 2014)

21 Günümüz saz şairlerinin önde gelen temsilcilerinden biridir.
Ardahan doğumludur. Şiirlerinde aşk, hasret, tabiat ve sosyal yaşam temalarını işler. Folklor üzerine yazıları da kültür ve sanat dergilerinde yayımlanmıştır.

22 Ben Bir Şeyda Bülbül, Güzel Görünür, Gönül Bahçesi gibi şiirleriyle tanınmışlarıdır.

23 Âşık Murat Çobanoğlu (1940-2005)

24 Kars doğumludur. Aşıklık geleneğinin bir parçası olan türkülü hikayeler anlatma konusunda da başarılı örnekler vermiştir. Kendi türkülerinin yanı sıra usta malı türküleri de genç kuşaklara aktarmıştır.

25 Cumhuriyet Destanı, Öğretmen (Ana Baba Gibi), Dertli Bülbül (Kerem Güzellemesi), Neyine Güvenem Yalan Dünyanın, Yarada (Bir Dua Edin) gibi şiirleriyle tanınmıştır.


"CUMHURİYET DÖNEMİ HALK ŞİİRİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları