Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKÇE PROJE ÖDEVİ ATATÜRK’ÜN EVLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKÇE PROJE ÖDEVİ ATATÜRK’ÜN EVLERİ."— Sunum transkripti:

1 TÜRKÇE PROJE ÖDEVİ ATATÜRK’ÜN EVLERİ

2 MÜZE VE EVLERİN ADLARI Atatürk Müze Köşkü-Çankaya
Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi Cumhuriyet Müzesi Kurtuluş Savaşı Müzesi Milli Mücadelede Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi Ala göz Başkomutanlık Karargahı Müzesi Ankara Atatürk Evi Ankara Etnografya Müzesi Adana Atatürk Müzesi Afyon Zafer Müzesi Alanya Atatürk Evi Müzesi Antalya Atatürk Evi Müzesi Balıkesir Kuvayi Milliye Müzesi Bursa Atatürk Müzesi Çanakkale Eceabat Bigalı Köyü Atatürk Evi Denizli Atatürk Evi Etnografya Müzesi Diyarbakır Atatürk Köşkü Erzurum Atatürk Müzesi Eskişehir Atatürk ve Kültür Müzesi Havza Atatürk Evi ve Müzesi Mersin Atatürk Evi ve Müzesi Silifke Atatürk Evi Dolma bahçe Sarayı

3 ATATÜRKÜN EVLERİ HAKKINDA YAZI
Atatürk ün Türkiye sınırları içinde yaşadığı zaman içinde oturduğu, konakladığı veya kendisine hediye edilen evlerden günümüze gelenleri, restore edilip müze ev olarak korunarak sunulduğu Atatürk Evleri konulu sergide Türkiye mimari açıdan da bir özetini bulacaksınız. Atatürk, memleketin gittiği her köşesinde kimi zaman köşk veya yayla, şehir evlerinde konaklamış, çalışmalarını bu evlerde yapmış, dinlenmiş, gecelemiş.

4 ATTÜRK’ÜN DÜNYA’YA GELDİĞİ EV
Türkiye Cumhuriyeti'nin ve modern Türkiye'nin kurucusu Musafa Kemal Atatürk, 1881 yılında, Selanik'te doğdu. Türk ulusunun büyük önderinin doğduğu bu ev, aynı zamanda yıkımın eşiğinden dönen bir ulusun umutların doğuşunu da simgelemektedir.

5 ATATÜRK’ÜN ŞİŞLİ’DEKİ EVİ
Şişli'de Halaskârgazi Caddesi'nde İstanbul Belediyesi'nce müzeye dönüştürülmüş Atatürk'ün Şişli'de oturduğu ev.

6 ATATÜK’ÜN AMASYA’DAKİ EVİ
Orta Karadeniz’de, Yeşilırmak vadisi Harşena Dağı eteklerine kurulan Amasya, 7 bin yılın üzerindeki eski tarihi boyunca krallık başkentliği yapmış, bilim adamları, sanatkarlar, şairler yetiştirmiş, şehzadelerin eğitim gördüğü bir belde olmuştur. Kurtuluş savaşının başlangıç temelleri de Amasya’da atılmıştır. Amasya, tarihi ve kültürel zenginlikleri yanı sıra, özellikle Yeşilırmak kıyısına yapılmış Yalıboyu evleri ile dikkat çekmektedir. Dünyanın en güzel Misket elması, kirazı, şeftalisi ve bamyasının üretildiği, tarih ve doğanın birlikte bulunduğu ilginç bir antik kent görmek istiyorsanız sıcak kanlı ve misafirperver Amasya sizi bekliyor.

7 ATATÜRK’ÜN YALOVA’DAKİ EVİ
Her bir karesinde koskoca tarih yazıldığı, her bir köşesinde onlarca kararın alındığı, O Büyük Liderle özdeşleşen, vakur ve haşmetiyle adeta yüzyıllara meydan okurcasına Ulu bir Çınar'ın gölgesinde sessizliğe gömülen, 68 yıllık bir çevre abidesi YÜRÜYEN KÖK. (Yalova)

8 ATATÜRK’ÜN TRABZON’DAKİ EVİ
Trabzon'a Atatürk'ün 1924'te yaptığı ziyaretten bu yana ilk günkü güzelliğini ve zeraferini korumuş Soğuksu'daki Atatürk Köşkü. Bir dantel inceliğiyle işlenen Avrupa tarzı mimarinin biçimlendirdiği yapıyı çam ormanı kucaklıyor. Güzel bahçede ise mevsimine göre pek çok farklı tür açıyor; hergün bir demet halini alıp. Ata'nın büstünü süsleyen... AYNI EVLER

9 SELANİK’TEKİ BİR EV 1870 yılından önce Rodoslu müderris Hacı Mehmet Vakfı tarafından inşa edilen evin ilk sahibi İbrahim Zühdü isminde biri olup, ev daha sonra Selanik halkından Abdullah Ağa ve eşi Ümmü Gülsüm'e satılmıştır. Kayıtlara göre ev, 1878 yılında Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi tarafından sahiplerinden kiralanmıştır.

10 Florya Deniz Köşkü Florya Atatürk Deniz Köşkü, İstanbul'un Bakırköy ilçesine bağlı Şenlikköy mahallesi kıyılarında bulunan bir yapıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhur başkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün bölge dönemin ye duyduğu özel ilgi ve zaman zaman gerçekleştirdiği yazlık ziyaretler sonucunda, İstanbul Belediyesi tarafından yaptırılarak, Atatürk'e armağan edilmiştir.

11 ANKARA ÇUBUK BARAJI ATATÜRK KÖŞKÜ
Atatürk başkent Ankara’nın 7km batısındakiçorak topraklarda örnk bir çiftlik kurmayı düşünmüştür. Türk çitisine toprakuygun toprak olmasa dahi bilgiyele, kararlıkla çalıştığı takdirde başarı sağlanabileceğini göstermek istiyordu. Atatürk 5 Mayıs 1925’te kurduğu Orman Çiftliğinde çiftliğin her türlü faliyetiyle uğraşmış bütün masrafları kendi ödemiş .

12 ÇANKAYA KÖŞKÜ Atatürk’ün yılları arasında kullandığı Eski Çankaya Köşkü ilk Cumhurbaşkanlığı konutudur. “Ancak zaman içinde bu köşkün yetersiz kalması sonunda 1932 yılında Atatürk’ün emriyle bugün de Cumhurbaşkanlığı Köşkü olarak kullanılan Yeni Köşk yaptırılmıştır

13 SÖĞÜTÖZÜ DİNLENME EVİ

14 İSTASYON BİNASI Atatürk Anadolu’daki tarihi gezisini ve kongreleri tamamladıktan sonra Ankara’ya gelmiş, önce Ziraat Mektebine, daha sonra da “Direksiyon Binası” denilen Ankara’nın küçük istasyon binasına yerleşmiştir. 2,5 katlı binanın iki odası kendisine tahsis edilirken, diğer bölümleri yine Demiryollarının hizmeti için kullanılmıştır. Kurtuluş Savaşı’nın harekat planları ve Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulması esasları bu binada yapılmıştır. Çerkez Ethem’in Atatürk’e suikasta yeltenmesi ve casus Mustafa Sagir’in yakalanması Direksiyon Binasında geçen en önemli olaylardır. Bina, Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’nce 1965 yılında müze haline getirilmiştir.

15 ESKİ KÖŞK  Köşk, 19. yüzyıl başlarında Trabzon’a hakim Soğuksu Sırtlarında Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık olarak yaptırılmıştır. Avrupa ve Batı Rönesans mimarisinin etkilerini taşıyan binada büyük ve gösterişli Avrupa simgeleri kullanılmıştır. Bununla birlikte Köşkün dış cephesinde taş işçiliği kullanılmış olup, bahçesi çam ağaçlarıyla çevrilidir. İç cephede tuğla kullanılmış merdivenler ahşap ve korkulukludur. Katlarda karo kullanılmış ve tavanlar ampir tarzda alçı süslemelidir. Su ve ısı tesisatı ise zamanın ileri teknolojisiyle döşenmiştir. Atatürk Köşkü, bodrum katıyla birlikte 4 katlı tesçilli bir yapıdır. Giriş katında oturma odası, dinlenme odası, yemek odası ve misafir odası bulunmaktadır.

16 ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ

17 ALAGÖZ KARARGAHI POLATLI
Bu ev, Atatürk’ün Büyük Nutkunda “Genel Kurmay Başkanı Fevzi Paşa hazretleriyle beraber Polatlı Cephe Karargahına gittim..” dedikleri, düşmana en yakın tarihi binadır. Mustafa Kemal,” 23 Ağustos’tan 13 Eylül tarihine kadar 22 gün-22 gece aralıksız devam eden Sakarya Meydan Muharebesini bu binadan idare etmiş, bütün planlarını burada hazırlamış, tarihi kararlarını burada vermiştir” (Önder 1970: 78). Sakarya Meydan Savaşı’nın hareket planları, haritaları, savaşta kullanılan silahlardan bazıları ve Atatürk’ün özel eşyaları da dahil olmak üzere pek çok tarihi belgenin yer aldığı bina, 10 Kasım 1968 tarihinde müze olarak hizmete girmiştir.

18 BEYNAM KÖYÜ BALA

19 Atatürk'ün Kaldığı Ev - Polenezköy

20 Dolmabahçe Sarayı

21 Dolmabahçe Sarayı, Karaköy'den Sarıyer'e uzanan sahil şeridinin Kabataş ile Beşiktaş arasında kalan bölümünde, Marmara Denizi'nden Boğaziçi'ne deniz yoluyla girişte sol kıyıda, Üsküdar'ın karşısında yer alan saray. Dolmabahçe Sarayı üç katlı, simetrik planlıdır. 285 odası ve 43 salonu vardır. Sarayın temelleri kestane ağacı kütüklerinden yapılmıştır. Deniz tarafındaki rıhtımın yanı sıra kara tarafında da birisi çok süslü iki abidevi kapısı vardır. Bakımlı ve güzel bir bahçenin çevrelediği bu sahil sarayının ortasında, diğer bölümlerden daha yüksek olan tören ve balo salonu yer alır. Büyük, 56 sütunlu kabul salonu 750 ışıkla aydınlanan, İngiliz yapımı 4,5 tonluk muazzam kristal avizesi ile ziyaretçilerin ilgisini çeker Sarayın giriş tarafı Sultanın kabul ve görüşmeleri, tören salonunun diğer tarafındaki kanat ise harem bölümü olarak kullanılmıştır. Dolmabahçe Sarayı mevcut hiçbir sarayda bulunmayan bir zenginlik ve ihtişama sahiptir. Duvar ve tavanlar devrin Avrupalı sanatkârlarının resimleri ve tonlarca ağırlığında altın süslemeleri ile dekore edilmiştir. Önemli oda ve salonlarda her şey aynı renk tonlarına sahiptir. Bütün zeminler birbirinden farklı, çok süslü ahşap parke ile kaplıdır. Meşhur Hereke ipek ve yün halılar, Türk sanatının en güzel eserleri, birçok yerde serilidir. Avrupa ve Uzak Doğu'nun ender dekoratif el işi eserleri sarayın her yerini süsler. Sarayın pekçok odasında kristal avizeler, şamdanlar ve şömineler bulunur.

22 ATATÜRK BURSADAKİ EVİ

23 ATATÜRK’ÜN Antalya’daki

24 ANTALYADAKİ MÜZESİ Cumhuriyetin ilk yıllarında Valiliğe ait olan ve Antalya'yı ziyaretlerinde Atatürk'e tahsis edilmiş olan köşk, Atatürk Müzesi yapılmak ve onun anılarını yaşatmak üzere 1984 yılında Kültür Bakanlığı'na tahsis edilmiştir. Şehrin yeni imar planı uygulaması sırasında cadde de kaldığı için ve yıkılan binanın aynısı Kepez elektrik Şirketi tarafından biraz geri çekilerek yeniden yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı, iki katlı, iki cepheli, üzeri kiremit örtülü kırma çatılı taş-tuğla duvarlı olan bina 1986 yılından beri Atatürk Evi ve Müzesi olarak hizmet vermektedir. Müzede alt katta; Atatürk'ün Antalya'ya gelişleri ile ilgili gazete kupürleri ve resimlerin yer aldığı resim sergisi, Atatürk ve Antalya isimli Atatürk'ün Antalya'yı ziyaretlerini konu alan belgeselin izlenebileceği Barkovizyon odası, büro ile girişteki holde yemek odası yer almaktadır. Üst katta ise; yatak odası, iki adet çalışma odası ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan günümüze kadar basılan madeni ve kağıt paralar ile pullar ve hatıra paraların sergilendiği ayrı bir bölüm daha yer almaktadır.

25 ATATÜRK’ÜN DİĞER KİŞİSEL EŞYALARI
ATATÜRK’ÜN YURT GEZİLERİNİ YAPTI YAGON ATATÜRKÜN ÇALIŞMA ODASI Atatürk'ün Yattığı Oda Tartı Koltuğu Florya ATATÜRKÜN SANDALI Atatürk Odası

26 ÇALIŞMAYI HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER
EMRECAN YILMAZ NO:493 SINIF:6/A AD: EMRECAN SOY AD: YILMAZ NO:


"TÜRKÇE PROJE ÖDEVİ ATATÜRK’ÜN EVLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları