Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İGMD. Dünyada YYS Uygulamaları ve Diğer Gelişmeler.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İGMD. Dünyada YYS Uygulamaları ve Diğer Gelişmeler."— Sunum transkripti:

1 İGMD

2 Dünyada YYS Uygulamaları ve Diğer Gelişmeler

3 Ülkelerin YYS Adetleri (2012)

4 KTA İmzalayan Ülkeler ve Anlaşma Yürürlük Tarihleri

5 KTA İmzalayan Başlıca Ülkeler ve Dünya Mal Ticaretindeki İhracat Payları Toplamı (2012)

6 KTA İmzalayan Başlıca Ülkeler ve Dünya Mal Ticaretindeki İthalat Payları Toplamı (2012)

7 Diğer Gelişmeler SAFE/ Üçüncü Temel (2008 Tek Pencere) UCC 2016 UCCIP 2020 Bali Paketi (Çok Taraflı Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması) DTÖ - 2015 EAGÜ 2020 (Kağıtsız Ortam) EAGÜ 2020 (Kağıtsız Ortam)

8 UCC/UCCIP (MCCIP) AB, taslak halinde bulunan MCCIP madde 123-8 Yeterlik veya Mesleki niteliklerin uygulama standartlarını tanımlamaktadır. Bu madde ile mesleki yeterlilik standartları tanımlanmaktadır. Eğitim ve sınav şartı getirilmektedir.

9 CONFİAD Uluslararası Gümrük Acenteleri Konfederasyonu; MCCIP’ nin ilgili maddesine istinaden; Avrupa Gümrük Komisyoncuları Davranış Kuralları ve Avrupa Gümrük Temsilcileri Kalite Tüzüğü çalışmaları yapılmış ve Avrupa Parlementosunda sunumu gerçekleştirmiştir.

10 SONUÇ Ticaret Kolaylaşıyor ve yeniden şekilleniyor, Elektronik işleyiş yaygınlaşıyor, Tek Pencere uygulaması hayata geçiyor, YYS uygulamaları kaçınılmaz Öyleyse,

11 SONUÇ Sistemin işleyişi ve kamu zararı oluşmaması için etkin uygulamalar yapılmalıdır. YYS dünya ticaretinin değişen yüzüdür ve Türkiye bu fırsatı kullanarak ticari yaşamın önemli bir bölümünü bir üst seviyeye taşıyabilir.

12 SONUÇ Mali Denetimler gibi sonradan kontrollerde tespitlerin yapılmasının kolay olmadığı, YYS işleyişinde ciddi risklerin oluşacağı ve buna bağlı olarak kamu kayıplarına sebebiyet vereceği, İç denetim sistemlerinin bağımsızlığının tartışılır olması Ülkemizde şirketlerin büyük çoğunluğunun aile ve patron şirketleri olması ve hala bazı ticari kültürlerin oturmayışı Ülkemizde Kayıtdışı Ekonominin oranının çok yüksek olması (%30-35)

13 SONUÇ YYS, sisteminin doğru ve etkin çalışması için kesinlikle bir sigortaya ihtiyaç olduğu (GM) AB, YYS ile beraber taslak halindeki yönetmeliğin 123-08 maddesi ile bizdeki gibi mesleki yeterlilik şartları oluşturmaktadır. Dünyanın diğer gelişmiş ülkelerinde (ABD, Japonya, Çin, Kanada, G. Kore vb.) bizdeki gibi Gümrük Müşavirliği sistemi bulunmaktadır. Türkiye modeli örnek oluşturabilecek bir modeldir ve gerek vergi kaybının önlenmesi ve gerekse istatistiki doğruluk açısından sistemin güçlenerek devamı gerekir.

14 24.07.2013 tarihli AB Parlamentosu Yıllık Raporunda belirtildiği üzere, 2012 yılında üye ülkeler tarafından Komisyona toplam parasal değeri 3.4 milyar Euro tutan 13.436 hukuka aykırı fiil rapor edilmiştir.

15 SONUÇ Türkiye’nin özel sektör - idare işbirliği açısından en gelişmiş ortaklık modellerinden birisi Gümrük Müşavirliği kurumudur. YYS’ nin temeli özel sektör – idare işbirliği ve ortaklığı temeline dayanmaktadır. Bu işbirliği ve ortaklık kamu yararına geliştirilmeli ve karşılıklı güvene dayalı bir şekilde devam etmelidir.

16 Teşekkürler


"İGMD. Dünyada YYS Uygulamaları ve Diğer Gelişmeler." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları